31.03.2010

Kirsi-Kaisa Sinisalon neljäs ja viimeinen Runoviikko on runsas ja monipuolinen

Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo esitteli kesän ohjelmiston: ”Sananvapaus noussee tärkeäksi aiheeksi”

Taisto Reimaluoto on valittu Sinisalon seuraajaksi. Hän alkaa syksyllä suunnitella vuoden 2011 Runoviikkoa.

Runoviikko käynnistyy tiistaina 6. heinäkuuta, Eino Leinon ja Suven ja runon päivänä, ja kestää kuusi päivää. Ohjelmistossa on yli kuusikymmentä tilaisuutta.

Ohjelmaa on lapsille että nuorille, mutta aivan tavattomasti sitä on eri-ikäisille aikuisille.

Tänä kesänä runoilijat eivät ole Runoviikolla vain tekijöinä ja ”käsikirjoittajina”, osa heistä on saanut myös roolihenkilön statuksen.

– Kirsi Kunnas on Runoviikolla mukana omana itsenään mutta Suven runoilijan arvon ja aseman saaneena.

– Myös Kari Aronpuro, Lars Huldén ja Bo Carpelan nousevat Kajaanin Kaukametsässä estraadille.

– Yrjö Jylhä, Katri Vala, Uuno Kailas, Mika Waltari, Elina Vaara ja vielä muutama muu ovat Tulenkantajat-näytelmän roolihenkilöitä.

– Jotaarkka Pennanen puolestaan on kirjoittanut sukunsa taiteilijoiden – Ain’Elisabet ja Jarno Pennasen sekä Anja Vammelvuon – teksteistä ja elämästä kokonaisuuden, jonka hän esittää yhdessä oman perheensä kanssa.

– Eeva-Liisa Manner, Ahmatova, Mandelstam, Gogol, Saima Harmaja antavat hekin panoksensa ensi kesän esityksissä.

– Toni Edelmann on säveltänyt saksalaisen teatterigurun ja vanhan ystävänsä Manfred Kargen uusia Suomi-aiheisia runoja. He myös esittävät niitä Eija Ahvon kanssa suomeksi, saksaksi ja välillä suomeksi ja saksaksi. Ohjelmistossa on myös Kargen yhden naisen näytelmään Jacke wie Hose perustuva brittielokuva Man to Man; pääosassa Tilda Swinton.

– Suomalaista runoutta Mannerista Leinoon kuullaan myös sävellettynä. Kaj Chydenius ja Maija Kaunismaa tuovat yhteiseen sävellyskonserttiinsa uusia lauluja, mutta kuullaan toki tuttuja suosikkejakin.

– 2000-luvun runoilijat esittäytyvät Veikko Sinisalo -kilpailussa menestyneiden nuorten lausujien esityksessä ”Tappoi työpöydälle koska jäi ilman (RUNOA)”. Tuoreimmat Sinisalo-finalistit, viisi nuorta lausujaa, mittelevät kisan voitosta ja mahdollisuudesta pitää oma ensi-ilta kesällä 2011 Runoviikolla.

– Kesän ohjaajanimiä ovat mm. Mikko Roiha ja Juha Hurme. Taisto Reimaluoto esittäytyy uudessa, mittavassa projektissaan: Puolessatoista tunnissa hän näyttelee ja laulaa Cervantesin Don Quijoten ja tämän monet matkakumppanit nyky-Suomeen sijoitettuina. Otsikkona esityksellä on ”Reisihaarniskamies ja hänen ystävänsä Santeri Partanen”.

– Jo mainetta hankkineita esityksiä ovat mm. Saisio-Packalen -duon Odotus ja Suosalon Mielipuolen päiväkirja.

– Muusikoista ja laulajista ovat mukana mm. Philomela, Anna-Mari Kähärä, Jaakko Ryhänen, Sakari Kukko, Sinikka Sokka, Kaija ja Timo Nuoranne, Juha Tapio, Otto Kanerva, maailmanmusiikkiyhtye Mukutus sekä Eppu Normaali.

Sananvapaus noussee Kirsi-Kaisa Sinisalon mielestä Runoviikon suureksi aiheeksi.

Kaksi aihetta käsittelevää esitystä on saanut kimokkeen Neuvostoliitosta: Matka Armeniaan perustuu Osip Mandelstamin 1930-luvun teksteihin ja Kielletyt laulut – tuttu esitys Helsingin kaupunginteatterista – on koottu Neuvostoliiton vankiloissa syntyneistä ja muistinvaraisesti säilyneistä lauluista ja runoista. Tarleena Sammalkorpi johdattaa tahollaan keskustelua sanan ja runon vapaudesta.

Nuorten teatterityöpajan aiheena on oikeus unelmoida ja oikeus kertoa unelmansa ääneen.

Liput tulevat myyntiin 1. huhtikuuta.

34. Kajaanin Runoviikko järjestetään 6.-11.7.2010.

http://www.runoviikko.fi