14.06.2019

Kaustinen Folk Music Festival: Kaustisen omat legendat koolla – Elämän mittainen matka musiikissa

Kaustisen kansanmusiikkijuhlille kokoontuu tänä vuonna joukko pitkäaikaisia festivaalilla alun perin syntyneitä kokoonpanoja. Yksi legendoista on vuonna 1982 Järvelän Pikkupelimanneina syntynyt yhtye, joka nähdään ensin keskiviikkona 10.7. Panu Savolaisen kanssa ja toisen kerran torstaina 11.7. aina villitsevässä Yökatrillissa.
Nykykokoonpanossa soittavat Tommi Pyykönen, Arto Järvelä, Mauno Järvelä, Antti Järvelä, Matti Mäkelä ja Timo Alakotila.

SANS-yhtyeen taival alkoi Kaustisella vuonna 2011, ja kokoonpano palaa nyt synnyinsijoilleen torstain 11.7. ja perjantain 12.7. konserteissaan. Yhtyeen uusin levy Kulku on singahtanut musiikkilistojen kärkisijoille, saanut ylistävät arvostelut ympäri maailmaa ja palkittu Suomessa Etno-Emmalla tänä vuonna.

SANSin dramaattisen saundin muodostavat brittiläinen multi-instrumentalisti Andrew Crownshaw, armenialainen duduk-huilisti Tigran Aleksanyan, multi-instrumentalisti Ian Blake, laulaja Sanna Kurki-Suonio sekä Erika Hammarberg (laulu ja kantele).

Pitkän linjan kansanmuusikoita esitellään jälleen Pelimannit Framilla -konserttisarjassa. Tiistaina 9.7. tutustutaan vuosikymmeniä eri yhtyeissä ja kansanmusiikkipiireissä vaikuttaneeseen haitaristiin Raimo Nummelaan. Lauantaina 13.7. on vuorossa viulisti Ritva Talvitie, joka on juuri siirtynyt kansanmusiikin ammattiyhtyeestä, Tallarista, eläkkeelle.

Tasavuosia viettää puolestaan Primitiivisen Musiikin Orkesteri Primo. Yhtye erikoistui 40 vuotta sitten ensimmäisenä suomalaisena ryhmänä muinaissuomalaisiin ja vanhoihin suomalais-karjalaisiin soittimiin sekä kalevalaiseen musiikkiin. Yhtyeeseen kuuluvat alan keskeiset tutkijagurut Heikki Laitinen, Rauno Nieminen ja Hannu Saha. Tohtorit nousevat lavalle torstaina 11.7. ja perjantaina 12.7.

Muistot täyttävät salit

Mestaripelimanni Heikki Lahden muistokonsertissa esiintyy satapäinen joukko hänen pelimanniystäviään keskiviikkona 10.7. Tämä mandoliinin herkkä tulkki kuoli viime helmikuussa.

Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan tuo Kaustiselle kolmannen projektinsa, joka kunnioittaa jälleen suomalaisten rakastamia laulajia ja lauluntekijöiden ikivihreitä kappaleita. Neljänä iltana nautitaan Junnu Vainion ja Veikko Lavin ikivihreiden ympärille rakennetusta tanssista, yhteislaulusta ja iltamista.

Muistojen Kaustinen -konserttisarjassa kuullaan kaustislaisten kylien omia sävelmiä ja kylien lauluniekkojen sepittämiä lauluja. Kylien henkilöhistoriaan, musiikkimuistoihin ja nykypäivään tutustutaan juontajien kanssa jutustellen ja muistoja jakaen.

Konsertit alkavat tiistaista lähtien joka päivä klo 13 Pelimannitalon isossa tuvassa, joka on täyttynyt ääriään myöten näissä konserteissa jo vuosikymmenet!

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 8.-14.7.2019.

kaustinen.net