07.06.2017

Kesä kiteytyy Mäntän kuvataideviikoilla

XXII Mäntän kuvataideviikot avaa ovet Kesään tulevana sunnuntaina 11.6.2017. Näyttely levittäytyy Kuvataideviikkojen pääpaikalta Pekilolta Mäntän keskustan halki aina Vilppulaan saakka 37 taiteilijan ja kahden taiteilijaryhmän voimin. Pirjetta Branderin kuratoima kokonaisuus muuntaa Taidekaupungin kesätoiminnan rinnakkaistodellisuudeksi ja kiteyttää ihanan, kamalan vuodenajan.
Mänttä-Vilppulassa ovat tarjolla suven kaikki säätilat ja mielenmaisemat samanaikaisesti. Pekilolla vaanii ensin takatalvi, kun vastassa on Kalle Turakka Purhosen installaatio Talvipuutarha. Teos koostuu televisioruuduista ja niihin kaiverretuista kasviaiheista. Hallaisan hetken jälkeen Eija Keskisen suuret puuväripiirrokset sekä räsymatot saavat veren kiertämään teoksessa Mansikkapaikka 2 (Kaikki tiet vievät vihreään). Marja Pirilän camera obscuraa hyödyntävistä seinänkokoisista valokuvateoksista löytyy sekä kesäpäivän autereista että hikisen hautovaa tunnelmaa.

Purjehdusta ja piehtarointia
Luonto on näyttelyssä voimakkaasti läsnä, ja yhtenä toistuvana elementtinä on vesi monissa muodoissaan. Kati Åbergin kolmikanavaisessa videoteoksessa Lokikirja seurataan kiehtovaa elämää perinnepurjelaivojen parissa. Heidi Romon Muisto-videoteoksen esityspaikka on merikontti. Lapsuuden kesien soutumatkat ovat teoksessa vahvasti läsnä. Emilia Niskasaaren lipuva meduusajoukko tervehtii mutkattomasti Jussi Valtakarin ja Antti Ylösen yhteistyönä syntynyttä Saaristo-veistosinstallaatiota. Harri Larjoston fiktiivinen lyhytelokuva Perillinen näyttää ihmisen toiminnan nurjan puolen; kesämökkikunnan ympäristön saastumisen ja muuttumisen kaivostoiminnan johdosta.

Pekilon jokaisessa kerroksessa näyttelykansaa valvoo Yasushi Koyaman söpöt eläinveistokset. Jenni Tieaho on puolestaan tuonut Kuvataideviikoille piehtaroivia ja liehakoivia hevosia, joiden materiaaleina ovat koivuntuohi, kasvikuitu ja teräs.

Hiekkakuopalta saunaan ja uimaan
Taiteilija Mika Helinillä on ollut kevään ajan saappaat ja kädet mudassa Pekilon ja Mäntän Myllyrannan välisellä joutomaalla. Arkeologista kaivausta muistuttava installaatio Excavation kirjaimellisesti kätkee ja paljastaa.

Kesän aikana on erikoisempi mahdollisuus saunoa ja pulahtaa järveen. Jan-Erik Anderssonin suunnittelemassa ja rakentamassa teoksessa kaikuvat Shawn Deckerin luomat äänet saunan lämpötilan mukaan. Linnunpesä-äänisauna sijaitsee Myllyrannassa, muutaman sadan metrin päässä Pekilolta.

 

Vehreiden puiden kutsu
Senja Vellosen koivuaiheiset akvarellit luovat taianomaista yöttömän yön tunnelmaa. Marko Lampisuon videoteoksessa Suomen kesä… ja muita vuodenaikoja luodaan katse kohti puiden latvoja ja käydään läpi koko vuodenkierto ja päivittäisen valon määrä.

Kasvillisuus ulottuu myös Kuvataideviikkojen ulkoteoksiin. Viva Granlundin luotsaama yhteisöllinen teos Sata +++ puuta juhlistaa satavuotiasta Suomea ja kaikkia maassamme asuvia ihmisiä. Paikallisin voimin maalattu muraali on toteutettu Mäntän keskustassa sijaitsevan aution kaksikerroksisen kivitalon kaikkiin ulkoseiniin. Pitkään tyhjillään ollut rakennus on saanut eri-ikäisten taidekaupunkilaisten käsissä uuden elämän ja mahdollisuuden. Riemunkirjava teos on osa Pirkanmaan festivaalien Sananvapauden tarina -projektia ja virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Joenniemen mailla, Serlachius-museo Göstan kupeessa sijaitsevan Taavetinsaaren puut on puettu Kesän kunniaksi uusiin asuihin.

Metsäinstallaatiotaan Tapahtumia eräällä saarella varten taiteilija Riikka Aresalo on neulonut vaatteita puille, jotka toivoisivat olevansa koivuja.

XXII Mäntän kuvataideviikkojen antimiin kuuluu oheisohjelmaa. Kuraattorikierrosten ja taiteilijatapaamisten lisäksi Pekilolla vietetään mölkyn- ja tikanheiton täyteistä kesäpelipäivää 29.7. sekä nautitaan Kesäelokuvafestivaalin näytöksistä Bio Säteessä 12.8.

Näyttelyn avautuessa julkaistaan Kesän näyttelykatalogi, joka sisältää kuraattori Pirjetta Branderin taiteilijahaastattelut ja -muotokuvat.

XXII Mäntän kuvataideviikot
11.6.–31.8.2017
Avoinna kesällä joka päivä klo 10–18 (myös juhannuksena).
www.kuvataideviikot.fi