04.08.2010

Kirjailija Jacques Roubaud vierailee Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon kuuluvassa Runokuussa 1.9.2010

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon kuuluva Runokuu johdattaa yhteen kaksi merkittävää ranskalaista avantgardistia eri aikakausilta. Leikillisyys ja syvällisyys sekä tunne ja tiede kietoutuvat huimaavaksi kokemukseksi, kun Erik Satien musiikki ja kirjoitukset kohtaavat Jacques Roubaud’n runouden Musiikkiteatteri Kapsäkin Huonosti käyttäytyvässä illassa keskiviikkona 1.9.2010.

Kansainvälisesti arvostettu ja palkittu kirjailija ja matemaatikko Jacques Roubaud (s. 1932) on 1960-luvulta lähtien tähän päivään saakka toiminut kuuluisan kokeellisen Oulipo-ryhmän piirissä. Matematiikalla on ollut paljon vaikutusta Jacque Roubaud’n kirjoittamiseen sekä hänen kiinnostukseensa erilaisia kirjoittamisen sääntöjä ja runomittoja kohtaan. Älyllisyydestään huolimatta Roubaud’n runous on tunteisiin vetoavaa ja usein myös leikillistä.

Roubaud’n runokokoelmissa esiintyy häikäisevä määrä erilaisia tekniikoita ja tunnelmia aina hullunkurisista lastenloruista kuolemalle omistettuihin sonetteihin saakka. Syvällistä kokoelmaa Quelque chose noir (1986) pidetään yhtenä hänen mestariteoksistaan, ja kokoelma on voittanut useita palkintoja eri puolilla maailmaa. Roubaud’n monipuoliseen tuotantoon kuuluu lyriikan lisäksi esseitä, romaaneja, näytelmiä ja lastenkirjoja. Viimeisimmissä teoksissaan Roubaud on keskittynyt tutkimaan muistin mekanismeja.

Jacques Roubaud’n mukana Suomeen rantautuu kappale kiinnostavaa ranskalaista lähihistoriaa. Roubaud’n vanhemmat olivat ranskalaisen vastarintaliikkeen aktivisteja, Roubaud itse joutui Algerian sotaan ja matemaatikon taustansa vuoksi Saharan autiomaahan todistamaan Ranskan ensimmäistä ydinkoetta. Uransa aikana hän on ollut useiden vuosikymmenien ajan kosketuksissa ja yhteistyössä useiden merkittävien tieteentekijöiden ja taiteilijoiden kanssa. Roubaud ottaa edelleen vilkkaasti kantaa oman aikamme kirjallisiin ilmiöihin. ”Kirjoitan joka yö. En koskaan tee korjauksia. En koskaan palaa takaisin – jatkan aina vaan eteenpäin.”

Illan ohjelman ensimmäinen osuus koostuu Jacques Roubaud’n luennasta ja haastattelusta, jotka tulkataan suomeksi. Runosuomennokset lukee Olli Sinivaara. Väliajan jälkeen ilta on omistettu säveltäjä Erik Satielle, jonka musiikkia ja kirjoituksia tarjoillaan pianisti Jenni Lappalaisen ja näyttelijä Tuukka Vasaman tulkintoina. Yllättävistä tempauksistaan tunnettu Satie kirjoitti sävellyksiinsä arvoituksellisia ja koomisia esitysohjeita, jotka tarjoavat herkullista materiaalia visualisoidulle näyttämötulkinnalle.

Runokuun koko ohjelma löytyy festivaalin verkkosivuilta: www.runokuu.fi. Esitteitä on jaossa kirjastoissa, kirjakaupoissa ja eri kulttuuritapahtumissa elokuun alusta alkaen. Runokuun tapahtumiin on vapaa pääsy lukuun ottamatta Savoy-teatterin Elävien runoilijoiden iltaa (18 €) sekä Huonosti käyttäytyvää iltaa (10 €).

Helsinki Festival