08.03.2010

Kirjallisuutta ja kaikenlaista musiikkia Joroisten Musiikkipäivillä

Tänä vuonna 28.7.–1.8.vietettävien Joroisten musiikkipäivien ohjelma painottuu vahvasti kirjallisuuden ja monenlaisen musiikin upeaan vuoropuheluun.

Runosta lauluksi

Festivaalin avajaiskonsertti toteutetaan yhteistyössä Ylen Ykkösen kanssa. Lausuttu ja laulettu lyriikka kohtaavat, kun yleisön toivelauluja ja runoja esittävät Sinikka Sokka ja Jarmo Heikkinen sekä muusikot Essi Luttinen, Petteri Salomaa, Verneri Pohjola, Joonas Riippa ja Tuula Hällström. Illan juontavat Tarleena Sammalkorpi ja Janne Koskinen. Konsertti toteutetaan yhteistyössä YLE Kulttuurin kanssa ja se radioidaan suorana lähetyksenä YLE Radio 1:ssä. Toiveita voi lähettää ennakkoon osoitteeseen toive.runot@yle.fi.

Kahden merkittävän suomalaisen runoilijan, Saima Harmajan ja Rabbe Enckellin, sukujuuret ovat Joroisten tienoilla: Harmajan isä oli kotoisin Juvan Kurkimäen tilalta, Enckellin lapsuuden¬maisema taas oli Joroisissa sijaitseva sukutila Vättilä. Runouden ja antiikin kirjallisuuden ystävillä on harvinaislaatuinen tilaisuus syventyä heidän tuotantoonsa pe 30.7. Rantasalmen vanhassa pappilassa järjestettävässä runon ja musiikin illassa. Ohjelman koostaa pappilan nykyinen isäntä, FT Jorma Kaimio.

Kirjailijan musiikkia

Vuoden erikoisuutena ovat Kirjailijan musiikkia -konsertit, jotka järjestetään Joroisten musiikkipäivien perinteen mukaisesti seudun kartanoissa: torstaina 29.7. Frugårdin kartanossa ja sunnuntaina 1.8. Koskenhovin kartanossa. Musiikkipäivien taiteellinen johtaja, tenori Topi Lehtipuu on pyytänyt kahta suomalaista kirjailijaa rakentamaan festivaalille konserttiohjelman aivan oman mielensä mukaan. Helena Sinervon laatimassa konsertissa kuullaan perinteistä kamarimusiikkia, Schubertin, Brahmsin ja Shostakovitshin teoksia, mutta myös mm. amerikkalaisen nykysäveltäjän George Crumbin hurja, Vietnamin sodan innoittama jousikvartetto Black Angels.

Kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen on koostanut oman konserttinsa ohjelman harvinaisen laajasta ohjelmistosta ja juontaa konsertin itse. Luvattomat laulut -ilta esittelee paitsi Johann Sebastian Bachin, Joseph Haydnin ja Leos Janáčekin teoksia, myös muun muassa Cole Porterin ja Tapio Rautavaaran tuotantoa aivan uusina versioina. Vibrafonisti Arttu Takalo, baritoni Petteri Salomaa ja muut muusikot takaavat ainutlaatuisen elämyksen.

Dallapé ja Avanti!

Joroisten musiikkipäivien konsertit leviävät kirkon ja kartanoiden maisemista maantieteellisesti laajemmallekin alueelle. Juvalla nautitaan tänä kesänä ainutlaatuisesta konsertti- ja tanssi-illasta, kun jälleensyntynyt tanssiorkesteri Dallapé esiintyy Partalan kuninkaankartanossa. 85-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Dallapé palaa estradeille uudistunein voimin. Iltamat tarjoilee laajan kattauksen orkesterin musiikkia koko sen historian ajalta sekä tanssittavaksi että muuten vain nautiskeltavaksi. Ohjelmassa on uuden ilmeen saaneita klassikkokappaleita mm. Kangastusta, Sä kaunehin oot sekä Rantakoivun alla. Kymmenhenkisen orkesterin solistina säihkyy Sami Saari; illan juonnoista sekä kaskuosastosta vastaa näyttelijä Tuomas Uusitalo.

Varkaudessa musiikkipäivien yleisöllä on sen sijaan ainutlaatuinen tilaisuus kuulla maineikkaiden, tosin jo ammoin manan majoille menneiden säveltäjien (Debussy, Mahler) tulkintoja omista teoksistaan! Kamariorkesteri Avanti!n Kone soi! -konserttikummajainen lupaa rullapianoja, musiikkikaappeja, orkestrioneita ja härveleitä yleisönsä iloksi. Avanti!n konsertti on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua keksivän ihmisen aikaansaannoksiin musiikin ja tekniikan yhdistämisessä. Yhteistyössä Varkauden Mekaanisen musiikin museon kanssa toteutettavassa konsertissa esiintyy kokoelma historiallisia soittokoneita Avanti!n kanssa. Solisteina ovat sopraano Tuuli Lindeberg sekä huippuklarinetisti Kari Kriikku.

Kartanoissa ja makuukamarissa

Järvikylän kartanossa ja Torstilan tilan navetanylisillä on tänä kesänä tilaisuus nauttia myös koomisesta pienoisoopperasta. Jaakko Kuusiston kirjailija Jari Järvelän tekstiin säveltämä Makuukamariooppera on kepeää pintaansa syvällisempi teos kohtaamisen vaikeudesta. Intensiivisen teoksen esittää Suomen hauskin laulava pariskunta, Anu ja Juha Hostikka. Heidän sekä pianisti Tuula Hällströmin lisäksi näyttämölle tarvitaan vain – sänky.

Lippuvaraukset

Musiikkipäivien pääsylippuja myydään Lippupisteen toimipaikoissa kautta maan sekä internet-myynnissä osoitteessa www.lippu.fi. Lippuja voi varata ja ostaa myös Joroisten kunnan infopisteestä, Mutalantie 2, puh. 017 578440, info@musiikkipaivat.joroinen.fi

Joroisten Musiikkipäivien ohjelma 28.7.-1.8.2010
Teema: Musiikki ja kirjallisuus

Runosta lauluksi
ke 28.7. klo 19 Joroisten kirkko
Lausuttu ja laulettu lyriikka kohtaavat, kun yleisön toivelauluja ja -runoja esittävät Sinikka Sokka, Jarmo Heikkinen, Essi Luttinen, Petteri Salomaa, Tuula Hällström, Verneri Pohjola ja Joonas Riippa.
Tilaisuus radioidaan YLE Radio 1:ssä suorana lähetyksenä.
25/15, jäsenhinta 22 €

Kirjailijan musiikkia: Helena Sinervo
to 29.7. klo 19.00, 1. osa lentokentän terminaalissa ja 2. osa Frugårdin kartanossa
Crumb, Shostakovitsh, Schubert, Brahms
jousikvartetti, Essi Luttinen, Tuula Hällström
Ohjelman laatinut Finlandia-palkittu kirjailija Helena Sinervo on paikalla konsertissa.
yhteislippu 40/25, osat 25/15, jäsenhinta 37 €

Makuukamariooppera I
pe 30.7. klo 16.30 Järvikylän kartano, Joroinen
Jaakko Kuusiston uusi pienoisooppera
Esiintyjinä laulava aviopari Anu ja Juha Hostikka sekä pianisti Tuula Hällström.
40/25, jäsenhinta 37 €

Pöyhölän pihakonsertti
Muistojen laulut
pe 30.7. klo 19.00 Pöyhölän maatila, Kaitainen, Joroinen
Jaakko Ryhänen ja Seppo Hovi
18/10, jäsenhinta 15 €

Kaukainen maa hiljaisuuden varjossa
pe 30.7. klo 19.00 Rantasalmen vanha pappila
Saima Harmaja ja Rabbe Enckell – runoja ja musiikkia
Sinikka Sokka ja Jarmo Heikkinen sekä Emriikka Salonen ja Nicholas Söderlund
30/20, jäsenhinta 27 €

Kone soi!
la 31.7. klo 19.00 SavoPak, Varkaus
Rullapianoja, musiikkikaappeja, orkestrioneita, härveleitä.
Avanti!, Tuuli Lindeberg, Kari Kriikku
Yhteistyössä Mekaanisen musiikin museon kanssa
35/25, jäsenhinta 32 €

Jälleen soittaa Dallapé!
la 31.7. klo 19.00 Partalan kuninkaankartano, Juva
Dallapé-orkesteri ja solistit, mm. Arttu Takalo ja Sami Saari
25/15, jäsenhinta 22 €

Makuukamariooppera II
su 1.8. klo 14.00 Torstilan navetan ylinen, Joroinen
Jaakko Kuusiston uusi pienoisooppera.
Esiintyjinä laulava aviopari Anu ja Juha Hostikka, Tuula Hällström (piano).
40/25, jäsenhinta 37 €

Kirjailijan musiikkia: Hannu Väisänen
Luvattomat laulut
su 1.8. klo 17.00 Koskenhovin kartano, Joroinen
Bach, Haydn ja Janáček – sekä mm. Cole Porter ja Tapio Rautavaara
Avanti!n ja Dallapén muusikoita, Petteri Salomaa jne.
Konsertin juontaa ohjelman laatinut Finlandia-palkittu kirjailija, kuvataiteilija Hannu Väisänen.
40/25, jäsenhinta 37 €

http://www.musiikkipaivat.joroinen.fi