08.07.2015

Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtye satsaa yhdessä soittamisen iloon

”Kaikki pelaa!” on kansanmusiikin ja kansantanssin vuositeema, ja samassa hengessä on myös valittu Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Vuoden yhtye Orivesi All Stars. Yhtye on periaatteessa kenelle tahansa soittamisen perustaidot omaavalle avoin pelimannikollektiivi, jonka ikähaitari on n. 10–85 vuotta.

”Olen kiertänyt jo vuosikaudet opettamassa sekä Suomessa että muualla, ja monet ovat kysyneet miten voisi ryhtyä soittamaan suomalaista kansanmusiikkia”, kertoo yhtyeen vetäjä Antti Järvelä. ”Minulla ei ole siihen kysymykseen oikeastaan muuta selkeätä vastausta kuin tämä yhtye!”

Kuka tahansa on tervetullut mukaan Orivesi All Starsin riveihin. Pitää osata soittaa jotakin soitinta, olla motivoitunut ja halukas oppimaan.

Liikaa vaatimuksia ei ole – kaikkia kappaleita ei esimerkiksi ole pakko osata ulkoa. Soittajien määrä vaihtelee, eikä etukäteen välttämättä tiedäkään, montako henkilöä pitäisi mahtua lavalle.

”Yleensä soittajien määrä kasvaa festivaalien aikana”, Järvelä kertoo.

”Veikkaisin, että Kaustisella esiintyy n. 130–150 henkeä.”

Ensi vuonna Orivesi All Stars lähtee ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen, Korrön kansanmusiikkifestivaalille Ruotsiin. ”Mahdummekohan edes kahteen bussiin”, Järvelä naureskelee.

Yhtyeen ohjelmistossa on musiikkia sekä Suomesta että muualta.

”Vaikutteitahan tulee aina joka puolelta – näin on aina ollut ja näin on nyt, vaikutteet vain kulkevat nopeammalla tahdilla kuin aiemmin”, Antti Järvelä toteaa. ”Soittajia on myös ulkomailta; meillä on mukana väkeä ainakin Australiasta ja Uudesta Seelannista, Kanadasta, Saksasta, Hollannista, Sveitsistä, Ruotsista, Tanskasta.”

Yhtyeen nimi juontaa juurensa Suomen Kansanmusiikkiliiton perinteisiin Oriveden kansanmusiikkikursseihin, joilla Antti Järvelä on opettanut pitkään ja joilla yhtye perustettiin joulukuussa 2011. Yhtye tanssittaa mieluusti ja satsaa yhdessä soittamisen iloon.

”Yhdessä soittamisen ilo on kyllä sellainen asia, jonka jokaisen musiikkia harrastavan pitäisi päästä kokemaan. Ja jos meillä on hauskaa, niin miksei annettaisi sen näkyä!”

Järvelä kokee, että kansanmusiikissa on tapahtunut aika nopea murros, myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

”Olen katsonut tätä touhua vuosikaudet, ja kansanmusiikista on tullut yhä enemmän estradimusiikkia. Tanssi oli juhlien alussa paljon isommassa roolissa. Orivesi All Stars -tyyppiselle toiminnalle on selvästi sosiaalinen tilaus.”

 

Kaustisen kavalkadissa vahvat naiset pääsevät esille

Perinteisesti Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmaan kuuluu Kaustisen kavalkadi, jossa nähdään aina edustava kattaus paikallista

musiikki- ja näyttämöosaamista. Tänä vuonna kavalkadin aiheena on linja-autoliikenteen maailma. Käsikirjoituksesta vastaa tuttuun tapaan Antti Huntus ja musiikin johdosta Mauno Järvelä. Kavalkadin ohjaa Mikko Penttilä, joka on mukana myös näyttelijänä. Kaustislähtöinen Penttilä on ammattinäyttelijä ja kavalkadien kasvatti, joka on esittänyt niiden kantavia rooleja lähes kymmenen vuoden ajan.

Kaustislainen Elina Verronen harrastaa näyttelemistä ja on mukana kavalkadin näyttelijänä toista kertaa.

”Jos ihminen kerran haluaa näytellä, niin missä sitä tekisi sen paremmin kuin kavalkadissa. Yleisöä on sitten kerralla enempi! Ei ollut tälläkään kertaa vaikea ylipuhua minua mukaan.”

Kavalkadia hän kuvaa luonteltaan hupaisaksi.

”Aihe on kevyt ja hauska – nauraa saa, itkeä ei tarvitse! Mutta komedian tekeminenhän on haastavaa ja raskastakin. Aihe on tällä kertaa fiktiivinen, joten ei ole vaaraa, että astutaan kenenkään varpaille kertomalla tosijuttuja.”

Verronen on tyytyväinen siihen, että naisten rooli kavalkadissa on voimistunut.

”On ollut hienoa huomata, että naiset ovat viime vuosina tulleet kavalkadeissa huomattavasti rohkeammiksi. Ennen saattoi olla niinkin, että miehet sai suuria rooleja ja naiset olivat vaimoja, jotka odottelivat soittajia kotona.”

Kavalkadissa musiikki on aina pääosassa. ”Tarina etenee musiikkinumeroiden välissä”, Verronen kuvailee. Mauno Järvelä kertoo, että musiikkia on tänä vuonna mukana hyvinkin monipuolisesti. ”Mikko Penttilä laulaa esimerkiksi kappaleen St. Paulin lyhtyjen alla, joka edustaa juuri sellaista musiikkia joka nousi esille 1900-luvun alkupuolella. Wiljami Niittykoski oli silloin kovin huolissaan, että vanha perinne jäisi kokonaan unohduksiin.”

Perinteinen ohjelmisto on kuitenkin näyttävästi esillä myös kavalkadissa, jossa musisoi komea joukko Kaustisen pelimanneja sekä Häälaulajat, hääkuoron edeltäjäkuorossa mukana olleita laulajia.

Kaustisen kavalkadi ”Armasta orotellesa” esitetään Keskipohjanmaa-areenalla torstaina 9.7. klo 17.45 ja lauantaina 11.7.

klo 18.

 

Pelimanneja saapuu Australiasta asti

Kaustisella nähdään joka vuosi komea joukko esiintyjiä ulkomailta. Tänä vuonna soittajia, tanssijoita ja laulajia on mukana lähes kahdestakymmenestä maasta. Festivaalipuiston lipputankoihin onkin nostettu komea rivi eri maiden lippuja. Kaukaisimmat vieraat tulevat muun muassa Australiasta, Chilestä ja Vietnamista. Ulkomaisisten vieraiden joukossa on sekä ammattilaisryhmiä että entistä enemmän myös pelimanneja, jotka tulevat kansanmusiikkijuhlille soittamaan sydämensä kyllyydestä.

”Englanninkielisiin nettisivuihin on panostettu enemmän kuin aikaisemmin, mikä varmaankin näkyy. Kansainvälisistä pelimanniryhmistä mainittakoon muun muassa Die kleinen Landstreicher Saksasta ja Mizrakh Hollannista”, luettelee pelimannivastaava Salla Seppä. ”Valkovenäläinen Gamenina matkusti 24 tuntia päästäkseen tänne! Mielenkiintoinen vieras on myös Christine Cooper Iso-Britanniasta, jonka sooloesityksessä on mukana sekä viulunsoittoa, itsensä luuppaamista että tarinankerrontaa.”

Ruotsista on mukana useampi ryhmä. Yksi heistä on Resa-niminen trio, jonka jäsenet ovat vierailleet Kaustisella ennemminkin. Tänä vuonna he ovat ensimmäistä kertaa ilmoittautuneet virallisesti esiintymään pelimanneina. Käy ilmi, että harmonikansoittaja Kenneth Sjöblomin Kaustisyhteys on hyvinkin läheinen.

”Olen syntynyt Tukholmassa ja tämänhetkinen kotipaikkani on Kinda, 300 km Tukholmasta etelään. Mutta mummini ja vaarini olivat Kaustiselta kotoisin, joten olen rakastanut ja soittanut täkäläistä musiikkia pitkään – 1980-luvulta asti, jolloin ymmärsin miten kaunista se on.”

Sjöblom polveutuu Kuorikoskien kirkonrakentajasuvusta. Itsekin hän on tehnyt työkseen niin kirkkourkujen korjausta kuin puusepän töitä.

Musiikki on kuitenkin sydäntä lähellä.

”On kova tarve soittaa! Olemme täällä koko festivaalin ja soitamme kuusi keikkaa, kuutena päivänä. Täällä soitamme lähinnä ruotsalaista perinnettä, mutta Ruotsissa ohjelmistossamme on ennen kaikkea kaustislaista musiikkia.”

 

 

Onni Rajaniemi ja Tero Pajunen Konsta Jylhä -kilpailun voittoon

Kuudennen valtakunnallisen Konsta Jylhä -kilpailun finaali käytiin Pelimannitalossa Kaustinen Folk Music Festivalin yhteydessä tiistaina 7.7.2015. Tämän vuoden kilpailuteemana oli folk-laulu.

Perinnesarjan voiton vei Onni Rajaniemi, toiseksi sijoittui Leija Lautamaja, kolmanneksi Tomas Takolander ja neljänneksi Jukka Hynninen.

Vapaan sarjan voitti Tero Pajunen, toiseksi sijoittui Tiina Louneva & J-P Piirainen, kolmanneksi Katri Somerjoki & Stefanos Hirvonen ja neljänneksi Kari Kuosmanen. Lisäksi erityismainintoina Konsta Jylhä -rahan saivat Kari Kuosmanen paikallisuuden esilletuomisesta ja Onni Rajaniemi taidokkaasta ja uudenlaisesta perinnemateriaalin käytöstä.

Konsta Jylhä -kilpailun järjestää Pelimannitalo yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin kanssa.

Ensimmäiseksi sijoittuneiden palkinto oli 2000 €. Palkintosummana jaettiin yhteensä 10 000 €.

 

KAUSTINEN FOLK MUSIC FESTIVAL

6.-12.7.2015

www.kaustinen.net

www.facebook.com/kaustinenfmf

www.youtube.com/user/KaustinenFMF