07.07.2015
Kaustinen juhlii Sibeliusta – ja Salonkylän Sibeliusta
Jean Sibeliuksen syntymästä on kulunut tänä vuonna 150 vuotta.
Juhlavuosi huomioidaan ahkerasti ympäri Suomea ja niin myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, jossa nähdään Oulussa maaliskuussa kantaesitetty ”Janne ja Aino – balladi erään säveltäjän elämästä”. Sävellyksistä vastaa Ville Ojanen, koreografiasta Petri Kauppinen ja Milla Korja ja sanoituksista Heidi Maria Paalanen. Esitystä on sanottu yhdeksi vuoden kansantanssikentän tapauksista, ja se on myös mainio esimerkki alan opiskelijoiden yhteistyöstä – mukana on opiskelijoita Oulun ammattikorkeakoulusta, Centria ammattikorkeakoulusta ja Keski-Pohjanmaan konservatoriosta.
”Erityistä tässä teoksessa on se, ettei mukana ole ainuttakaan säveltä Sibeliuksen musiikkia”, kertoo Petri Kauppinen. ”Musiikki on kansanmusiikin lajityyppiin sävellettyä uutta musiikkia, silti tunnelma on hyvinkin sibeliaaninen! Liikekieli puolestaan on tämän päivän näyttämötanssia, liikkuen tanssin ja kansantanssin välimaastossa.”
Teoksessa halutaan myös nostaa Aino-vaimon roolia ja merkitystä miehensä elämässä.
”Ilman voimakkaita naisia ei olisi suuria miehiäkään”, Kauppinen toteaa. ”Aino olisi voinut olla merkittävä taiteilija itsekin, mutta hän valitsi elämän miehensä tukena. Feminiini näkökulma kuuluu myös musiikissa, joka on heleää, akustista, melodista kansanmusiikin poljentoa.”
Esitystä on jonkun verran muokattu sopimaan Kaustisen Keskipohjanmaa-areenan olosuhteisiin. Esityspaikassa on luonnollisesti omat haasteensa, Kauppinen myöntää. Väliaika on jätetty pois ja draamaa tiivistetty jonkin verran.
”Kyseessä on näyttämöteos, joka on tehty mustaan tilaan ja jossa valosuunnittelu on ollut näyttävä. Areena puolestaan on avoin tila, yhteisöllinen esiintymispaikka, siinä voi jakaa tunteet toisella tavalla yleisön kanssa.”
Janne ja Aino nähdään keskiviikkona klo 21 Keskipohjanmaa-areenalla.
Myös Salonkylän Sibelius eli kaustislainen säveltäjämestari Wiljami Niittykoski juhlii tänä vuonna, kun hänen syntymästään on kulunut 120 vuotta. Niittykosken musiikkia kuullaan etenkin juhlakonsertissa lauantaina klo 19.15 Kaustinen-salissa. Niittykoski oli pelimanni, säveltäjä ja runoilija, jonka sävellykset ovat edelleen suosittuja. Uusi nuottikirjakin ilmestyy festivaaleilla. Hänen sävelkielensä syleilee useita musiikin tyylilajeja, ja sitä on kuvattu soittajallekin vaativaksi, muun muassa asemissa soittamista on mukana.
Konserttikokonaisuuden ovat koonneet Mauno Järvelä ja Niittykosken tyttärentytär Kreeta-Maria Kentala.
Kaustislaisten naisten ja laulujen juhlaa
Muihinkin merkittäviin kaustislaisiin on mahdollisuus syventyä festivaaliviikon aikana. Saara Långin käsikirjoittama ja ohjaama Meirän Kreeta kantaesitettiin syksyllä 2014 ja nähdään nyt uusintaesityksenä.
Intiimi monologi on siirtynyt pienestä Kinosta juhlavaan Kaustinen-salissa. Paula Varila eläytyy voimakkaasti legendaarisen Kreeta Haapasalon rooliin ja tarinaa väritetään muun muassa äänitehostein.
Toinen merkittävä kaustislainen naishahmo oli Maarit Nikula (1955–2012), jonka muistokonsertti pidetään keskiviikkoiltana Kaustinen-salissa. Nikula toimi työkseen Vetelin seurakunnan kanttorina ja monissa eri tehtävissä musiikin saralla, muun muassa Hääkuoron johtajana 1984–1993. Työskentely kuorojen parissa oli lähellä Maaritin sydäntä, kuten myös kotipitäjän kansanmusiikkiperinne laulaen ja harmoonilla tämmäten. Hänen muistokonsertissaan kuullaan monipuolinen kattaus musiikkia, erityisesti paljon laulua niin solistien, lauluyhtyeiden kuin Hääkuoron esittämänä.
”Maarit oli mukana festivaaleilla laulajana ja soittajana 1970-luvulta lähtien ja hänen iloinen, välitön olemuksensa on jättänyt muistijäljen moneen festivaalien vakiokävijään”, kertoo hänen siskonsa Maria Pulakka.
”Kesäkuussa Maarit olisi täyttänyt 60 vuotta, ja aloite tämän muistokonsertin järjestämiseen tulikin yleisön edustajilta. ”
Kaustislaiset naiset ovat näyttävästi edustettuina myös Kaustisen laulukirjoissa. Kansanmusiikkijuhlien kansanlauluteeman kunniaksi julkaistaan Kaustisen laulukirjan kauan toivottu jatko-osa Liisa Valon ja Jussi Wirkkalan toimittamana. Laulukirjojen ohjelmistoa kuullaan kahdessa konsertissa, jotka eivät pitäydy pelkästään kirjan klassikoiden parissa. Mukana esiintymässä ovat mm. Anssi Känsälä, Aili Järvelä, Häävi ja Valon pelimannit, ja esiintyjät ovat valinneet laulukirjan laulujen kylkeen myös uudempaa, kotiseudun mullasta versonutta omaa tuotantoa.
Konsertit pidetään Iholla-salissa torstaina klo 22 sekä perjantaina klo 20.
Showcase-sarja käynnistyy tiistaina
Showcase-sarjassa Kaustisen kansanmusiikkijuhlat esittelee nousevia kansanmusiikin nimiä. Kolmenkymmenen hakijan joukosta valittiin kolme kovatasoista kokoonpanoa, jotka esiintyvät festivaalilla viikon aikana.
Nuorekas saarijärveläinen kansanmusiikkiyhtye Kopla aloittaa showcase-konserttisarjan esiintyen tiistaina ja keskiviikkona.
Keskiviikkona ja torstaina on vuorossa uutta kansanmusiikkia soittava kitarataiteilija J-P Piirainen, ja loppuviikosta tulessa on ruotsalainen kvintetti Jaerv, jonka esiintymiset ovat perjantaina ja lauantaina.
Suomenruotsalainen tarjonta huipentuu keskiviikkona
Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla voi keskiviikkona nauttia erityisesti suomenruotsalaisesta kansanmusiikista, kun Lilla Spelmansstämman -tapahtuman alla esiintyy edustava joukko suomenruotsalaisia pelimanneja.
”Vuonna 2011 suuri valtakunnallinen tapaamisemme Spelmansstämman järjestettiin Kaustisella festivaalin yhteydessä, ja sen jälkeen olemme jatkaneet yhteistyötä pienimuotoisempien tapahtumien merkeissä”, kertoo Finlands svenska folkmusikförbundin puheenjohtaja Åsa Lillhannus.
Vuosittainen suurkokoontuminen pidettiin kesäkuun lopulla Maarianhaminassa, mutta voimia riittää osallistua myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, jonne saapuu komea joukko pelimanneja pääosin Pohjanmaalta. Lillhannus mainitsee erityisesti kaksikielisen Pietarsaaren spelmanslag -ryhmän sekä mestaripelimannit Jonas Borgmästars ja Ingmar Furu. Desirée Saarela ja Triskel-yhtye esittelevät puolestaan uudempaa, laulupainotteista kansanmusiikkia. Päivä käynnistyy Kansantaiteenkeskuksessa klo 11, ja sen jälkeen ohjelmaa on tarjolla koko päivän. Meno päättyy tansseihin Juhlapihalla sekä iltamiin Soittosalissa, jonka päättää yhteissoitto. ”Klo 23.06 laskelmieni mukaan”, hymyilee Lillhannus. ”Meille on tärkeätä olla mukana Kaustisella”, Lillhannus kiteyttää. ”Haluamme omalta osaltamme näyttää, kuinka paljon suomenruotsalaisella kansanmusiikilla on annettavaa. Ja kaikkiin ryhmiinhän mahtuu lisää pelimanneja, joten toivottavasti joku innostuu kokeilemaan!”
KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL
6.-12.7.2015