12.07.2021

Kaustinen Folk Music Festival julkisti neljä uutta mestaripelimannia

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien avajaisjuhlassa on tänä iltana julkistettu neljä uutta mestaripelimannia: Anneli Aho, Kuortane (viulu), Pentti Ojajärvi, Kesälahti (mandoliini, kitara), Leenamaija Raukola, Kangasala (viulu), ja Hannu Seppänen, Helsinki (kaksirivinen haitari).

Uudet mestaripelimannit esiintyvät VirtuaaliKaustisen Mestarisoitto-konserteissa, jotka tulevat suorina lähetyksinä Pelimannitalosta Kaustiselta tiistaista alkaen kello 15.

Mestaripelimanni ja -kansantanssija ovat Kaustinen Folk Music Festivalin arvonimiä. Ne voidaan myöntää henkilöille, joka perinteisellä taidollaan, runsaalla ohjelmistollaan tai muilla merkittävillä ansioillaan ovat edistäneet kansanmusiikkia tai kansantanssia ja niiden harrastamista.

– Ajatuksena on tuoda yleiseen tietoisuuteen ja tähän päivään aiempien vuosien ja vuosikymmenien mestareiden ohjelmistoa ja soittotyylejä. On mielestäni erittäin tärkeää, että kokeneempien osaajien soittoa ja ajatuksia nostetaan esille ja niistä opitaan ja otetaan mallia, Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki sanoo.

Mestarinimityksillä on suuri arvo kansanmusiikki- ja kansantanssikentällä. Mestareita on valittu yhteensä 148, ensimmäiset vuonna 1970. Tänä vuonna festivaalin ohjelmaan palaa perinteinen suuri yhteissoitto, joka alkaa esittää mestareiden kappaleita alusta alkaen vuosikerta toisensa jälkeen.

Ensimmäisellä kerralla vuonna 1970 nimityksen sai neljä viulunsoittajaa: Konsta Jylhä Kaustiselta, Kustaa Järvinen Eurasta, Otto Hotakainen Halsualta ja Tuure Niskanen Pielavedeltä. Heidän kappaleitaan soitetaan VirtuaaliKaustisen suuressa yhteissoitossa ensi lauantaina kello 14.

Kaustinen Folk Music Festival järjestetään 12.-18.7.2021.