20.11.2023

Kaustinen Folk Music Festival on Vuoden festivaali 2024

Finland Festivalsin hallitus on nimennyt Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden festivaaliksi 2024. Hallitus toteaa perusteluissaan:

Kaustinen Folk Music Festivalilla pääosassa on yhteisöllisyys: ammattilaiset ja harrastajat ovat yhtä suurta tasa-arvoista perhettä, jossa kaikki voivat olla aktiivisia osallistujia soiton, laulun ja tanssin parissa. Kaustisella elää vahvana kansanmusiikkitraditio, joka siirtyy sukupolvelta toiselle, mestareilta kisälleille. Festivaalin juuret ovat tiukasti kiinni alueen pelimanniperinteessä, mutta samalla tuodaan rohkeasti esille nykykansanmusiikin uusimpia trendejä, ja saadaan nämä kaksi maailmaa soimaan yhdessä. Festivaali on vaikuttanut vahvasti siihen, että kaustislainen viulunsoitto on nostettu Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. 

Kaustinen Folk Music Festival järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968 ja on siitä asti kuulunut Pohjoismaiden ja koko Euroopan keskeisimpiin kansanmusiikkitapahtumiin. Festivaali on alusta saakka rakentunut vahvan, katkeamattomana säilyneen kaustislaisen pelimanniperinteen pohjalta ja neljän vuosisadan pelimannihenki elää yhä voimakkaana ja dynaamisena Kaustisen seudulla. Perheystävällisille festivaaleille palataan vuosi vuoden jälkeen uudestaan, sillä Kaustisen tunnelma on unohtumaton.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään ensi kesänä 8.-14. heinäkuuta, ja festivaalin ensimmäiset ohjelmatiedot julkaistaan 12.1.2024.

Finland Festivals on nimennyt pandemiavuosia lukuun ottamatta säännöllisesti Vuoden festivaalin 1999 alkaen. Tuoreimmat viisi palkittua festivaalia ovat:

  • 2023  Mikkelin Musiikkijuhlat
  • 2020  Tampereen elokuvajuhlat
  • 2019  KUULAS – Lasten Teatteritapahtuma
  • 2018  Tampere Biennale
  • 2017  Ilmajoen Musiikkijuhlat

Finland Festivals kokoaa sateenvarjonsa alle Suomen parhaat ja kiinnostavimmat festivaalit. Musiikin eri lajien lisäksi mukana on niin tanssin, teatterin, kirjallisuuden, kuvataiteen, elokuvan kuin lastenkulttuurinkin parhaat tekijät. Jäsenfestivaaleja on tällä hetkellä lähes sata. Finland Festivals toimii kulttuurin ja matkailun alalla ja sen tärkeimmät tehtävät ovat festivaalien edunvalvonta, promootio, tiedotus, tiedonkeruu ja tutkimus sekä koulutus.

Festivaalin sivuille