10.07.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Kanteletaiteilija Jenni Venäläinen on voittanut Konsta Jylhä -kilpailun

Kanteletaiteilija Jenni Venäläinen on voittanut hetki sitten Konsta Jylhä -kilpailun Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Valtakunnallisen kilpailun teemana oli improvisaatio, ja se oli suunnattu akustisella soittimella esiintyville sooloesiintyjille. Kuudella finalistilla tiistaina oli vartti aikaa vakuuttaa tuomaristo vapaalla improvisaatiolla Pelimannitalon Isossa salissa.

Yleisölle kilpailu on ollut poikkeuksellisen kiinnostavaa seurattavaa. Karsintavaiheeseen tuli 24 hakemusta, enemmän kuin aikaisempina vuosina. Semifinaalissa eilen maanantaina kilpaili 10 soittajaa, ja heistä kuusi pääsi finaaliin.

– Kilpailu on ollut myös esiintyjille kuin tuomaristolle ainutlaatuista, koska biisin kuluessa ei voi tietää, mihin ihminen on matkalla. Soittaja ei välttämättä tiedä sitä itse, eikä sitä tiedä tuomaritkaan, kilpailun tuottaja Henna Leisiö kuvaili tunnelmaa.

– Konsta Jylhä -kilpailu on erittäin arvostettu tapahtuma alalla, koska se on ainoa kansanmusiikin soittokilpailu, jossa on rahapalkinnot.

Tuomaristo sai jakaa 6000 euroa parhaaksi katsomallaan tavalla, mikä tarkoitti tällä kertaa kaikkien finalistien palkitsemista ja neljännen sijan jakamista. Voittaja Jenni Venäläinen sai 2000 euroa, kakkossijalle tullut Janne Ojajärvi 1500 euroa ja kolmannelle sijalle yltänyt Carolina Stenbäck 1000 euroa.

Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna FT, dosentti Hannu Saha lisäksi emeritusprofessori Heikki Laitinen sekä MuM, kansanmuusikko Maija Pokela. Kilpailun järjestää vuosittain Pelimannitalo yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin kanssa. Kilpailu järjestettiin nyt 13. kerran.

Omasta päästä -teema jatkuu monin tavoin koko festivaaliviikon. Kansantaiteenkeskuksen Museosalista löytyy koko perheelle sopiva Omasta päästä -työpaja. Tuloksena saattaa syntyä tanssia, biisi, tarina tai vaikkapa koreografiaa postikorttien ja kanteleiden avulla. Lastenteltalla improvisaation työkaluina ovat pehmolelut.

Konsta Jylhä -kilpailun tulokset:
1. Jenni Venäläinen, Kuopio 2000 euroa
2. Janne Ojajärvi, Joensuu, 1500 e euroa
3. Carolina Stenbäck, Helsinki 1000 euroa
4. Matti Laitinen, Lahti, 500 euroa
4. Mikko Malmivaara, Helsinki, 500 euroa
4. Mimmi Laaksonen, Espoo, 500 euroa

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 8.-14.7.2024.

Kaustinen Folk Music Festival 2024 – Kaustinen Folk Music Festival

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

15.07.2024

Kansainvälinen Kaustinen Folk Music Festival jälleen komeisiin lukemiin

Heinäkuinen viikko kansanmusiikin pyörteissä oli menestys ja enemmänkin. Vuoden festivaaliksikin valitun Kaustinen Folk Music Festivalin kokonaiskäyntimäärä oli kaikkiaan sen toiseksi paras, vain 50-vuotisjuhlavuoden tapahtuma vie voiton. Kokonaiskäyntimäärä oli 51 512. Tapahtumaan myytiin kaikkiaan 18 473 lippua…

09.07.2024

Kaustinen Folk Music Festival: Suomi on saanut neljä uutta mestaripelimannia

Suomi on saanut neljä uutta mestaripelimannia Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin avajaisjuhlassa maanantai-iltana. Unto Kukka, mandoliini (Ii), Liisa Matveinen, kansanlaulu (Ilomantsi), Jari Paavola, haitari (Kokemäki) ja Jarmo Varila, viulu (Kaustinen) ovat saaneet mestaripelimannin arvonimen. Mestarinimityksillä on suuri arvo…

20.11.2023

Kaustinen Folk Music Festival on Vuoden festivaali 2024

Finland Festivalsin hallitus on nimennyt Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden festivaaliksi 2024. Hallitus toteaa perusteluissaan: Kaustinen Folk Music Festivalilla pääosassa on yhteisöllisyys: ammattilaiset ja harrastajat ovat yhtä suurta tasa-arvoista perhettä, jossa kaikki voivat olla aktiivisia…