28.07.2020

Klarinetisti Olli Leppäniemi on Crusell-viikon uusi taiteellinen johtaja

Crusell-viikon taiteellisena johtajana toiminut Tuulia Ylönen väistyy tehtävästä, jossa jatkaa kansainvälisesti menestynyt klarinetisti Olli Leppäniemi (synt. 1980). Hänen päätehtävänsä on suunnitella ensi kesän Crusell-viikon konsertit, jotka järjestetään Uudessakaupungissa 24.7.–31.7.2021.

Leppäniemi on erittäin innoissaan uudesta nimityksestään: ”Minulle on suuri ilo ja kunniatehtävä olla mukana tekemässä juuri tätä itselleni hyvin rakasta festivaalia ja suunnitella Uudenkaupungin konserttiyleisölle unohtumattomia konserttielämyksiä. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen Crusell-viikko on aina ollut korkealaatuinen ja vetovoima on riittänyt houkuttelemaan Uuteenkaupunkiin huikeita puupuhaltajia niin maailman johtavista orkestereista kuin suurimpia solistejakin.” Olli Leppäniemellä on myös usean vuoden kokemus Crusell-festivaalista niin opettajan ja esiintyjän kuin kurssilaisenkin roolissa. ”Muistaakseni olin ensimmäistä kertaa kurssilla mukana tasan 20 vuotta sitten. Omassa nuoruudessani Crusell-viikko oli yksi kesän kohokohdista; maailmanluokan mestarikurssi, upeita konsertteja sekä paljon hyviä ystäviä paikalla”, Leppäniemi muistelee.

Olli Leppäniemen solistiura lähti nousuun hänen voitettuaan kansainvälisen Carl Nielsen -klarinettikilpailun ensimmäisen palkinnon vuonna 2009. Solistitehtävien lisäksi Leppäniemi on toiminut mm. Tanskan radion sinfoniaorkesterin, Bergenin filharmonisen orkesterin, Sinfonia Lahden ja Turun filharmonisen orkesterin klarinetin äänenjohtajana. Vuonna 2019 hänet valittiin Tapiola Sinfoniettan klarinetin äänenjohtajaksi.

Vuoden 2021 Crusell-viikon konserttien suunnittelu on tällä hetkellä käynnissä, mutta Leppäniemi rohkenee antaa jo ennakkotietoa tulevasta ohjelmistosta. ”40-vuotta täyttävälle festivaalille on tarkoitus saada juhlava meininki, ja ohjelmiston suhteen laitamme parasta pöytään. Viikon aikana kuullaan upeimpia mestariteoksia muun muassa Mozartilta, Brahmsilta sekä Schubertilta.” Festivaalin esiintyjissä ei myöskään säästellä panoksia. ”Ensi vuoden esiintyjistä haluaisin nostaa esiin Philadelphia Orchestran sooloklarinetisti Ricardo Moralesin, joka saapuu Crusell-viikolle ensi kertaa. Kyseessä on henkilökohtaisesti yksi eniten ihailemistani klarinetisteista, ja on todella hienoa saada hänet Uuteenkaupunkiin”, Leppäniemi kertoo

Kansainvälinen Crusell-klarinettikilpailu palaa Uuteenkaupunkiin 2021

Crusell-viikon konserttien lisäksi festivaalilla mitellään kansainvälisessä Crusell-klarinettikilpailussa. Korkeatasoinen kilpailu käydään 26.7.–31.7.2021, jonka finaalia säestää Uudenkaupungin Uudessa kirkossa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Yleisöllä on myös mahdollisuus kuunnella kilpailun alku- ja välierät ilmaiseksi. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat mm. puheenjohtaja Yehuda Gilad, Tuulia Ylönen ja Shirley Brill.

Crusell-viikko sai alkunsa vuonna 1982 järjestetystä klarinettikilpailusta, joka oli tarkoitettu nuorille suomalaisille soittajille. Sittemmin kilpailu on kansainvälistynyt ja laajentunut muihin puupuhaltimiin. Viimeksi kilpailtiin vuonna 2017, jolloin järjestettiin huilukilpailu. Edellisen kerran klarinettikilpailu järjestettiin vuonna 2009, jonka voitti venäläinen Valentin Uryupin. Vuoden 2021 klarinettikilpailun pääpalkinto on 6000 euroa.

Vuoden 2020 Crusell-viikko jouduttiin perumaan koronavirusepidemian vuoksi, mikä oli festivaalin historiassa ensimmäinen kerta, kun Crusell-viikkoa ei järjestetty. Festivaalille suunnitellut Anna Erikssonin konsertit kuitenkin järjestetään lokakuussa 2020, minkä lisäksi maaliskuussa 2021 järjestetään Crusell-talvikonsertit Helsingissä sekä Uudessakaupungissa, jossa on luvassa myös koululaiskonsertti paikallisille peruskoululaisille.

Ensi vuonna Crusell-viikko viettää 40-vuotisjuhlavuottaan. Festivaalilla juhlitaan myös Uudenkaupungin rauhan 300-vuotispäivää. Crusell-viikon konserttiohjelma julkaistaan ja lipunmyynti aloitetaan maaliskuussa 2021.