12.07.2023

Kaustinen Folk Music Festival: Viljo S. Määttälän perintö kansanmusiikkijuhlille 

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämän vuoden teema on rauha. Se liittyy vahvasti koko kansanmusiikkijuhlien syntyyn merkittävästi vaikuttaneeseen Viljo S. Määttälään (1923–2016). Perjantain Kulttuurista elinvoimaa -seminaari on nimetty hänen syntymänsä 100-vuotisjuhlaseminaariksi.
Viljon tytär Pirkko Määttälä vieraili alkuviikosta festivaalialueella ja kertoi, että hänen isänsä nosti suvaitsevaisuuden kaiken edellä elämänsä loppuun asti.

–  Viljo oli sodan käynyt ihminen, ollut juoksuhaudoissa ja haavoittunut. Hän oli pasifisti koko loppuelämänsä. Siitä kumpusi hänen voimansa: pitää mennä eteenpäin, ei pidä jäädä juoksuhautoihin vaan pitää uudistua ja myös kehittää itseään, Pirkko Määttälä kertoo.

–  Viljo kanavoi Kaustisen kautta näitä kehittämistarpeitaan. Sota vei häneltä ne vuodet, jolloin olisi voinut mahdollisuuden ansaita opiskelurahoja. Isä antoi aina suvun kaikille uusillekin jäsenille ohjeen: kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa täytyy tulla toimeen.

Areenan katosta tuli Villen pipo

Pirkko Määttälä kuvailee isänsä innostumisen lahjaa suunnattomaksi. Vuonna 1978 hän oli vanhempiensa kanssa Kreikassa kulttuurikierrosmatkalla. Opas esitteli Epidauroksen amfiteatteria, ja Viljo innostui kokeilemaan paikan akustiikkaa niin innokkaasti, että vaimo ja tytär olivat melkein noloina.

–  Viljo oli bussissa ihan liekeissä, tällainen olisi mahtava Kaustisella! Ja nythän meillä on tämä amfiteatteri. Hän sai puhuttua läpi areenan rakentamisen, vaikka se oli melkoisen kallis. Kun areena rakennettiin, siinä ei ollut ensin katetta. Joku irvileuka sitten keksi, että Ville sai pipon. Niin areenasta tuli Villen pipo, Pirkko Määttälä hymyilee.

– Kaustisen juhlien henki oli Villelle tärkeää, ja hänessä nousi vanhemmiten entistä vahvemmiksi kaksi asiaa: suvaitsevaisuus ja tietty kulttuuriradikalismi. Hän ei voinut sietää, että lokeroidaan ihmisiä, kansoja tai sukupuolia. Joskus kapeakatseisemmat ihmiset nikottelivat. Jos isä olisi vielä seuraamassa vaikkapa sukupuolikeskusteluja, hän sanoisi niitä itsestään selviksi asioiksi.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

09.04.2024

Vuoden festivaali, Kaustinen Folk Music Festival, valmistautuu ennätysmäärään yleisöä

Palkinnot, tunnustukset ja kansainvälinen huomio ennakoivat Vuoden festivaaliksi nimetylle Kaustiselle niin uusia esiintyjiä kuin uusia festivaalivieraita heinäkuun toisella viikolla. Ensi kesänä lähtee liikkeelle ennätysmäärä pelimanneja: yli 700 ryhmää soittajia ja tanssijoita kaikkialta Suomesta. Kansanmusiikin kotimaiset…

08.04.2024

Kaustinen Folk Music Festival showcase-sarjan esiintyjät on valittu

Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden 2024 showcase-esiintyjät tulevat tässä: Muusikko-säveltäjä Ilkka Heinonen sekä instrumentaaliyhtyeet HOSTIKKA ja Luomuduo nousevat ensi kesän festivaalilla sarjaan, jossa esitellään nousevia ja kansainvälistyviä kansanmusiikin nimiä. Showcase-hakuun oli tällä kertaa ennätysmäärä osallistujia:…

15.01.2024

Vuoden festivaali 2024 Kaustinen Folk Music Festival aikoo hurmata Antti Paalasen johtamalla hanuriparaatilla

Vuoden festivaali 2024! Vuoden kulttuurikehto! Sellainen on Kaustinen Folk Music Festival. Tunnustusten innostamana kansanmusiikkijuhlien järjestäjä Pro Kaustinen valmistautuu ottamaan vastaan runsaasti esiintyjiä ja kansainvälisiä vieraita 8.–14. heinäkuuta. Jo muusikko Antti Paalasen suuri hanuriparaati yhdistää suuren…