27.06.2017

Kaustinen Folk Music Festival: Maakuntalauluista runolaulumeditaatioon – Kaikki laulaa Kaustisella

Laulu on aina ollut tärkeässä osassa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Tänä vuonna juhlien yhtenä teemana huomioidaan Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen vuositeema, joka on nimeltään Kaikki laulaa!

Kaikki laulaa -vuositeeman puitteissa Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) muun muassa kerää ahkerasti kansanlauluja julkaistavaksi nettiin. KEK:n edustus on mukana myös Kaustisen festivaalilla, jossa kerätään ja kuvataan lauluja maanantaista keskiviikkoon.

Esiintyjien joukosta löytyy runsaasti lauluyhtyeitä ja -kuoroja, joista mainittakoon World Music Charts -listallakin menestynyt vocal folk hop -yhtye Tuuletar. Laulavia esiintyjiä kuullaan erityisesti Soittosalissa joka ilta klo 22, esiintyjinä muun muassa Tiilat ja Pelimannit, Ellun kamut ja Fiori. Professori emeritus Heikki Laitinen pureutuu lauluun kolmen keskustelutilaisuuden sarjassa.

Festivaalikävijöitä kannustetaan myös laulamaan. Muusikko Pia Rask vetää neljänä iltana laulutupia, joissa lomitetaan laulun opettelua ja esiintymisiä. Hän kertoo, että moni tulee laulutupaan nimen omaan oppiakseen uutta. Ohjelmistossa on ollut niin runolaulua kuin rekilauluja ja omien stemmojen keksimistäkin. Sanat heijastetaan Pelimannitalon seinälle, ja säestäjinä toimivat Paula Susitaival ja Jaakko Kyrö.

”Välillä olen laulattanut ohjelmistoa, jota kaikki varmasti osaavat, mutta moni on kuitenkin todennut laulutuvan olevan niitä harvoja paikkoja, jossa on mahdollisuus oppia uutta, eikä laulaa vain Uralin pihlajaa. Tuttujakin kappaleita on takataskussa, jos alkaa tuntua siltä, että on liian vaikeata!”

Laulutuvat rakennetaan tietyn teeman ympärille. Suomi 100 -juhlallisuudet huomioidaan maakuntalaulujen kautta.

”Maakuntalauluja on mukana jokaisessa laulutuvassa, ja niistäkin on tarkoitus laulaa useimpia säkeistöjä kuin mitä yleensä lauletaan!”

Oppimaansa pääsee käyttämään viimeistään lauantaina 15.7. Keskipohjanmaa-areenalla järjestetyssä suuressa Maakuntalaulukonsertissa klo 12.

Myös Kaustisen juhlavuosi huomioidaan laulutupien ohjelmassa.

”Mukana on lauluja Kaustisen eri kylistä, sekä festivaaliin liittyviä lauluja. Pyrin nostamaan esille kansanmusiikkijuhlien historiaa eri henkilöiden, heidän tunnuslaulujensa ja lempikappaleidensa avulla. Konsta Jylhää ja Viljami Niittykoskea lauletaan taatusti myös!”

Muut laulutupateemat ovat Häät meillä ja muualla sekä Slaavilainen ilta, joissa luvassa on muun muassa suomalais-ugrilaisten kansojen hääperinnettä sekä suomalaista kaihoa. Pia Rask ei ole kovin huolissaan laulamisen tulevaisuudesta.

”Ainahan on laulettu, ja kyllä ihmiset laulavat paljon edelleen! Ja he osaavat myös pitää puoliaan, kertoa onko liian korkeita tai matalaa, tai toivoa tiettyä ohjelmistoa. Toki voi olla huolissaan siitä, etteivät lapset opettele tarpeeksi lauluja, mutta luulen kyllä, että se menee ohi ja että laulu säilyttää asemansa itseilmaisun muotona.”

Pia Raskin laulutuvat Pelimannitalolla ke 12.7. klo 20.15, to 13.7. klo 19.45, pe 14.7. klo 21.45 ja la 15.7. klo 18.45

Maakuntalaulukonsertti Keskipohjanmaa-areenalla la 15.7. klo 12

 

Runolaulun kautta äänimatkalle

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on myös mahdollisuus kokeilla runolaulumeditaatiota. Selma Eliisa Kilpi vetää näitä tilaisuuksia, joissa meditaatioperinne yhdistyy omaan kieleen ja kulttuuriin.

”Rakennan kokonaisuuden Suomen Kansan Vanhojen Runojen pohjalta ja etsin sellaisia tarinoita, joille olen löytänyt oman myyttisen selityksen. Itselleni tärkeitä ovat esimerkiksi Tulen synty, Iso tammi ja Kuuttaren korut. Pyrkimyksenä on antaa tarinoille syvällisempi tulkintataso.”

Runolaulumeditaatiossa kyseessä on perinteisestä runolaulusta. Esilaulaja laulaa eteen säkeitä ja muut toistavat.

”Itse laulan usein silmät kiinni, suosittelen sitä muillekin. Aloitetaan harjoittelemalla perustekniikkaa ja sen jälkeen siirrytään laulamaan varsinaisia säkeitä. Keskustellaan laulujen sisällöstä ja lauletaan uudestaan, jotta samoja runoja pääsee toistamaan useita kertoja.”

Selma Eliisa Kilpi on vetänyt näitä työpajoja parin vuoden ajan, ja haaveena on syventyä tähän yhä enemmän.

”Olin Findhornin ekokylässä Skotlannissa, kun päässäni yhdistyi sanapari runolaulu ja meditaatio. Näiden kahden asian yhdistäminen ja omaan suuhun sopivaksi muotoileminen sekä tulkinnan löytäminen on hidasta työtä, tunnen olevani vasta tien alussa. ”

Runolaulumeditaatio Maunon makasiinissä ti 11.7., ke 12.7. ja la 15.7. klo 10

 

50. Kaustinen Folk Music Festival 10.-16.7.2017

www.kaustinen.net

facebook.com/kaustinenfmf

instagram.com/kaustinenfmf

youtube.com/kaustinenfmf

twitter.com/kaustinenfmf