12.07.2023

Kaustinen Folk Music Festival: Viljo S. Määttälän perintö kansanmusiikkijuhlille 

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämän vuoden teema on rauha. Se liittyy vahvasti koko kansanmusiikkijuhlien syntyyn merkittävästi vaikuttaneeseen Viljo S. Määttälään (1923–2016). Perjantain Kulttuurista elinvoimaa -seminaari on nimetty hänen syntymänsä 100-vuotisjuhlaseminaariksi.
Viljon tytär Pirkko Määttälä vieraili alkuviikosta festivaalialueella ja kertoi, että hänen isänsä nosti suvaitsevaisuuden kaiken edellä elämänsä loppuun asti.

–  Viljo oli sodan käynyt ihminen, ollut juoksuhaudoissa ja haavoittunut. Hän oli pasifisti koko loppuelämänsä. Siitä kumpusi hänen voimansa: pitää mennä eteenpäin, ei pidä jäädä juoksuhautoihin vaan pitää uudistua ja myös kehittää itseään, Pirkko Määttälä kertoo.

–  Viljo kanavoi Kaustisen kautta näitä kehittämistarpeitaan. Sota vei häneltä ne vuodet, jolloin olisi voinut mahdollisuuden ansaita opiskelurahoja. Isä antoi aina suvun kaikille uusillekin jäsenille ohjeen: kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa täytyy tulla toimeen.

Areenan katosta tuli Villen pipo

Pirkko Määttälä kuvailee isänsä innostumisen lahjaa suunnattomaksi. Vuonna 1978 hän oli vanhempiensa kanssa Kreikassa kulttuurikierrosmatkalla. Opas esitteli Epidauroksen amfiteatteria, ja Viljo innostui kokeilemaan paikan akustiikkaa niin innokkaasti, että vaimo ja tytär olivat melkein noloina.

–  Viljo oli bussissa ihan liekeissä, tällainen olisi mahtava Kaustisella! Ja nythän meillä on tämä amfiteatteri. Hän sai puhuttua läpi areenan rakentamisen, vaikka se oli melkoisen kallis. Kun areena rakennettiin, siinä ei ollut ensin katetta. Joku irvileuka sitten keksi, että Ville sai pipon. Niin areenasta tuli Villen pipo, Pirkko Määttälä hymyilee.

– Kaustisen juhlien henki oli Villelle tärkeää, ja hänessä nousi vanhemmiten entistä vahvemmiksi kaksi asiaa: suvaitsevaisuus ja tietty kulttuuriradikalismi. Hän ei voinut sietää, että lokeroidaan ihmisiä, kansoja tai sukupuolia. Joskus kapeakatseisemmat ihmiset nikottelivat. Jos isä olisi vielä seuraamassa vaikkapa sukupuolikeskusteluja, hän sanoisi niitä itsestään selviksi asioiksi.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

15.07.2024

Kansainvälinen Kaustinen Folk Music Festival jälleen komeisiin lukemiin

Heinäkuinen viikko kansanmusiikin pyörteissä oli menestys ja enemmänkin. Vuoden festivaaliksikin valitun Kaustinen Folk Music Festivalin kokonaiskäyntimäärä oli kaikkiaan sen toiseksi paras, vain 50-vuotisjuhlavuoden tapahtuma vie voiton. Kokonaiskäyntimäärä oli 51 512. Tapahtumaan myytiin kaikkiaan 18 473 lippua…

10.07.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Kanteletaiteilija Jenni Venäläinen on voittanut Konsta Jylhä -kilpailun

Kanteletaiteilija Jenni Venäläinen on voittanut hetki sitten Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Valtakunnallisen kilpailun teemana oli improvisaatio, ja se oli suunnattu akustisella soittimella esiintyville sooloesiintyjille. Kuudella finalistilla tiistaina oli vartti aikaa vakuuttaa tuomaristo vapaalla improvisaatiolla…

09.07.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Suomi on saanut neljä uutta mestaripelimannia

Suomi on saanut neljä uutta mestaripelimannia Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin avajaisjuhlassa maanantai-iltana. Unto Kukka, mandoliini (Ii), Liisa Matveinen, kansanlaulu (Ilomantsi), Jari Paavola, haitari (Kokemäki) ja Jarmo Varila, viulu (Kaustinen) ovat saaneet mestaripelimannin arvonimen. Mestarinimityksillä on suuri arvo…