13.07.2022

Kaustinen Folk Music Festival: LuomuDuo voitti Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisella

LuomuDuo on voittanut hetki sitten Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Valtakunnallinen kilpailu järjestettiin 11. kerran. Kilpailu oli kohdistettu duoille, joissa ainakin toinen soitin on viulu. Ohjelmiston tuli perustua jonkun merkittävän viulupelimannin vanhakantaiseen tyyliin ja sävelmistöön.

LuomuDuo on kokkolalaissyntyinen yhdistelmä Olli Sippolan (viulu) ja Sakari Keipin (kitara) virtuoottista yhteissoittoa. Duo tuli toiseksi vuoden 2017 Konsta Jylhä -kilpailussa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtaja, FT Hannu Sahan mukaan kilpailun taso oli erittäin korkea:
– Hienointa oli, että perinteisintä tyyliä oli haettu niin erilaisista lähtökohdista: muun muassa Pohjois-Pohjanmaan mestareilta, suomenruotsalaisen menuetin ja polskan taitajilta tai Mäntyharjun Hassun Pekolta. Tällä kertaa kilpailussa pyrittiin korostamaan erityisesti tyylillistä perinnettä ja onnistuttiin komeasti.

Hannu Sahan lisäksi tuomaristoon kuuluivat emeritusprofessori Heikki Laitinen sekä viulisti Kreeta-Maria Kentala.  Kilpailun järjesti Pelimannitalo yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin kanssa. Palkintoina jaettiin yhteensä 6000 euroa.

Uusi musiikkilukio ihastuttaa

Kaustisen uusi musiikkilukio toimii festivaalialueen keskipisteenä, ja rehtori Ilona Salomaa-Uusitalo on saanut ylpeänä esitellä ainutlaatuista rakennusta. Hän kertoo, että uudisrakennus on jo lisännyt koulun vetovoimaa. Ensi syksynä opiskelijoita on tulossa parikymmentä enemmän kuin viime vuosina. Nuoria saapuu Kaustiselle Utsjoelta Helsinkiin.

– Oppimisympäristö on hiottu huippuunsa. Meillä ei istuta koko luokissa koko päivää, vaan opetellaan oppimaan seisomalla, sillä pulpetit voi nostaa ylös. Sermeillä oppilas voi rajata itselleen oman työrauhan vaikka kesken oppitunnin, Ilona Salomaa-Uusitalo kertoo.

Kaustisen kunnanjohtaja Arto Alpia sanoo festivaalin merkityksen olevan kunnalle aivan ratkaisevan tärkeä. Paluumuuttajat kokevat kulttuurikunnan harrastusmahdollisuudet kiehtoviksi, ja kunnasta on tullut seutukunnan alueellinen keskus.

– Palveluvarustus on ainutlaatuista 4200 asukkaan kunnaksi. Päivittäistavarakaupassa joka toinen asiakas tulee muualta, erikoisliikkeillä joka kolmas asiakas, Arto Alpia sanoo.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 11.-17.7.2022.

kaustinen.net
facebook.com/kaustinenfmf
instagram.com/kaustinenfmf
youtube.com/kaustinenfmf
twitter.com/kaustinenfmf

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

09.04.2024

Vuoden festivaali, Kaustinen Folk Music Festival, valmistautuu ennätysmäärään yleisöä

Palkinnot, tunnustukset ja kansainvälinen huomio ennakoivat Vuoden festivaaliksi nimetylle Kaustiselle niin uusia esiintyjiä kuin uusia festivaalivieraita heinäkuun toisella viikolla. Ensi kesänä lähtee liikkeelle ennätysmäärä pelimanneja: yli 700 ryhmää soittajia ja tanssijoita kaikkialta Suomesta. Kansanmusiikin kotimaiset…

08.04.2024

Kaustinen Folk Music Festival showcase-sarjan esiintyjät on valittu

Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden 2024 showcase-esiintyjät tulevat tässä: Muusikko-säveltäjä Ilkka Heinonen sekä instrumentaaliyhtyeet HOSTIKKA ja Luomuduo nousevat ensi kesän festivaalilla sarjaan, jossa esitellään nousevia ja kansainvälistyviä kansanmusiikin nimiä. Showcase-hakuun oli tällä kertaa ennätysmäärä osallistujia:…

15.01.2024

Vuoden festivaali 2024 Kaustinen Folk Music Festival aikoo hurmata Antti Paalasen johtamalla hanuriparaatilla

Vuoden festivaali 2024! Vuoden kulttuurikehto! Sellainen on Kaustinen Folk Music Festival. Tunnustusten innostamana kansanmusiikkijuhlien järjestäjä Pro Kaustinen valmistautuu ottamaan vastaan runsaasti esiintyjiä ja kansainvälisiä vieraita 8.–14. heinäkuuta. Jo muusikko Antti Paalasen suuri hanuriparaati yhdistää suuren…