08.04.2024

Kaustinen Folk Music Festival showcase-sarjan esiintyjät on valittu

Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden 2024 showcase-esiintyjät tulevat tässä: Muusikko-säveltäjä Ilkka Heinonen sekä instrumentaaliyhtyeet HOSTIKKA ja Luomuduo nousevat ensi kesän festivaalilla sarjaan, jossa esitellään nousevia ja kansainvälistyviä kansanmusiikin nimiä. Showcase-hakuun oli tällä kertaa ennätysmäärä osallistujia: 44 yhtyettä tai artistia tavoitteli pääsyä arvostettuun asemaan festivaalilla.

Showcase-sarja esitellään kotimaisille ja kansainvälisille nousevien yhtyeiden etsijöille, joita festivaalille saapuu monista maista. Yleisö saa mahdollisuuden kuunnella kaikkien kolmen valitun keikat peräkkäin samana päivänä, tänä vuonna keskiviikkoiltana Kallioklubilla.

Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki näkee, että vuonna 2013 alkaneesta showcase-toiminnasta on kehkeytynyt toimiva konsepti.

– Festivaali on näin päässyt auttamaan verkostojen rakentamisessa, sehän on vuosia kestävää pitkäjänteistä työtä. Onnekkaimmat ovat saaneet nopeastikin merkittäviä esiintymistilaisuuksia ja päässeet keikoille ulkomaille, Hakamäki kertoo.

Tänä vuonna valintaraatiin kuului festivaalin ohjelmatoimikunnan jäseniä sekä Yleisradion edustaja.

Showcase-sarja 2024

Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä. Sooloprojektiinsa monien soitinten taitaja on valinnut suomalaisen muinaissoittimen jouhikon, jolla hän yhdistää karjalaiset tanssisävelmät vanhan musiikin estetiikkaan ja live-elektroniikkaan. Raati vaikuttui ammattitaitoisesta, upeasta musiikista ja tunnelmista.

HOSTIKKA on uuden aallon folk-musiikkia soittava instrumentaaliyhtye. Kontrabasisti Saija Penttilän ja kitaristi Jaakko Penttilän sävellykset perustuvat suomalaisiin tanssityyleihin, kuten katrilliin ja valssiin, mutta niistä kuuluu myös kiinnostus jazziin ja maailmanmusiikkiin. Aino Kinnunen soittaa yhtyeessä viulua, Jari Kankare puhaltimia, Maimu Jõgeda haitaria ja Jesse Lehto rumpuja. Raadin mielestä yhtye on raikas ja erittäin kiinnostava tuulahdus suomalaiselle kansanmusiikin kentälle.

Luomuduo (Olli Sippola, viulu ja Sakari Keipi, kitara) esiintyy säännöllisesti Suomessa ja Pohjoismaissa. Yhtye voitti Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisella vuonna 2022, ja viime vuonna se nousi showcase-asemaan norjalaisella Folkelarm-festivaalilla. Sippola tuo kokoonpanoon metalli- ja jazz-vaikutteita ja Keipi suomalais-amerikkalaista rockia ja rootsia. Raati vaikuttui tavoitteellisesta toiminnasta ja antoi erityismaininnan musiikkityylien rajat ylittävästä lähestymistavasta.

­­Kesän 2024 showcase-sarja toteutetaan yhteistyössä Yle Radio 1:n ja musiikin vientiä edistävän Music Finlandin kanssa.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 8.–14.7.2024.

kaustinen.net

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.05.2024

Kaustinen Folk Music Festival: KPO-Areena valmiina kesään!

Varma jokavuotinen merkki Kaustisen kansanmusiikkijuhlien lähestymisestä on festivaalipuiston telttojen pystyttäminen. Tänä vuonna festivaalin pääesiintymislava ja ehkä koko Kaustisen tunnetuin maamerkki on nimetty uudelleen. Aiemmin myös nimellä ”Villen pipo” tunnettu festivaaliareena kulkee tästedes nimellä KPO-Areena. ”Kun…

08.05.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Lasten Kaustinen uudistuu tänä kesänä, tauotonta ohjelmaa joka päivä

Kansanmusiikkijuhlien Lasten Kaustinen saa perinteiseen tapaan ohjelmateltan ja puuhateltan keskelle festivaalialuetta pääareenan kainaloon. Tänä vuonna lastenkulttuurin ääni vahvistuu, kun ohjelmasta ryhtyy vastaamaan Kokkolan, Kaustisen ja viiden muun kunnan yhteinen Lastenkulttuurikeskus Lykky. – Lastenohjelma on ollut…

29.04.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Paritanssia joka päivä aamusta iltaan

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tänä kesänä jälleen paritanssijoiden paratiisi. Joka päivä voi nauttia tanssin pyörteistä useilla lavoilla tai oppia uutta matalan kynnyksen työpajoissa huippuopettajien avulla. – Tanssipajat ja workshopit ovat alkaneet kiinnostaa lavatanssien ystäviä niin paljon,…