13.07.2016

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat jatkuvat runsaina ja monipuolisina

Ohjelmassa runsaasti duokokoonpanoja

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on saatu alkuun, ja meno jatkuu intensiivisenä. Alkuviikosta Kaustisen lukuisilla esiintymislavoilla nähdään muun muassa helsinkiläisestä slangista ammentava Stadin kadonneet -kokoonpano sekä nepalilainen Kanta dAb dAb ja Nepalissa tutkimustyötä tekevän Vilma Timosen kvartetti.

Tänä vuonna Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nähdään runsaasti duokokoonpanoja. Kahden ihmisen musiikillisia kohtaamisia ovat muun muassa May Monday (Timo Alakotila & Karen Tweed), italialainen Filippo Gambetta ja kanadalainen Emilyn Stam ja saamelainen Aila-Duo.

Varsinainen duojen juhlailta on luvassa perjantaina Kallioklubilla, jolloin luvassa on duotykitystä koko illan klo 21.30 alkaen.

Duot Klubilla -illan aloittaa tanskalainen duo Rune Barslund & Andreas Tophøj. Tophøj soittaa myös Basco-yhtyeessä, joka esiintyy Kaustisella perjantaina ja lauantaina.

”Duomme soittaa paljon omia sävellyksiä”, kertoo harmonikansoittaja Rune Barslund. ”Vaikutteita tulee niin pohjoismaisesta kuin kelttiläisestä perinnemusiikista. Soittimina ovat viulu ja harmonikka, ja joskus soitan myös pianoa.”

Rune Barslund kertoo nauttivansa paljon juuri duosoitosta.

”Käytännöllisesti katsoen duossa on helpompi järjestää asioita, kun ei tarvitse sopia harjoituksia ja esiintymisiä suuren porukan kanssa. Olen itse sentyyppinen henkilö, joka ajautuu hoitamaan bändien asiat, mutta onneksi duokumppanini Andreas on samanlainen, joten kerrankin työnjako menee aika tasan.”

Musiikillisesti kahden muusikon työskentely on jännittävää mutta palkitsevaa. ” Duosoitto on todella haastavaa, eikä voi piiloutua mihinkään. Siinä oppii myös jatkuvasti, koska on löydettävä koko ajan uusia ratkaisuja.”

Valmistuttuaan kansanmusiikin maisteriksi Tanskassa Rune Barslund päätti muuttaa Helsinkiin saadakseen lisäopetusta. Viime lukuvuoden hän on opiskellut yksityisesti harmonikansoittoa Maria Kalaniemen ja sävellystä Timo Alakotilan johdolla.

”Syyni tulla Suomeen olivat pitkälti juuri nämä huikean hienot muusikot, joilta olen oppinut valtavasti. Maria Kalaniemi soittaa melodiabassoharmonikkaa, jota Tanskassa ei minun lisäkseni juuri kukaan käytä kansanmusiikissa. Ylipäänsä koen kansanmusiikkikentän Suomessa olevan korkealla tasolla. Tanskassa kansanmusiikin opetus tuli yliopistotasolle hiukan myöhemmin, mutta sen ansiosta kansanmuusikot ovat kehittyneet hienosti.”

Barslund esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ja odottaa vierailua innolla.

Barslund-Tophøj-duon tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu maailmanvalloitus, erityisesti Englannin, sekä uuden materiaalin levyttäminen Helsingissä, vierailijanaan Timo Alakotila. Syksyllä Barslund esiintyy myös Oulun irlantilaisen musiikin festivaalilla yhdessä uuden triokokoonpanon kanssa, mutta elokuussa odottaa muutto takaisin Tanskaan.

Duot Kallioklubilla pe 15.7.: Rune Barslund & Andreas Tophøj (Tanska) klo 21.30, Ale Carr & Esko Järvelä (Ruotsi/Suomi) klo 22.15 ja Troy MacGillivray & Tim Edey (Kanada/Iso-Britannia) klo 23.

 

Keskustelupalstojen kirjoitukset ovat nykypäivän kansanperinnettä

Kalevauva.fi on Kimmo Nummisen ja Aapo Niinisen nykypäivän trubaduuriyhtye, jonka ohjelmisto on kerätty suoraan kansan suusta:

vauva.fi-foorumilta. Suoraan keskustelupalstan teksteihin sävelletyt kappaleet on kerätty kokonaisuudeksi, joka esitetään ensimmäistä kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

”Eiköhän jokainen ole joskus lukenut keskustelupalstoja, myönsi sen tai ei”, Kimmo Numminen hymyilee. ”Monet lauluntekijät ovat kertoneet hakevansa niistä inspiraatiota, ja niin mekin. Löysimme keskustelupalstoilta niin herkullista materiaalia, että halusimme kokeilla sen käyttämistä sellaisenaan, valikoiden mutta muokkaamatta.”

Laulut ovat nimetty keskusteluotsikon mukaan, ja itse keskustelu toimii sanoituksena. Pientä muokkausta ja tiivistämistä on toki tehty, mutta muuten keskustelu lauletaan sellaisenaan. Kalevauva.fi-kappaleita ovat muun muassa ”Mies mustasukkainen kun lähdin laivalle”, ”Tinder horror story” ja ”Kuorsaava kissa ei tätä kestä”.

”Kappaleisiin saadaan mukavaa keskustelumaisuutta ja vuorolaulua, kun meitä on kaksi laulamassa ja soittamassa”, kertoo Aapo Niininen. ”Toinen laulaa aloituspostaajan osuuden, ja sen jälkeen molemmat laulavat kommentteja.”

Helsingissä ammattimuusikkoina toimivat miehet vertaavat aineistoa Kalevalaan, johon projektin nimikin viittaa vitsikkäästi.

”Kansantarinoita modernissa muodossa”, Numminen toteaa, ja Niininen

jatkaa: ”Tämä vastaa tavallaan nykyajan kahvipöytäkeskustelua.

Keskustelupalstojen tekstit tuntuvat tulevan hyvin nopeasti aivosta suoraan, ilman kummempaa sensuuria”.

Kalevauva.fi ti 12.7. klo 21 Pelimannitalon kahviossa ja ke 13.7. klo 20.45 Viinituvassa.

 

Pelimannit tarinoivat

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kuullaan tänä vuonna paitsi pelimannien soittoa, myös heidän tarinointiaan. Kahden konsertin Spelmannens livsstycke -sarjassa pelimannit soittavat ja tarinoivat.

Keskiviikkona on suomenruotsalainen teemapäivä, joten siihen sopii mainiosti mestaripelimanni Antti Hosiojan tarinatuokio kahden suomenruotsalaisen mestaripelimannin kanssa: vieraina ovat Gösta Bergström Vöyristä sekä tämän vuoden uunituore mestaripelimanni Siv Ekström Ahvenanmaalta. Hosioja on tehnyt pitkän uran kansanmusiikin hyväksi, muun muassa Tallari-yhtyeen jäsenenä (1986–2013) ja Finlands svenska folkmusikinstitutin johtajana (1976–1982). Lauantaina on vuorossa toinen Spelmannens livsstycke -tilaisuus, jossa Mauno Järvelän kanssa jutustelevat mestaripelimannit Risto Hotakainen ja Heikki Lahti.

Spelmannens livsstycke I & II – Hosioja ke 13.7. klo 18.30 Iholla-salissa ja Järvelä la 16.7. klo 16 Pelimannitalossa.

 

Kaustisen kunta julkaisee naiivin taiteen kokoelman kirjan

Kaustisen kunta sai 2000-luvun alkuvuosikymmenellä merkittävän taidelahjoituksen, kun saksalainen lääkäripariskunta Maija ja Volker Dallmeier päätti lahjoittaa vuodesta 1969 alkaen keräämänsä naiivin taiteen kokoelman Kaustiselle. Kaustisen kunta on kustantanut kokoelmasta kirjan, joka julkaistaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Se on kiehtova matka naiivin taiteen historiaan ja nykytilaan ja samalla lämminhenkinen matkakuvaus lukuisten taiteilijoiden luokse eri puolille Eurooppaa 1970- ja 80-luvuilla. Kaustisen kunnan omistamaa Dallmeier-taidekokoelmaa hoitaa Kokkolassa sijaitseva ITE-museo, joka toimii Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon alaisuudessa. Kirja julkaisutilaisuus on perjantaina 15.7. klo 14 Kansantaiteenkeskuksessa.

 

Seminaarissa nostetaan esiin aineetonta kulttuuriperintöä

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perintöä, joka on läsnä ihmisten arjessa. Se voi olla esimerkiksi suullista perinnettä, esittävää taidetta, rituaaleja ja juhlamenoja, käsityötaitoja tai luontoa koskevia tietoja ja taitoja. Suomi ratifioi aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan Unescon yleissopimuksen vuonna 2013. Sopimuksen toimeenpanoa on tehty kaksi vuotta, ja aineetonta kulttuuriperintöä vaalivilla yhteisöillä on prosessissa keskeinen rooli.

Kansanmusiikki ja kansantanssi – Elävää perintöä! -seminaarin Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 13.7. on tarkoitus panna vauhtiin aineettoman kulttuuriperinnön esiin nostamisen prosessi myös kansanmusiikki- ja kansantanssikentällä. Seminaarissa ovat mukana muun muassa Museoviraston aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio sekä kansanmusiikin ja kansantanssin kentän edustajia.

Elävää perintöä! -seminaari ke 13.7. klo 11-13 Kansantaiteenkeskuksella.

 

www.kaustinen.net

KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL

11.-17.7.2016