20.03.2013

Kiasma ja Kuhmon Kamarimusiikki yhteistyössä Marja Kanervon näyttelyn avajaisissa

Nykytaiteen museo Kiasma ja Kuhmon Kamarimusiikki tekevät yhteistyötä: toukokuussa museoon tuleva taiteilija Marja Kanervon näyttely avataan 16.5. Kuhmon musiikin kera.

Marja Kanervo on suomalaisen tila- ja installaatiotaiteen uranuurtajia. Taiteilija työstää Kiasmaan teoksen, joka hyödyntää museon arkkitehtuuria. Hän poistaa seinästä maalikerroksia ja paljastaa kerrostunutta aikaa. Näyttely Esiinkatoavaa on esillä Kiasmassa 17.5.–29.9.

Marja Kanervon teosten teemoja ovat muisti, ruumiillisuus ja ihmisen suhde ympäristöön. Materiaaleina mikään ei ole hänelle vierasta. Kanervo käyttää niin kierrätysmateriaaleja kuin eloperäisiäkin materiaaleja kuten hiuksia, höyheniä ja hampaita.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikkijuhla. Festivaalin ohjelmistoon kuuluvat sekä kamarimusiikin perusteokset että nykymusiikki. Näyttelyn avajaisiin saadaan tuulahdus näistä molemmista. Juha T. Koskisen sävellys ”Mima” kolmelle viululle on vuodelta 2010 ja perinteisempänä kamarimusiikkina kuullaan Bach-Beethovenin Preludi ja fuuga h-molli (Das wohltemperierte Klavier). Esiintyjät ovat viulistit Antti Tikkanen, Minna Pensola ja Maija Linkola, alttoviulisti Vladimir Mendelssohn sekä sellisti Tomas Djupsjöbacka. Tikkanen, Pensola ja Djupsjöbacka ovat Kuhmon Kamarimusiikin residenssiyhtyeen Meta4:n jäseniä, Mendelssohn festivaalin taiteellinen johtaja.

Kuhmon Kamarimusiikki soi myös seuraavana päivänä 17.5. Helsingissä. Astoria-salissa klo 19 alkavassa konsertissa kuullaan Bach-Mozartin Preludi ja fuuga d-molli KV 404a/1, Beethovenin jousikvartetto nro 16 F-duuri op. 135 sekä Bach-Beethovenin Preludi ja fuuga h-molli. Esiintymässä ovat Meta4-kvartetti, mukana myös alttoviulisti Atte Kilpeläinen, sekä Vladimir Mendelssohn. Konsertti järjestetään yhteistyössä Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistyksen PuKaMan kanssa.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 14.-27.7.2013.

http://www.kuhmofestival.fi