15.07.2022

Kaustinen Folk Music Festival: Unesco-nimitys huipentuu suureen juhlaan

Kaustislainen viulunsoitto on haluttu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, jotta perinne eläisi myös 50 tai 100 vuoden kuluttua. Näin sanoo Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki suuren Unesco-juhlan alla torstaina.

– Unescohan ei niinkään esittele maailman kauneimpia asioita tai paikkoja, vaan se nostaa esille kohteita, joissa ihmiset itse uskovat omaan perinteeseensä ja panostavat siihen, että perinne tukee yhteisöä myös tulevaisuudessa, Matti Hakamäki kertoo.

Takana on monen vuoden järjestelmällinen työ ennen nimitystä viime vuoden joulukuussa, edessä uusi työ nimityksen hyödyntämisessä.

– Yhteistyötä on jo käynnistetty uusien kumppaneiden, yliopistojen ja järjestöjen kanssa.

Showcase-yhtyeille uusia mahdollisuuksia

Verkostoja edustaa myös 20-henkinen kansainvälinen delegaatio, joka saapuu Kaustiselle torstai-illan aikana. Ryhmää luotsaava tuottaja Mari Pääkkönen kertoo, että ryhmän jäseniä tulee Tanskasta, Saksasta, Puolasta, Belgiasta, Unkarista ja Virosta sekä muutamia myös Suomesta.

– He ovat organisaatiovaikuttajia ja festivaalien edustajia, yksi on saksalainen toimittaja. Perjantaina delegaatio seuraa jokaisen kolmen showcase-yhtyeen peräkkäin olevat keikat. Heiltä saatetaan jopa ostaa suoraan keikkoja Eurooppaan, Mari Pääkkönen kertoo.

Delegaatiolle järjestetään perjantaina myös festivaalin, Kansanmusiikki-instituutin ja Unesco-nimityksen esittelytilaisuus. Lauantaina ryhmä tutustuu muutamaan lähiseudun kulttuurikohteeseen ja seuraa illan ohjelmatarjontaa festivaalialueella.

Vuoden ulkokaustislainen: Erkki Ahtiainen

Kaustisen kunnanhallitus valitsee vuosittain vuoden ulkokaustislaisen. Torstaina vuoden 2022 kunnian sai kokkolalainen matkailualan yrittäjä ja urheilumies Erkki Ahtiainen.

Valinta on tehty vuodesta 2000 lähtien. Vuoden ulkokaustislaiseksi valitaan Kaustisella syntynyt, nyt muualla asuva henkilö, joka on ylpeä juuristaan ja teoillaan ja toimillaan vaikuttaa edelleen Kaustisen kehitykseen ja näkyvyyteen.

kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf
instagram.com/kaustinenfmf
youtube.com/kaustinenfmf
twitter.com/kaustinenfmf

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

18.07.2022

Kaustinen Folk Music Festival tavoitti yleisönsä normaalivuosien tapaan

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat iloitsee tänään päättyneen festivaalin yleisönsuosiosta. Sunnuntaina päättyneellä festivaalilla tilastoitiin 16830 myytyä lippua, ja kokonaiskäyntimäärä oli 43450. Luvut ovat lähellä vuoden 2019 normaalisti toteutettua juhlaa. Kokonaiskäyntimäärä sisältää lipunmyynnin lisäksi mm. pelimannit ja ilmaistilaisuuksien kävijät.…

Lue lisää

11.07.2022

Kaustinen Folk Music Festival: Neljä uutta mestaripelimannia Suomeen

Petri Hoppu on Suomen neljäs mestarikansantanssija Suomi on saanut tänään neljännen mestarikansantanssijan. Tamperelainen tanssintutkija Petri Hoppu sai arvon Kaustisen kansanmusiikkijuhlien avajaisjuhlassa Keskipohjanmaa-areenalla maanantai-iltana. Uusi mestaripelimanneja lisäksi neljä:  Tore Johansson, haitari (Parainen), Raila Järvelä, viulu (Veteli),…

Lue lisää