04.06.2021

Kesä alkaa Taidekeskus Salmelan avajaisista 12.6.!

Oopperalaulaja Jaakko Ryhänen avaa Taidekeskus Salmelan konserttikesän!

Taidekeskus Salmelan kesä 2021 avautuu konsertilla 12.6. solisteinaan basso Jaakko Ryhänen ja sopraano Hannakaisa Nyrönen säestäjänään pianotaiteilija Anu Kosonen. Monipuolisessa ohjelmistossa kuullaan Oskar Merikannon lauluja sekä sävellyksiä Rauno Lehtiseltä, George Malmstenilta ja Toivo Kärjeltä. Kuulemme myös duettoja mm. operetista Iloinen Leski. Klassista ja viihdettä sopivassa suhteessa.

Jaakko Ryhänen aloitti uransa Suomen Kansallisoopperassa jo vuonna 1972. Hänen kansainvälinen solistiuransa käynnistyi New Yorkin Metropolitanissa vuonna 1983.  Euroopan suuret oopperatalot, mm Berliini, München, Lontoon Covent Garden, Wienin valtionooppera, Milanon La Scala, Pietarin Mariinski-teatteri, Berliinin Deutsche Opern ja Baijerin ooppera ovat olleet hänen vierailukohteitaan. Ryhänen on esiintynyt lähes kaikissa keskeisissä oopperan bassorooleissa, kuten Taikahuilun Sarastro, Verdin Don Carlosin Filipin, Macbethin Banquo, Rigoletton Sparafucile, Lentävän hollantilaisen Daland, Lohengrinin Kuningas Henrik. 

Sopraano Hannakaisa Nyrönen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta vuonna 2011. Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Nyrönen aloitti vuonna 2011 ja samana vuonna ylsi sekä Timo Mustakallio -laulukilpailun semifinaaliin, että Kangasniemen laulukilpailun finaaliin. Nyrönen on yksi viidestä suomalaisesta, jotka ylsivät kansainväliseen Mirjam Helin -laulukilpailuun elokuussa 2014 ja kesällä 2015 hän voitti Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailun. Nyrönen on laulanut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Seinäjoen kaupunginorkesterin ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin solistina ja konsertoinut Suomen Kulttuurirahaston ja Sibelius-Akatemian Kirpilä-konserttisarjassa sekä Eurajoki Bel Canton stipendiaattina. Nyröstä mentoroi ja opettaa oopperalaulaja, basso Mika Kares.

Pianisti Anu Kosonen on monipuolinen muusikko, joka hallitsee suvereenisti eri genrejä. Hän valmistui vuonna 2020 korrepetiittoriksi Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolta. Kosonen on tehnyt lukuisia eri ooppera- ja operettiproduktioita korrepetiittorin ja orkesterimuusikon ominaisuudessa muun muassa Ilmajoen musiikkijuhlilla sekä Operartin tuotannoissa. Hän työskentelee aktiivisesti eri tyylilajien laulajien, kuten Jaakko Ryhäsen, Jyrki Anttilan ja Pepe Willbergin kanssa ja hänen repertoaarinsa on erittäin monipuolinen.

Avajaisjuhla alkaa konsertin jälkeen Salmelan puistonäyttämöllä.

 

Ohjelma 12.6.2021

kello 11.00 Taidenäyttelyt avautuvat

kello 13.30 Konsertti Salmelan puistonäyttämöllä

kello 14.45 Avajaisjuhlallisuudet Salmelan puistonäyttämöllä

Tervehdyssanat, toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala, Taidekeskus Salmela

Salmelan kulttuurikesän avaus, pääjohtaja Juha Koponen, LähiTapiola

Nuoren taiteilijan stipendi, varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski, Veikkaus

Osuuskauppa Suur-Savon kummitaiteilijan palkitseminen, kauppaneuvos Heikki Hämäläinen

Taiteilijoiden kukitus ja puheenvuoro

Lisätietoja www.taidekeskussalmela.fi