28.04.2021

Kaustisen yhteissoitto tulee vapunpäivänä Satakunnasta

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat valmistautuu kesään soittamalla. Suuren yhteissoiton harjoitukset ovat edenneet jo toiseen vaiheeseen. Vapunpäivänä livelähetys tulee Satakunnasta, ja sitä johtaa Jari Paavola (harmonikka) yhdessä mestaripelimanni Pentti Mattssonin (viulu) kanssa. He käynnistävät kameran Paavolan omasta pelimannitalosta Kokemäeltä kello 14.

Etäharjoitukset alkoivat pääsiäisenä Kaustiselta. Kolmas harjoitus tulee 5.6. Keski-Pohjanmaalta ja neljäs 3.7. Savosta. Festivaaliviikon ohjelmassa suuri yhteissoitto on lauantaina 17. heinäkuuta.

Harjoitusvuorossa on nyt euralaisen Kustaa Järvisen kappale. Hän on yksi neljästä ensimmäisestä mestaripelimannista, joiden tunnetuksi tekemiä kappaleita soitetaan suuressa yhteissoitossa Kaustisella festivaaliviikon lauantaina. Mestaripelimannin nimitysperinne alkoi Kaustisella vuonna 1970, jolloin festivaali oli kolmevuotias.

Jari Paavolasta on tullut Kustaa Järvisen soittotavan asiantuntija soittamalla. Tämän poika Olavi Järvinen kaappasi nuoren Paavolan Euran pelimanneihin 80-luvulla, ja siitä alkoi heidän ystävyytensä.

Vapunpäivänä soitettavien kappaleiden nuoteissa on merkinnät myös kaksirivisille haitareille. Paavola kertoo, että kaksirivisten huomioinnin taustalla on hänen haaveensa siitä hetkestä, kun soittajat pääsevät viimein yhteen.

– Näen mielessäni, että Areenan soitossa on mukana paljon eri instrumentteja, mutta lisäksi lattialla on myös pikkuhaitaristeja. Kaksirivisiin on tullut viime aikoina paljon uusia soittajia.

– Harjoittelemme esityskappaletta Juhantalon faarin valssi. Lisäksi soitamme yhdessä Kustaa Järvisen ohjelmistosta Posetiivin tyyskän (Posetiivarin tyyskä). Tein tästäkin nuotin, jossa on otettu huomioon kaksiriviset. Siitä voivat soittaa myös viulut. Lisäksi kerromme lähetyksen aikana Kustaa Järvisestä ja hänen musiikistaan.

Yhteissoiton harjoitusten nuotit löytyvät My Kaustinen -ryhmästä Facebookissa.

Kaustinen Folk Music Festival
12.–18.7.2021

Suuri yhteissoitto, harjoitukset FB-live
3.4. Valssi Jaanalle, Konsta Jylhä (Kaustinen, Keski-Pohjanmaa)
1.5. Juhantalon faarin valssi, Kustaa Järvinen (Eura, Satakunta)
5.6. Vihkipolska, Otto Hotakainen (Halsua, Keski-Pohjanmaa)
3.7. Perämiehen sottiisi, Tuure Niskanen (Pielavesi, Savo)