30.03.2020

Klassikoita ja ensi-iltoja Kajaanissa – Kajaanin Runoviikon ohjelma on julkistettu

Tänään julkistettu ohjelma edustaa jälleen suomalaisen esitystaiteen kärkeä teatterin, musiikin ja lausunnan keinoin tanssia unohtamatta. Uusi avaus on Runoviikon Pop Up -tila Raatihuoneen torin kupeessa. Tila kutsuu vierailulle torstaista lauantaihin klo 13 alkaen. Tilaa isännöi näyttelijä Tuukka Vasama. Tarjolla on mm. spontaaneja esityksiä, levollinen kuunteluhuone ja runokirjojen vaihtohylly. Pop-upissa voit kohdata Runoviikon taiteilijoita tai keskustella taiteellisen johtajan Kati Outisen kanssa. Myös Tuukan runoteltta ottaa vastaan, tällä kertaa sisätiloissa.

Samassa tilassa järjestetään keskiviikkona kirjoittamisen ja spoken wordin työpaja nuorille.

Runoilijat Aura Nurmi, Nata Karjalainen ja Marjuli Heliö pitävät matalan kynnyksen työpajan, jossa kirjoitetaan yhdessä ja tutustutaan lavarunouteen sekä spoken word -kulttuuriin.

– Esityksen alettua on lupa sulkea muu maailma pois, keskittyä vain olemassa olevaan hetkeen, taiteilijan tarjoamaan havaintoon maailmasta. Oma elämä voi olla vaikka millaisessa kaaoksen tilassa, mutta esityksen keston ajan huomion keskipiste on toisaalla, teoksen antamassa havainnossa maailmasta. On mahdollista häiriöittä, keskittyneesti heijastaa omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan siihen, Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen kuvailee esitystilannetta yleisön näkökulmasta.

Ja esityksiä riittää, on klassikkoja ja ensi-iltoja ja klassikoiden ensi-iltoja. Markku Heikkisen ohjaama Aikansa eläneet -tanssielokuva Kainuun rohkeista ikäihmisistä saan ensi-iltansa sunnuntaina. Ikääntymisestä kertova tanssielokuva kulkee räväkän huumorin ja herkkien, harmonisten tunnelmien välillä.

Viime vuonna Runoviikolla ensi-iltansa saanut Miiko Toiviaisen Kepeä elämäni tekee nyt paluun synnyinsijoilleen. Toiviainen palkittiin tämän esityksen perusteella Vuoden teatterinäyttelijä 2019 -palkinnolla.

Aleksis Kivi on tänä vuonna Runoviikolla monipuolisesti mukana. Iiron koulussa Iiro Kajas luennoi siitä, miten makaa Impivaara tätä nykyä. Nukkenäyttelyjä Juha Laukkanen lähtee lasten kanssa retkelle Aleksis Kiven luo. Hanno Eskolan ohjaamassa esityksessä Matti Ristisen ja Seppo Halttusen tulkitsema Olviretki asettuu kuvaksi niistä epämääräisistä sodista, joita käydään tänä päivänä.

Kajaanin Runoviikko järjestetään 1.–5.7.2020. Taiteellisena johtajana toimii Kati Outinen ja Suven Runoilija on Tua Forsström. Kyseessä on 44. Runoviikko.

 

Lippuja myyvät

Lippupisteen myyntipisteet, Lippupisteen verkkokauppa osoitteessa www.lippu.fi ja R-kioskit. Lippuja voi tänä vuonna poikkeuksellisesti myös varata Kajaani Infosta ja Lippu.fi.

Varattujen lippujen lunastus viimeistään 3.6.2020.

www.runoviikko.fi