15.07.2022

Kaustinen Folk Music Festival: Unesco-nimitys huipentuu suureen juhlaan

Kaustislainen viulunsoitto on haluttu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, jotta perinne eläisi myös 50 tai 100 vuoden kuluttua. Näin sanoo Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki suuren Unesco-juhlan alla torstaina.

– Unescohan ei niinkään esittele maailman kauneimpia asioita tai paikkoja, vaan se nostaa esille kohteita, joissa ihmiset itse uskovat omaan perinteeseensä ja panostavat siihen, että perinne tukee yhteisöä myös tulevaisuudessa, Matti Hakamäki kertoo.

Takana on monen vuoden järjestelmällinen työ ennen nimitystä viime vuoden joulukuussa, edessä uusi työ nimityksen hyödyntämisessä.

– Yhteistyötä on jo käynnistetty uusien kumppaneiden, yliopistojen ja järjestöjen kanssa.

Showcase-yhtyeille uusia mahdollisuuksia

Verkostoja edustaa myös 20-henkinen kansainvälinen delegaatio, joka saapuu Kaustiselle torstai-illan aikana. Ryhmää luotsaava tuottaja Mari Pääkkönen kertoo, että ryhmän jäseniä tulee Tanskasta, Saksasta, Puolasta, Belgiasta, Unkarista ja Virosta sekä muutamia myös Suomesta.

– He ovat organisaatiovaikuttajia ja festivaalien edustajia, yksi on saksalainen toimittaja. Perjantaina delegaatio seuraa jokaisen kolmen showcase-yhtyeen peräkkäin olevat keikat. Heiltä saatetaan jopa ostaa suoraan keikkoja Eurooppaan, Mari Pääkkönen kertoo.

Delegaatiolle järjestetään perjantaina myös festivaalin, Kansanmusiikki-instituutin ja Unesco-nimityksen esittelytilaisuus. Lauantaina ryhmä tutustuu muutamaan lähiseudun kulttuurikohteeseen ja seuraa illan ohjelmatarjontaa festivaalialueella.

Vuoden ulkokaustislainen: Erkki Ahtiainen

Kaustisen kunnanhallitus valitsee vuosittain vuoden ulkokaustislaisen. Torstaina vuoden 2022 kunnian sai kokkolalainen matkailualan yrittäjä ja urheilumies Erkki Ahtiainen.

Valinta on tehty vuodesta 2000 lähtien. Vuoden ulkokaustislaiseksi valitaan Kaustisella syntynyt, nyt muualla asuva henkilö, joka on ylpeä juuristaan ja teoillaan ja toimillaan vaikuttaa edelleen Kaustisen kehitykseen ja näkyvyyteen.

kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf
instagram.com/kaustinenfmf
youtube.com/kaustinenfmf
twitter.com/kaustinenfmf

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.05.2024

Kaustinen Folk Music Festival: KPO-Areena valmiina kesään!

Varma jokavuotinen merkki Kaustisen kansanmusiikkijuhlien lähestymisestä on festivaalipuiston telttojen pystyttäminen. Tänä vuonna festivaalin pääesiintymislava ja ehkä koko Kaustisen tunnetuin maamerkki on nimetty uudelleen. Aiemmin myös nimellä ”Villen pipo” tunnettu festivaaliareena kulkee tästedes nimellä KPO-Areena. ”Kun…

08.05.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Lasten Kaustinen uudistuu tänä kesänä, tauotonta ohjelmaa joka päivä

Kansanmusiikkijuhlien Lasten Kaustinen saa perinteiseen tapaan ohjelmateltan ja puuhateltan keskelle festivaalialuetta pääareenan kainaloon. Tänä vuonna lastenkulttuurin ääni vahvistuu, kun ohjelmasta ryhtyy vastaamaan Kokkolan, Kaustisen ja viiden muun kunnan yhteinen Lastenkulttuurikeskus Lykky. – Lastenohjelma on ollut…

29.04.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Paritanssia joka päivä aamusta iltaan

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tänä kesänä jälleen paritanssijoiden paratiisi. Joka päivä voi nauttia tanssin pyörteistä useilla lavoilla tai oppia uutta matalan kynnyksen työpajoissa huippuopettajien avulla. – Tanssipajat ja workshopit ovat alkaneet kiinnostaa lavatanssien ystäviä niin paljon,…