12.03.2012

Kaustinen Folk Music Festivalin 45. kesä tekee tuloaan

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien 2012 ohjelmakattaus koostuu taatuista aineksista: mukaansatempaavaa pelimannimeininkiä, kansantanssia, lavatanssia, iltanuotioita, yhteislaulua, omaleimaisia crossover-projekteja, kansainvälisyyttä, etnoa, folkkia, kansanlaulajia ja -lauluntekijöitä sekä runsaasti lastenohjelmaa.

Ulkomaisina pääesiintyjinä Kaustisella nähdään ja kuullaan ympäri maailman saapuvia tunnustettuja artisteja. Legendaarinen Bruce Molsky, Pohjois-Amerikan johtavin old-timeviulisti, joka taitaa niin kitaran kuin banjonkin, on esiintynyt erilaisissa superkokoonpanoissa, mutta sooloartistina hän soittaa yleisölleen kuin omassa olohuoneessaan. New Rope String Bandin (UK) huipputason muusikot yhdistävät soittoonsa hervotonta koko perheen musiikkiiloittelua. 422 (UK) tanssittaa yleisöä energisellä musiikillaan, jossa on vaikutteita niin Brittein saarilta, Skandinaviasta kuin Pohjois-Amerikastakin.

Mongolialais-ranskalais-bulgarialainen trio Violons Barbares yhdistelee musiikillisia tyylejä ennenkuulumatton taidokkaasti. Perinneviulujen hypnoottiset sävyt kohtauttavat balkanilaismelodiat, kurkkulaulun ja nykyperinteen musiikilliset virtaukset yhteen. Rutkowski&Lagrange -duo tuo säkkipillien ja haitarin voimalla perinteisen tuulahduksen Morvan ja Juran perinnealueilta Ranskasta. BM Duna Ensemble (HU) tuo Kaustiselle huippuun viritetyn ryhmänsä, joka taitaa unkarilaisen kansantanssin ja -musiikin
perinneohjelmistosta transilvanialaiseen tanssifuusioon.

Kotimaista parhaimmistoa edustavat sekä kansanmusiikin että populaarimusiikin tähdet ja lukuisat pelimannit. Vuoden 2012 yhtye Siba Folk Big Band esiintyy akustisessa huippukonsertissa Ostrobothnian Folk Orchestran kanssa. M. A. Numminen ja Pedro Hietanen heittävät Kaustisella kaksi keikkaa. Lauteille nousevat myös jazzista progeen hyppelevä Alamaailman vasarat, iskelmäreggaeyhtye Liljan loisto, Uuden musiikin kilpailussa menestynyt Aili, iskelmätähti Suvi Teräsniska, Tuure Kilpeläinen kera Kaihon karavaanin ja Pauli Hanhiniemi, mies Kolmannen naisen ja Perunateatterin takaa. Pohjoisten kansojen muinaisiin äänimaisemiin johdattelee Suo-yhtye sekä näyttämötaiteen valtionpalkitun ohjaajan Ari-Pekka Lahden, shamaaniviulisti Tuomas Rounakarin ja näyttelijä Jarkko Lahden mestariteos Viimeinen aamutähti. Kaustisella kuullaan myös kahta Emma-palkittua esiintyjäryhmää: Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! (lastenmusiikkilevy 2011) sekä Freija (kansanmusiikkilevy 2011). Myös kotimainen kansantanssi esittäytyy laajasti, kärkiniminään mm. vuoden kansantanssiyhtye Tahdittomat Jokioisilta sekä Hannat ja Heikit Hollolasta.

Keskipohjanmaa-areenalla nähtävä Kreeta Haapasalo -kavalkadi on voimannäyttö kaustislaisesta perinteestä ja vuosittainen paikallisen pelimannihengen tiivistymä. 2012 kanteleen teemavuoden kunniaksi kavalkadi rakentuu kansan keskuudessa Kantele-Kreetana tunnetun Kreeta Haapasalon ympärille. Festivaalin päätteeksi lauantaina luvassa on varsinainen nostalgiatykitys, kun Tallari seikkailee Tapio Rautavaaran jäljillä solistinaan Anssi Känsälä, ja Olli Seikkulan johdolla Olavi Virran tuotantoon puhalletaan uutta kaustislaista henkeä. JPP pitää 30-vuotisjuhlakonserttinsa, Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila keinuvat 20-vuotisen musiikillisen yhteistaipaleensa juhlamainingeissa ja Prusikoukku, folkrockin pioneerit, tekee comebackin.

VUODEN 2012 TEEMAT

Skandinavia: Folkskandia tuo yhteen pelimannit Skandinavian rannoilta Folkskandia-projekti tuo satamäärin lapsia ja nuoria ympäri Skandinaviaa esiintymään juhlaareenalle kotimaisten näppäripelimannien rinnalle. Mauno Järvelän johdolla näppärimuusikot kansainvälisine vahvistuksineen järjestävät yhden suurimmista konserteistaan koskaan. Mukana on 400-600 nuorta pelimannia, ulkomailta tulee lapsia ja nuoria ohjaajineen 150. Tapahtuma konsertteineen hakee vertaistaan koko maailmassa ja on esimerkillinen voimannäyte nykyaikamme ennakkoluulottomasta nuorisotyöstä!

Pohjoismaisten pelimanniryhmien lisäksi Kaustisella kuullaan kansanmusiikin huippuosaajia Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Taalainmaalta saapuu satapäinen esiintyjäjoukko julistamaan ruotsalaisen kansanmusiikin ilosanomaa. Pohjoista nykysointia tarjoilevat muun muassa Frigg, Hazelius Hedin -duo sekä avainviulun kolminkertainen maailmanmestari Magnus Holmström.

Kantele: Näyttelyjä, kavalkadi ja konsertteja

Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskuksen vuoden teeman mukaisesti Kaustisellakin nostetaan esille kansallissoittimemme kantele. Festivaaleilla kootaan yhteen kanteleen ystävät ympäri maan: Soittajat, rakentajat ja tutkijat tapaavat toisensa erilaisten näyttelyiden, soitinesittelyjen ja konserttien yhteydessä. Kantele nousee esille lukuisten eri artistien, yhtyeiden ja produktioiden keskeltä mm. Erkki ja tytöt, Suo, Kardemimmit, Siba Folk Big
Band, Ostrobothnian Folk Orchestra (OFO), Timo Väänänen, Rauno Nieminen, Luomukanteleet, Pauliina Syrjälä, Laima Jansone (LAT), Vilma Timonen ja Kantele-teeman akustinen huippukonsertti festivaaliviikon päätteeksi.

Maakuntateemana Häme

Vuoden 2012 ohjelmistossa erityishuomiota saa maakuntateema Häme. Hämäläisten kansanmusiikkiyhdistysten ja -toimijoiden yhteispanostuksella Hämeen alueen kulttuuria, pelimanneja ja tanssijoita esitellään sankoin joukoin mitä hienoimmissa konserttikokonaisuuksissa. Muun muassa uunituore kansantanssiyhtye 2012, Tahdittomat Jokioisilta, esiintyy Kaustisella yhtenä maakuntateeman lipunkantajista.

KAUSTISEN UUSI TULEMINEN

Kaustisella järjestetään tänä vuonna myös merkittäviä seminaareja, joissa käsitellään maaseutukulttuurin ilmiöitä eri näkökulmista. Tiistaipäivän tiivis Folkskandia-symposium pureutuu skandinaaviseen yhteistyöhön kulttuurin saralla nostaen keskiöön Kaustisen Näppärit ry:n käynnistämän Folkskandia-teemavuosien sarjan. Festivaaliperjantaina kokoonnutaan keskustelemaan maakuntien mahdollisuuksista luoda työtä ja elämisen edellytyksiä nykyisen taloudellisen mullistuksen keskellä. Keskustelun avaaja on yhteiskuntasuhteiden johtaja Esko Aho ja osallistujina useita suomalaisia yhteiskunta- ja kulttuurivaikuttajia.

Keskipohjanmaa-lehti on Kaustisen kansanmusiikkijuhlien pääyhteistyökumppani vuonna 2012. Juhlilla yhteistyö näkyy mm. Keskipohjanmaa-lehden nimikkopäivänä sekä KP-kortin asiakasetuna lipun hinnassa. Kansanmusiikkijuhlien mainonta KP-konsernin lehdissä on aiempaa näkyvämpää ja mm. ohjelmatiedot julkaistaan päivittäin. Kesäkuun lopulla
Keskipohjanmaa julkaisee myös erillisen Folk-liitteen.

Vuonna 2012 kansanmusiikkijuhlien järjestelyistä vastaa Pro Kaustinen ry, juhlien uusi sukupolvi, joka huolehti jo viime kesän ohjelmatuotannosta. Suurten muutosten sijaan yhdistys panostaa juhlien toimivien kokonaisuuksien säilyttämiseen ja niiden kehittämiseen. Vanhat konkarit pidetään visusti nuoremman polven lähellä ja tukena. Kaustisen kunta näkee juhlat Kaustiselle erittäin tärkeänä, ja on antanut merkittävää taloudellista tukea yhdistykselle. Tämä satsaus mahdollistaa juhlien järjestämisen samassa mittakaavassa aiempien vuosien kanssa.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 9.-15.7.2012.

Kaustinen Folk Music Festival 2024