05.04.2022

Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla jälleen mielenkiintoinen ohjelma

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat on toiminut vuodesta 1999 lähtien alueensa ainoana klassisen musiikin kamarimusiikkitapahtumana. Musiikkijuhlat tunnetaan korkeatasoisista taiteilijavieraistaan sekä konserteistaan. Tänä vuonna festivaali pidetään 11.–17.7. useissa paikoissa eri puolilla Kemiönsaarta sekä Karunassa ja Salossa. Konserttipaikkoina on kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisia kartanoita ja kirkkoja. Konsertteja pidetään tänä kesänä 13.

Musiikkijuhlat nojaa vahvasti klassiseen kamarimusiikkiin, joihon lisätään raikkaalla ohjelmasuunnittelulla lisämausteita. Festivaalille on muodostunut omia perinteitä ja teemoja. Yksi tällainen on orkesterivierailu, joka tänä kesänä koetaan avajaiskonsertissa. Kesän orkesterivieraan kuullaan Mikkelin kaupunginorkesteria, joka on esiintynyt useilla festivaaleilla ja konserttiareenoilla kotimaassa ja ulkomailla mm. Etelä-Koreassa ja Kiinassa. Konsertin johtaa kapellimestari Jan Söderblom ja solistina taituroi viulutaiteilija Anna-Liisa Bezrodny, jota kuultiin festivaalillamme edellisen kerran vuonna 2018.

Musiikkijuhlien mielenkiintoinen taiteilijakaarti koostuu useista huipputaiteilijoista. Aiemmilta vuosilta tuttuja taiteilijoita ovat sellisti Jan-Erik Gustafsson ja pianisti Folke Gräsbeck. Meillä on suuri ilo kahden vuoden tauon jälkeen saada jälleen mukaan myös ulkolaisia esiintyjiä. Ensimmäistä kertaa festivaalillamme vierailevat pianistina maailmaa valloittanut Alfredo Perl, sellisti Guido Schiefen, alttoviulisti Roland Glassl ja klarinetisti Norbert Kaiser.

Ensi kertaa vierailee festivaalillamme myös Ensemble Nylandia, jonka seurassa Västanfjärdin uudessa kirkossa lähdetään mielikuvitusmatkalle Pietari Brahen ja Axel Oxenstiernan yhteiseen kuvitteelliseen illanviettoon. Brahe oli muiden opintojensa ohella opiskellut myös luutunsoittoa ja tämä konsertin ohjelmassa suurin osa on peräisin Brahen muistiin kirjoittamasta luuttusävellysten kokoelmasta. Ensemble Nylandialta kuullaan myös Lainahöyhenissä-konsertti, jossa on luvassa yllättäviä sovituksia perinteisestä barokista musikaalihitteihin. Konsertti pidetään Café Söderlångvikissa.

Jokaisella konserttipaikalla on oma erityinen tunnelmansa. Lauantain Labbnäsin lounaskonsertti saaristokattauksella, upeasti korjattu Söderlångvikin tunnelmallinen kartano, jossa on konsertin jälkeen mahdollisuus osallistua opastetulle kierrokselle. Myös Salon taidemuseo Veturitalli on läpikäynyt laajan remontin. Sandön kartano huokuu historian havinaa. Kansallisromantiikkaa edustava Karunan kirkko on tunnettu myös erinomaisesta akustiikastaan. Västanfjärdin Kirkosta kirkkoon -konsertit sekä soihtukulkue pidetään tänä kesänä perjantai-iltana.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat kuuluu myös radiossa. Yle lähettää kanavillaan konsertit Sandöstä ja Karunasta.

Liput ovat myynnissä Lippupisteen myyntikanavilla. Kemiön keskustassa lippuja myy Paperipuoti osoitteessa Engelsbyntie 9. Lounas ja buffet -konserttien varaustiedot löytyvät verkkosivuiltamme.

Tutustu ohjelmaan lähemmin osoitteessa www.kimitomusicfestival.fi/ohjelma

 

Musiikkihistoriallinen konsertti

21.04.2022 kello 18.00

Sibelius-museo, Piispankatu 17, Turku

 

Hedvig Paulig, sopraano

Folke Gräsbeck, piano

Alma Pöysti, kertoja

 

Konsertti järjestetään Svenska Kulturfondenin tuella yhteistyössä Turun Soitannollisen Seuran ja Kemiönsaaren Musiikkijuhlien kanssa.

Emma Engdahl-Jägerskjöld oli hienon kansainvälisen uran tehnyt sopraanomme suomalaisen laulun kultakaudella 1800-luvun lopulla. Hän oli myös turkulaisten suuri suosikki. Poikkeuksellisen menestyksen takana olivat synnyinlahjaksi saatu erittäin kaunis lauluääni sekä perusteellinen koulutus Milanossa ja Pariisissa.

Konsertissa sopraano Hedvig Paulig ja pianisti Folke Gräsbeck johdattavat meidät Emma Engdahl-Jägerskjöldin musiikkimaailmaan. Taitavana oppaana toimii näyttelijä Alma Pöysti. Konsertissa juhlistetaan myös Emman 170 v syntymäpäivää!

Sataviisikymmentä vuotta sitten 1870–80-luvuilla vallitsi suomalaisen laulutaiteen todellinen kultakausi. Tuon ajan kaunisääniset ja suurenmoiset esiintyjät ovat nykyään lähes täysin unohtuneet, koska heidän taiteensa oli vain aikalaisten kuultavissa. Muutama rivi hakuteosten sivuilla ei tee kuitenkaan oikeutta heidän saavutuksilleen kansainvälisillä näyttämöillä.

Tammisaaresta maailmalle lähtenyt suomenruotsalainen sopraano Emma Engdahl nousi suorastaan huikeaan maineeseen. Hänellä oli hurmaavan kaunis luonnonääni ja saatuaan bel canton opetusta Italiassa ja ranskalaista laulun eleganssin opetusta Pariisissa hän oli valmis mitä vaativimpiin tehtäviin Euroopan suurimmilla oopperalavoilla. Hänen menestyksensä oli vaikuttava ja jopa monet kuninkaalliset osoittivat hänelle suosiotaan monin tavoin.

Musiikinhistoriallisessa konsertissa sopraano Hedvig Paulig ja pianisti Folke Gräsbeck esittävät autenttisen ohjelman Emman aikanaan suurta ihastusta herättäneistä aarioista ja liedeistä. Konsertin kertojana on näyttelijä Alma Pöysti.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

26.03.2024

Kilpailuvoittajien loistoa Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat pidetään perinteiseen tapaan heinäkuun alkupuoliskolla, tänä kesänä 8.–14.7.2024. Yhteensä 13 konserttia levittäytyy Kemiönsaarelle ja lähialueille kartanoihin, kirkkoihin ja taidemuseoihin. Vuonna 1999 aloittanut festivaali on alueensa ainoa klassisen musiikin festivaali ja sen ohjelmistossa on vanhaa ja uutta…