15.07.2022

Kaustinen Folk Music Festival: Unesco-nimitys huipentuu suureen juhlaan

Kaustislainen viulunsoitto on haluttu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, jotta perinne eläisi myös 50 tai 100 vuoden kuluttua. Näin sanoo Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki suuren Unesco-juhlan alla torstaina.

– Unescohan ei niinkään esittele maailman kauneimpia asioita tai paikkoja, vaan se nostaa esille kohteita, joissa ihmiset itse uskovat omaan perinteeseensä ja panostavat siihen, että perinne tukee yhteisöä myös tulevaisuudessa, Matti Hakamäki kertoo.

Takana on monen vuoden järjestelmällinen työ ennen nimitystä viime vuoden joulukuussa, edessä uusi työ nimityksen hyödyntämisessä.

– Yhteistyötä on jo käynnistetty uusien kumppaneiden, yliopistojen ja järjestöjen kanssa.

Showcase-yhtyeille uusia mahdollisuuksia

Verkostoja edustaa myös 20-henkinen kansainvälinen delegaatio, joka saapuu Kaustiselle torstai-illan aikana. Ryhmää luotsaava tuottaja Mari Pääkkönen kertoo, että ryhmän jäseniä tulee Tanskasta, Saksasta, Puolasta, Belgiasta, Unkarista ja Virosta sekä muutamia myös Suomesta.

– He ovat organisaatiovaikuttajia ja festivaalien edustajia, yksi on saksalainen toimittaja. Perjantaina delegaatio seuraa jokaisen kolmen showcase-yhtyeen peräkkäin olevat keikat. Heiltä saatetaan jopa ostaa suoraan keikkoja Eurooppaan, Mari Pääkkönen kertoo.

Delegaatiolle järjestetään perjantaina myös festivaalin, Kansanmusiikki-instituutin ja Unesco-nimityksen esittelytilaisuus. Lauantaina ryhmä tutustuu muutamaan lähiseudun kulttuurikohteeseen ja seuraa illan ohjelmatarjontaa festivaalialueella.

Vuoden ulkokaustislainen: Erkki Ahtiainen

Kaustisen kunnanhallitus valitsee vuosittain vuoden ulkokaustislaisen. Torstaina vuoden 2022 kunnian sai kokkolalainen matkailualan yrittäjä ja urheilumies Erkki Ahtiainen.

Valinta on tehty vuodesta 2000 lähtien. Vuoden ulkokaustislaiseksi valitaan Kaustisella syntynyt, nyt muualla asuva henkilö, joka on ylpeä juuristaan ja teoillaan ja toimillaan vaikuttaa edelleen Kaustisen kehitykseen ja näkyvyyteen.

kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf
instagram.com/kaustinenfmf
youtube.com/kaustinenfmf
twitter.com/kaustinenfmf

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

24.03.2023

Kaustinen Folk Music Festival julkisti vuoden 2023 showcase-yhtyeet

Yhtyeet Hurja Halla, Polenta ja Pelkkä Poutanen saavat erityisen kutsun Kaustisen kansanmusiikkijuhlille tänä vuonna. Heidät on valittu vuoden 2023 showcase-yhtyeiksi eli kokoonpanoiksi, joita festivaali haluaa erityisesti tukea ammattilaisuran rakentamisessa. Hurja Halla tulee omalla transsimaisella musiikillaan…

Lue lisää

13.01.2023

Ääniteatteri Iki-Turso on valittu Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtyeeksi

Kansanmusiikkijuhlat yhdistää uutta ja vanhaa niin idästä kuin lännestä Kaustinen Folk Music Festivalin uusi Vuoden yhtye on runolaulua monipuolisesti käsittelevä Ääniteatteri Iki-Turso. Valinta juhlisti ensi kesän ensimmäistä ohjelmajulkistusta Folklandia-risteilyllä Itämerellä perjantaina. Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkifestivaali järjestetään 56. kerran 10.–16. heinäkuuta Kaustisella…

Lue lisää

15.12.2022

Pro Kaustinen on vahvistanut menneen kesän juhlan tuloksen

Kaustisen kansanmusiikkijuhlia järjestävä tuotanto-organisaatio Pro Kaustinen ry. on vuosikokouksessaan 15.12.2022 vahvistanut menneen kesän juhlan ja tuotantokauden tuloksen. Tilikauden 2022 tulos oli 21 662,50 euroa alijäämäinen liikevaihdon ollessa 1 177 700,66 euroa. Kahden poikkeuksellisen tuotantovuoden jälkeen…

Lue lisää