29.06.2022

Kaustinen Folk Music Festival: Seminaarit ja soivat luennot tarjoavat monipuolisia näkökulmia Kansanmusiikkijuhlilla

Kansanmusiikki-instituutin toteuttama luento- ja seminaariohjelma Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tarjoaa monipuolisia näkökulmia alan keskustelunaiheisiin, kysymyksiin ja kehitykseen. Ohjelma koostuu neljästä seminaarista ja neljästä soivasta luennosta, joilla kuullaan niin punnittua puhetta kuin elävää soittoa.

Kansainvälinen aineettoman kulttuuriperinnön seminaari 2022 Non-formal Music Education lauantaina 16.7. tarjoaa yhteisöllisen perinteensiirtymisen ja organisoidun musiikkikasvatuksen yhdistämisen esimerkkejä ja asiantuntijapuheenvuoroja eri puolilta maailmaa. Kansainväliset esimerkit tulevat Tanskan Fanøn saarelta sekä mauritiuslaisesta sega-perinteestä, joka on liitetty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon samoin kuin kotimainen esimerkki, kaustislainen viulunsoitto, jota seminaarissa edustaa näppäripedagogiikka. Asiantuntijapuhujina ovat maailman musiikkikulttuurien ja Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen asiantuntija Birgit Ellinghaus sekä Sibelius-Akatemian kansanmusiikin lehtori, tutkija Vilma Timonen. Seminaarikieli on englanti. Seminaari lähetetään myös suoratoistona Kansanmusiikki-instituutin Youtube-kanavalla.

Tiistaina 12.7. Visio 2025 -seminaarissa tehdään puolimatkan katsaus Kansanmusiikin ja kansantanssin VISIO 2025 -tavoiteohjelmakauteen. Seminaarin järjestävät yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutti ja Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus.

Keskiviikkona 13.7. soivassa seminaarissa Kansanomaisten soittimien rakentami­sen tulevaisuus tarkastellaan soitinraken­nusta elävänä perintönä ja pohditaan, kuinka kansanomaisten soittimien rakentamisen osaaminen turvataan tuleville sukupolville. Vieraina ovat muun muassa soitinrakentaja Rauno Nieminen ja Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. Seminaari on osa festivaalin soitinrakennusteemakokonaisuutta, johon kuuluvat mm. kolme ”Muusikko kohtaa soitinrakentajansa” ‑keskustelukonserttia.

Perjantaina 15.7 ICH North -hankkeen päätösseminaarissa esitellään pohjoismaisen ICH North – passing on our musical heritage tuloksia ja tuotoksia ja tulevia näkymiä. Esittelyssä on hankkeessa tuotettu digitaalinen perinnekartta ja paneelikeskustelussa hankkeen partnereita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Seminaarikieli on englanti.

Tiistaina 12.7. kaksirivisperinteen ja edm-henkisen täysien tanssiklubien hyppyyttämiseen välillä sujuvasti liikkuva Antti Paalanen pohtii soivalla luennollaan eteläpohjalaista haitarinsoittoa elävänä perintönä ja sen alueellista suojelemista.

Keskiviikkona 13.7. tanssija ja tohtori Petri Hoppu käsittelee soivalla luennollaan menuettia, Versailles’n peilisalien tanssia, joka löysi tiensä Euroopan pohjoislaidalle ja kehittyi elämäniloiseksi nuorten ja vanhojen suosikiksi etenkin Pohjanmaan ruotsinkielisellä rannikolla. Luento on osa Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen menuetti-vuositeemaa, johon päästään juhlilla perehtymään myös lukuisissa työpajoissa ja tanssikonserteissa.

Torstaina 14.7. soiva luento Heritage on Stage – Music Education Lessons from Folk musicians in Finland and Nepal. Perspectives on de-colonizing music education esittelee monivuotisessa suomalais-nepalilaisessa tutkimushankkeessa kehitettyjä näkökulmia musiikkikasvatuksen kolonialistisiin asetelmiin ja niiden purkamiseen. Luennoitsijoina ovat tutkijat Vilma Timonen ja Riju Tuladhar, musiikista vastaavat hankkeeseen osallistuneet Tallari ja Echoes in the Valley -organisaatio Nepalista. Luentokielenä englanti.

Perjantaina 15.7. Janne Ojajärvi kertoo soivalla luennollaan Sormiaukottoman huilun mielenmaisemat pitkähuilusta soiton kera ja esittelee kirjoittamaansa tuoretta soitto-opasta. Pitkähuiluja pääsee rakentamaan torstaina 14.7. festivaalin Elävän perinnön pisteellä, ja Ojajärvi pitää lauantaiaamuna soittotyöpajan aiheesta.

Kaikki seminaarit ja soivat luennot järjestetään Kansantaiteenkeskuksen Museosalissa. Tarkat ajankohdat:

Seminaari Visio 2025 tiistaina 12.7. kello 14–16
Soiva luento Antti Paalanen: Eteläpohjalainen haitarinsoitto tiitaina 12.7. kello 19–20
Soiva luento Petri Hoppu: Menuetti keskiviikkona 13.7. kello 13.30–14.30
Soiva seminaari Kansanomaisten soittimien rakentaminen keskiviikkona 13.7. kello 15–16.30
Soiva luento Vilma Timonen & co: Heritage on stage torstaina 14.7. kello 15–16
Soiva luento Janne Ojajärvi: Pitkähuilu perjantaina 15.7. kello 14–15
Seminaari ICH North perjantaina 15.7. kello 16–18
Seminaari Non-Formal Musical Education lauantaina 16.7. kello 12–15

Seminaarit ja soivat luennot tulevat myöhemmin katsottavaksi rajoitetun ajan tallenteina Kansanmusiikki-instituutin Youtube-kanavalle, lisäksi Non-Formal Music Education ‑seminaari lauantaina 16.7. lähetetään suoratoistona.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

09.04.2024

Vuoden festivaali, Kaustinen Folk Music Festival, valmistautuu ennätysmäärään yleisöä

Palkinnot, tunnustukset ja kansainvälinen huomio ennakoivat Vuoden festivaaliksi nimetylle Kaustiselle niin uusia esiintyjiä kuin uusia festivaalivieraita heinäkuun toisella viikolla. Ensi kesänä lähtee liikkeelle ennätysmäärä pelimanneja: yli 700 ryhmää soittajia ja tanssijoita kaikkialta Suomesta. Kansanmusiikin kotimaiset…

08.04.2024

Kaustinen Folk Music Festival showcase-sarjan esiintyjät on valittu

Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden 2024 showcase-esiintyjät tulevat tässä: Muusikko-säveltäjä Ilkka Heinonen sekä instrumentaaliyhtyeet HOSTIKKA ja Luomuduo nousevat ensi kesän festivaalilla sarjaan, jossa esitellään nousevia ja kansainvälistyviä kansanmusiikin nimiä. Showcase-hakuun oli tällä kertaa ennätysmäärä osallistujia:…

15.01.2024

Vuoden festivaali 2024 Kaustinen Folk Music Festival aikoo hurmata Antti Paalasen johtamalla hanuriparaatilla

Vuoden festivaali 2024! Vuoden kulttuurikehto! Sellainen on Kaustinen Folk Music Festival. Tunnustusten innostamana kansanmusiikkijuhlien järjestäjä Pro Kaustinen valmistautuu ottamaan vastaan runsaasti esiintyjiä ja kansainvälisiä vieraita 8.–14. heinäkuuta. Jo muusikko Antti Paalasen suuri hanuriparaati yhdistää suuren…