16.09.2021

Kielletty, kiihottava ja kiehtova kansantanssi pääsee irti Tanssimaniassa

Kansantanssin konsertti- ja koulutustapahtuma Tanssimania roihahtaa Tampereella 24.-25.9.2021. Festivaalin avajaiskonsertissa nähdään Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin ja Kuopion kaupunginteatterin suurteos Tanssikielto. Tapahtuman konsertit järjestetään Tullikamarin Pakkahuoneella. Yleisöllä on mahdollisuus nauttia esityksistä myös suoratoistoina verkon välityksellä.

Tanssikielto-teos sukeltaa vuoteen 1939, jolloin Suomen sisäministeriö kieltää tanssimisen moraalittomana ja holtittomana. Visusti suljettujen verhojen takana gramofoni pauhaa ja tanssikengät lyövät lattiaan. Ilmassa on vaaran tuntua, sillä poliisilla on lupa turvautua jopa voimakeinoihin laittomien tanssijuhlien taltuttamiseksi. Tanssikielto-teoksen sanoma on yksinkertainen: Jos tanssiminen on rikos, meidät saa pidättää!

Festivaaliperjantain Tanhujalostamo-seminaarissa keskustellaan kielletyn tanssin ja tanssikiellon tematiikasta. ”Eräänlaista kiellettyä tanssia on yhä olemassa. Perinteet kuitenkin elävät ihmisissä ja siksi ne voivat muuttua. Kaksi miestä voi nykyään tanssia polkkaa parina.” Summaa tutkija, FT Petri Hoppu. Hoppu alustaa 24.9. Tanhujalostamo-seminaarissa FT Marko Tikan kanssa historian tanssikielloista. Suomen historian dosentti Tikka on kirjoittanut yhdessä FT Seija-Leena Nevalan kanssa Tieto-Finlandialla palkitun teoksen Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1948.

Lauantaina saa ensi-iltansa Riina Hosion ja Motoran Pelmakoiden Verensulkusanoja, joka on kokoillan tanssiteos kateudesta, häpeästä ja sanojen voimasta. Kolmantena konserttina Pakkahuoneen lavalla nähdään Ajassa on Maniaa! Konsertissa julkistetaan mm. Pispalan Sottiisin Vuoden 2022 kansantanssiyhtye.

Tanhujalostamo pe 24.9. klo 17.00-18.30. Striimattuna Kulttuuritalo Laikun musiikkisalista.

Tanssikielto pe 24.9. klo 20.00-21.30. Tullikamarin Pakkahuone. Myös striimattuna.

Verensulkusanoja la 25.9. klo 17-17.45. Tullikamarin Pakkahuone. Myös striimattuna. Ajassa on Maniaa! la 25.9. klo 19-20.15 Tullikamarin Pakkahuone. Myös striimattuna.

Tapahtuman järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.
Tutustu koko ohjelmistoon osoitteessa tanssimania.fi.