29.04.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Paritanssia joka päivä aamusta iltaan

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tänä kesänä jälleen paritanssijoiden paratiisi. Joka päivä voi nauttia tanssin pyörteistä useilla lavoilla tai oppia uutta matalan kynnyksen työpajoissa huippuopettajien avulla.

– Tanssipajat ja workshopit ovat alkaneet kiinnostaa lavatanssien ystäviä niin paljon, että olemme lisänneet näitä sisältöjä ohjelmaan. Joka päivä on mahdollista löytää useita tanssipaikkoja, ja jos ei ole matkassa mukana omaa tanssiparia, täältä sellainen löytyy helposti, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki uskaltaa luvata.

Tanssin kuten kaiken muunkin ohjelman sisältö täydentyy pitkin kevättä festivaalin verkkosivuille osoitteessa Kaustinen.net. Jo nyt tanssin opiskelusta kiinnostuneiden kannattaa tutkia esimerkiksi Maunon makasiinin, Kallioklubin, Juhlapihan, Kestikievarin ja KPO-areena päivä- ja iltaohjelmia.

Nordic Dance -workshopeissa pääsee hiomaan polskan taitoja, lisää kuvioita vapaaseen tanssiin. harjoitellaan omissa jamitanssipajoissa.

Paritanssin ytimessä

Työpajoihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan mukaan voi liittyä vain saapumalla paikalle vaikka ilman tanssikokemusta. Paritanssin maailmaan pääsee tutustumaan huippuopettajien johdolla, kuten lauantaina Alpo Aaltokoski Companyn seurassa. Edistyneemmille tanssijoille heillä on oma workshop jo perjantaina.

Lauantaina Alpo Aaltokoski Company tuo festivaalin pääareenalle Aina joku vie -tanssiteoksen. Esitykseen syntyy oma kokoonpano kaustislaisista muusikoista.

– Esityksessä on koko suomalaisen lavatanssikulttuurin ydin: hahmoja ja henkilöitä, joita löytää tanssipaikoilta mutta myös kahden ihmisen kiehtova vuoropuhelu: liike, katse, fyysinen kontakti, festivaalin ohjelmatuottaja, tanssinopettaja Paula Kettu kuvailee.

Uutuutena lindy hop

Swingin ja jazzin vaikutteita on nähty ja kuultu pitkään Kaustisen ohjelmistossa, mutta tänä kesänä mukaan astuu lindy hop, kaikkien swing-tanssien äiti. Improvisaatioon perustuvaa menoa saapuu opettamaan Arto Petjala tiistaina iltapäivällä.

– Opit pääsee ottamaan käyttöön heti samana iltana eri puolilla festivaalialuetta, kuten Kalliorouvissa ja Juhlapihalla. Soittamassa on uusia ja tuttuja bändejä, joiden musiikkiin voi sovittaa lindy hopin askeleita.

Myös kansantanssiesityksiä on ohjelmassa runsaasti, sillä festivaaliviikolle on tulossa lähes 50 kansantanssiryhmää. Yksi odotetuimpia kotimaisia on palkittu kansantanssiryhmä Vinhakat Joensuusta. Tanssijoita ja tanssinopettajia on tulossa Espanjasta, Ranskasta, Kiinasta, Serbiasta ja Yhdysvalloista.

Unohtumattomat yötanssit

Festivaalipäivä huipentuu lähes joka päivä suureen yhteisötanssiin Areenalla. Raakaa tradia -työryhmä johdattaa tanssijat Iltavilliin tiistaina.  Keskiviikkona vietetään Menuettien yötä, ja torstaina tanssinopettaja Petri Kauppinen vetää legendaarisen Yökatrillin JPP-yhtyeen tahdissa.

– Jos et ole aikaisemmin kokenut Kaustisen yötanssia, tule ilman muuta päivän päätteeksi areenalle ja koet jotakin sellaista, mitä et ole ikinä nähnyt, Paula Kettu lupaa.

– Iltavillistä on tullut erityisesti nuorten suuri suosikki. Se on aina vähän erilainen ja yllätyksellinen. Osallistua voi yksin, kaksin tai kavereiden kanssa, kuten kaikkiin muihinkin yötansseihin.

Tanssijoiden festivaali huipentuu lauantaina, kun KPO-areenan lavan valtaavat tangokuninkaalliset Elina Vettenranta ja Marko Lämsä HT Combon kanssa. Ilta päättyy festivaalin öisiin päätöstansseihin Orivesi All Starsin tahdissa.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 57. kerran 8.–14.7.2024. Lisätietoja: Kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf
* instagram.com/kaustinenfmf
* youtube.com/kaustinenfmf
* twitter.com/kaustinenfmf
#kesänonnellisimmatpäivät #kaustinenfmf

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.05.2024

Kaustinen Folk Music Festival: KPO-Areena valmiina kesään!

Varma jokavuotinen merkki Kaustisen kansanmusiikkijuhlien lähestymisestä on festivaalipuiston telttojen pystyttäminen. Tänä vuonna festivaalin pääesiintymislava ja ehkä koko Kaustisen tunnetuin maamerkki on nimetty uudelleen. Aiemmin myös nimellä ”Villen pipo” tunnettu festivaaliareena kulkee tästedes nimellä KPO-Areena. ”Kun…

08.05.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Lasten Kaustinen uudistuu tänä kesänä, tauotonta ohjelmaa joka päivä

Kansanmusiikkijuhlien Lasten Kaustinen saa perinteiseen tapaan ohjelmateltan ja puuhateltan keskelle festivaalialuetta pääareenan kainaloon. Tänä vuonna lastenkulttuurin ääni vahvistuu, kun ohjelmasta ryhtyy vastaamaan Kokkolan, Kaustisen ja viiden muun kunnan yhteinen Lastenkulttuurikeskus Lykky. – Lastenohjelma on ollut…

09.04.2024

Vuoden festivaali, Kaustinen Folk Music Festival, valmistautuu ennätysmäärään yleisöä

Palkinnot, tunnustukset ja kansainvälinen huomio ennakoivat Vuoden festivaaliksi nimetylle Kaustiselle niin uusia esiintyjiä kuin uusia festivaalivieraita heinäkuun toisella viikolla. Ensi kesänä lähtee liikkeelle ennätysmäärä pelimanneja: yli 700 ryhmää soittajia ja tanssijoita kaikkialta Suomesta. Kansanmusiikin kotimaiset…