09.07.2018

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat juhlivat kahdettakymmenettä toimintavuotta kahdella Aulis Sallisen kantaesityksellä

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat ovat tarjonneet yleisölle niin vanhaa kuin uudempaakin kamarimusiikkia vuodesta 1999 lähtien. Lukuisa määrä ansioituneita taiteilijoita on vieraillut tapahtumassa vuosien varrella ja kantaesityksiä on tehty yhteensä 27. Festivaali pidetään ensi kesänä 9.-15.7. tuttuun tapaan uniikissa saaristoympäristössä. Juhlavuoden 15 konserttia kuullaan Kemiönsaarella kirkoissa ja kartanoissa sekä lähialueella Karunassa, Teijossa ja Salossa.

Aulis Salliselta kuullaan juhlavuotena jopa kaksi kantaesitystä. Avajaiskonsertissa maailmanlaajuisen uran pianistina, kapellimestarina ja kamarimuusikkona tehnyt Ralf Gothóni esittää hänelle sävelletyn teoksen Kahdeksan miniatyyriä soolopianolle.Festivaali huipentuu perinteikkääseen Grande Finale -päätöskonserttiin, jossa kuullaan Sallisen Kamarimusiikki IX op. 112 ”Nocturne”.Teoksen kantaesittävät sopraano Johanna Rusanen ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Ralf Gothónin johdolla.

Rusasen ja Gothónin lisäksi festivaalilla esiintyvät ensi kertaa viulisti Anna-Liisa Bezrodny, pianisti Roope Gröndahl, sekä huilisti Niamh McKenna. Viime vuonna yleisönsä valloittanut kansainvälinen sellotaiteilija Jan-Erik Gustafsson palaa myös Kemiönsaarelle. Tuttuja artisteja aikaisemmilta vuosilta ovat lisäksi alttoviulisti Wen Xiao Zeng ja harpisti Päivi Severeide, sekä yksi Suomen menestyneimmistä jousikvarteteista, Uusi Helsinki -kvartetti.

Taiteelliset johtajat, viulistit Katinka Korkeala ja Sonja Korkeala ovat huomioineet festivaalin ohjelmassa myös Toivo Kuulan ja Claude Debussyn merkkivuoden. Säveltäjien kuolemasta tulee kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta. Tuttujen nimien lisäksi mielenkiintoisen lisänsä monipuoliseen ohjelmaan tuovat harvemmin kuullut säveltäjät, kuten ranskalaiset Jean Cras ja André Caplet, venäläinen Reinhold Glière, italialaissyntyinen Gian Carlo Menotti sekä amerikkalainen Michael Mauldin.

Aiempien vuosien tapaan yleisö pääsee tutustumaan Salon taidemuseon Veturitallissa ”Herb Ritts, In Full Light” -valokuvanäyttelyyn ja Söderlångvikin kartanossa museokierrokselle. Lounas- ja illalliskonserteissa yleisölle on tarjolla saariston lähiruokaa.

www.kimitomusicfestival.fi