12.07.2022

Kaustinen Folk Music Festival: Kansanmusiikki-instituutin uusien julkaisujen kärkenä uraauurtava kansantanssiartikkelikokoelma

Tanssikavalkadi on uraauurtava runsaudensarvi

Riitta Korhosen ja Esa Vilhosen toimittama artikkelikokoelma Tanssikavalkadi – näkemyksiä kansantanssikulttuurista on ensimmäinen julkaisu laatuaan ja tapaus suomalaisella tanssikentällä. Kirjan 37 artikkelin yhteensä 45 kirjoittajan joukko on lähes suomalaisen kansantanssin tämän päivän ja lähimenneisyyden ”kuka kukin on”; mukana ovat esimerkiksi kaikki kolme tähän asti nimettyä mestarikansantanssijaa, Antti Savilampi, Hannu Nipuli ja Eivor Wallinvirta, elämäkerrallisilla kirjoituksillaan.

Teos esittelee valtavan joukon suomalaisen kansantanssin keskeisiä tekijöitä näkemyksineen ja avaa alan keskeiset keskustelunaiheet moninäkökulmaisesti. Mukana on myös muutama suomalaiseen kansantanssiin kytkeytyvä kansainvälinen artikkeli. Kirjan kaleidoskooppimaisessa kavalkadissa heijastelevat suomalaisen kansantanssin historia, nykyisyys, tulevaisuus ja tekijöiden tarinat. Äänessä ovat niin tutkijat, organisaattorit, pitkän linjan taiteilijat, kasvattajat ja kouluttajat kuin nuori ammattilaispolvi, ja tarkastelukulmat ulottuvat henkilökohtaisista muistoista historialliseen tutkimukseen, erityiskysymyksiin ja kansantanssin laajoihin kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin konteksteihin.

Riitta Korhonen ja Esa Vilhonen (toim.): Tanssikavalkadi – näkemyksiä kansantanssikulttuurista. KIJ 114. 274 sivua, pehmytkantinen.

Ensimmäinen suomalainen pitkähuiluopas

Pitkähuilu – opas sormireiättömien yläsävelhuilujen soittamiseen ja rakentamiseen on ensimmäinen suomenkielinen pitkänhuilun soitto-opas. Pitkähuilu on puhalluspäästä suljettu ja loppupäästä avoin huilu, jossa ei ole sormiaukkoja. Pitkähuilun erikoisuus on siitä saatava asteikko, joka seuraa melko tarkasti harmonista yläsävelsarjaa. Teoksesta löytyvät ohjeet ja harjoitteet soittotekniikan opiskeluun, soittimen rakentamiseen itse, vinkit pedagogiseen käyttöön sekä 38 pitkähuilulle sovitettua sävelmää selkein nuotein ja sormimerkinnöin.

Oppaan kirjoittaja Janne Ojajärvi on musiikin maisteri ja musiikkipedagogi, joka on erikoistunut kansanomaisiin puhallinsoittimiin. Ojajärvi esiintyy aktiivisesti soolona sekä useissa eri kokoonpanoissa. Vuonna 2020 julkaistiin Ojajärvi Blom Ojajärvi (OBO) -trion levy, joka rakentuu kokonaan pitkähuilun ympärille. Myös Ojajärven Hurja Halla- ja Trio Beoir -yhtyeissä kuullaan pitkähuilua.

Janne Ojajärvi: Pitkähuilu – opas sormireiättömien yläsävelhuilujen soittamiseen ja rakentamiseen. KIJ 113. 72 sivua, pehmytkantinen.

Janne Ojajärvi pitää pitkähuilutyöpajan Kansantaiteenkeskuksen Museosalissa perjantaina 15.7. kello 10 ja kello 14 samassa paikassa Soivan luennon aiheesta. Pitkähuilun rakentamista festivaalialueen Elävän perinnön pisteellä torstaina 14.7.

Kälviän kantelemestarin elämä ja tuotanto kansiin

Kälviäläinen Erkki Lassila (s. 1939) edustaa yhtenä viimeisistä itse ja korvakuulolta opetellun pelimannisoittamisen perinnettä. Vuonna 1990 mestaripelimanniksi nimetty Lassila soittaa läheisen Perhonjokilaakson tyyliin kotikannelta lyhyeltä sivulta. Kattava kokoelma sisältää kaikkiaan 50 kappaletta Lassilan ohjelmistosta, mukaan lukien hänen 15 omaa sävellystään. Lassilan soittokumppanin ja ”kisällin”, musiikkipedagogi ja muusikko Leeni Wegeliuksen nuotinnoksissa paino on soitettavuudessa ja soveltuvuudessa oppimateriaaliksikin, ja johdannossa hän kuvaa tarkasti Lassilan uraa, tyyliä, tekniikkaa ja suhdetta soittamiseen.

Erkki Lassilan nuottikirja. KIJ 112. 82 sivua, pehmytkantinen.

Erkki Lassila Soittosalissa perjantaina 15.7. kello 11 ja Mestarisoitossa Pelimannitalossa lauantaina 16.7. kello 14.30.

Kaustisen jamivihko jo kymmenennen kerran

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla jamit ovat avoimet kaikille – vuodesta toiseen! Sen kunniaksi Kansanmusiikki-instituutti julkaisee jo kymmenennen jamivihkonsa. Vihkoseen on koottu kaikkien vuonna 2022 juhlilla opetettavien jamikappaleiden nuotit. Vuonna 20122 jamiworkshopeista vastaavat mm. Blazin’ Fiddles (GB), Marvara (BE/SE), I Fäälan, Rälla, Polenta ja Spöket i köket (SE).

Kaustisen jamivihko 2022. Kansanmusiikki-instituutti KIJ 115. Pehmeäkantinen, 32 sivua.

Jamiworkshopit Kansanmusiikkijuhlilla tiistaista 12.7. lauantaihin 16.7. päivittäin kello 11.30 Café Mondossa.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 11.17.7.2022.

kaustinen.net

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

20.11.2023

Kaustinen Folk Music Festival on Vuoden festivaali 2024

Finland Festivalsin hallitus on nimennyt Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden festivaaliksi 2024. Hallitus toteaa perusteluissaan: Kaustinen Folk Music Festivalilla pääosassa on yhteisöllisyys: ammattilaiset ja harrastajat ovat yhtä suurta tasa-arvoista perhettä, jossa kaikki voivat olla aktiivisia…