13.07.2022

Kaustinen Folk Music Festival: LuomuDuo voitti Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisella

LuomuDuo on voittanut hetki sitten Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Valtakunnallinen kilpailu järjestettiin 11. kerran. Kilpailu oli kohdistettu duoille, joissa ainakin toinen soitin on viulu. Ohjelmiston tuli perustua jonkun merkittävän viulupelimannin vanhakantaiseen tyyliin ja sävelmistöön.

LuomuDuo on kokkolalaissyntyinen yhdistelmä Olli Sippolan (viulu) ja Sakari Keipin (kitara) virtuoottista yhteissoittoa. Duo tuli toiseksi vuoden 2017 Konsta Jylhä -kilpailussa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtaja, FT Hannu Sahan mukaan kilpailun taso oli erittäin korkea:
– Hienointa oli, että perinteisintä tyyliä oli haettu niin erilaisista lähtökohdista: muun muassa Pohjois-Pohjanmaan mestareilta, suomenruotsalaisen menuetin ja polskan taitajilta tai Mäntyharjun Hassun Pekolta. Tällä kertaa kilpailussa pyrittiin korostamaan erityisesti tyylillistä perinnettä ja onnistuttiin komeasti.

Hannu Sahan lisäksi tuomaristoon kuuluivat emeritusprofessori Heikki Laitinen sekä viulisti Kreeta-Maria Kentala.  Kilpailun järjesti Pelimannitalo yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin kanssa. Palkintoina jaettiin yhteensä 6000 euroa.

Uusi musiikkilukio ihastuttaa

Kaustisen uusi musiikkilukio toimii festivaalialueen keskipisteenä, ja rehtori Ilona Salomaa-Uusitalo on saanut ylpeänä esitellä ainutlaatuista rakennusta. Hän kertoo, että uudisrakennus on jo lisännyt koulun vetovoimaa. Ensi syksynä opiskelijoita on tulossa parikymmentä enemmän kuin viime vuosina. Nuoria saapuu Kaustiselle Utsjoelta Helsinkiin.

– Oppimisympäristö on hiottu huippuunsa. Meillä ei istuta koko luokissa koko päivää, vaan opetellaan oppimaan seisomalla, sillä pulpetit voi nostaa ylös. Sermeillä oppilas voi rajata itselleen oman työrauhan vaikka kesken oppitunnin, Ilona Salomaa-Uusitalo kertoo.

Kaustisen kunnanjohtaja Arto Alpia sanoo festivaalin merkityksen olevan kunnalle aivan ratkaisevan tärkeä. Paluumuuttajat kokevat kulttuurikunnan harrastusmahdollisuudet kiehtoviksi, ja kunnasta on tullut seutukunnan alueellinen keskus.

– Palveluvarustus on ainutlaatuista 4200 asukkaan kunnaksi. Päivittäistavarakaupassa joka toinen asiakas tulee muualta, erikoisliikkeillä joka kolmas asiakas, Arto Alpia sanoo.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 11.-17.7.2022.

kaustinen.net
facebook.com/kaustinenfmf
instagram.com/kaustinenfmf
youtube.com/kaustinenfmf
twitter.com/kaustinenfmf

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

24.03.2023

Kaustinen Folk Music Festival julkisti vuoden 2023 showcase-yhtyeet

Yhtyeet Hurja Halla, Polenta ja Pelkkä Poutanen saavat erityisen kutsun Kaustisen kansanmusiikkijuhlille tänä vuonna. Heidät on valittu vuoden 2023 showcase-yhtyeiksi eli kokoonpanoiksi, joita festivaali haluaa erityisesti tukea ammattilaisuran rakentamisessa. Hurja Halla tulee omalla transsimaisella musiikillaan…

Lue lisää

13.01.2023

Ääniteatteri Iki-Turso on valittu Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtyeeksi

Kansanmusiikkijuhlat yhdistää uutta ja vanhaa niin idästä kuin lännestä Kaustinen Folk Music Festivalin uusi Vuoden yhtye on runolaulua monipuolisesti käsittelevä Ääniteatteri Iki-Turso. Valinta juhlisti ensi kesän ensimmäistä ohjelmajulkistusta Folklandia-risteilyllä Itämerellä perjantaina. Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkifestivaali järjestetään 56. kerran 10.–16. heinäkuuta Kaustisella…

Lue lisää