11.01.2022

Kaustinen Folk Music Festival huipentuu Värttinän juhliin, Mari Boinea on odotettu hartaasti

Yhteisön ja kulttuurin hyvää tekevät voimat kantavat Kaustisen kansanmusiikkijuhlien henkeä 11.-17. heinäkuuta. Maailman tunnetuimman saamelaisartistin Mari Boinen viime kesältä siirtynyt, hartaasti odotettu konsertti nähdään perjantaina pääareenalla. Festivaaliviikko huipentuu Värttinän juhlakiertueen konserttiin lauantaina.
Värttinä ei Kaustisella esittelyjä kaipaa. Heidät valittiin Vuoden yhtyeeksi vuonna 1987, mistä kului vain neljä vuotta suureen läpimurtoon, Oi dai -albumiin, jonka julkaisemisesta on kulunut nyt 30 vuotta. Kaikki nämä vuodet Värttinä on tehnyt Suomea tunnetuksi maailmalla.

Samaan aikaan norjalainen Mari Boine on yhdistänyt saamelaismusiikkiin jazzia, poppia ja rockia. 1980-luvun kiihkeästä nuoresta naisesta on kasvanut kansainvälinen tähti. Hän tekee paljon musiikkia myös englanniksi saamenkielisten vuosien jälkeen.

– Meille on tulossa ikimuistoinen festivaali. Yli kahden vuoden kurimuksen jälkeen tuhannet pelimannit pääsevät kohtaamaan toisensa. Festivaali täyttää 55 vuotta, ja kaiken huipuksi Unesco on juuri hyväksynyt kaustislaisen viulunsoiton aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki iloitsee koko suomalaisen kansanmusiikin puolesta.

Kansainvälinen Kaustinen

Vahvan suomalaisen ohjelman lisäksi festivaaliviikon aikana nähdään laaja kattaus eurooppalaiseen kansanmusiikkiin. Gambiasta kotoisin oleva muusikko Dawda Jobarteh asuu perheensä kanssa Tanskassa. Näiden kahden maan vaikutteiden lisäksi hänen musiikkinsa tuo tuulahduksen lämpimästä, aurinkoisesta maailmasta. Kaustisella hänet nähdään kora-soittimensa kanssa alkuviikosta.

Skotlantilainen Talisk on yksi koko Britannian suosituimmista kansanmusiikkiyhtyeistä, ja kevään aikana se tekee myös Amerikan-kiertueen. Pitkästä aikaa Kaustiselle saadaan esiintyjä myös Islannista, kun duo Bára Grímsdóttir & Chris Foster esittää saagojen maan perinteistä kansanmusiikkia.

Helsinki-Cotonou Ensemble edustaa suomalais-beniniläistä bilemeininkiä. Tove de Fries saapuu Tanskasta Tallarin vieraaksi, Catriona McDonald (Iso-Britannia) esiintyy yhdessä Timo Alakotilan kanssa ja Spöket i Köket -yhtyettä on odotettu Ruotsista jo pari vuotta.

Ellinoora ja Kaustinen

Kaustinen Folk Music Festivalin estradeilla nähdään joka kesä myös suomalaisia eturivin artisteja, joiden yhteys kansanmusiikkiin avautuu yleisölle kiehtovalla tavalla. Tänä vuonna näemme ja kuulemme, miten kaustislaisuus on vaikuttanut Ellinooran musiikkiin. Hänen konserttinsa on keskiviikkona päälavalla.

Vilma Jää liikkuu säveltäjänä, laulajana ja viulistina kansanmusiikin, popin ja oopperan kentillä. Hän on erikoistunut vanhoihin suomalais-ugrilaisiin laulutekniikoihin, joita on ylistetty ympäri maailmaa hänen roolistaan Kaija Saariahon uudessa oopperassa. Hän esiintyy kahtena päivänä loppuviikosta festivaalin päälavoilla.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri juhlistaa 50-vuotista taivaltaan esittämällä Wiljami Niittykosken säveliä. Tämän vuoden kaustislaisena kavalkadina esitetään Morsiustaivas-ooppera kahtena päivänä Kaustinen-salissa, ja Yökatrillia tanssitaan Petri Kauppisen ja JPP:n johdolla perjantain vastaisena yönä.

Uudet mestaripelimannit julkistetaan perinteiseen tapaan avauspäivänä maanantaina. Kaustislainen viulunsoitto ilmiöineen näkyy festivaaliviikon jokaisena päivänä satojen soittajien, tanssijoiden ja laulajien voimin.

Teemoja yhdistää yhteisöllisyys

Festivaalin teeman nimi tänä vuonna on MUKANA!. Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki sanoo teemaa yhteisöllisyyden ylistykseksi. Se kuvastaa festivaalin henkeä, jonka kosketuksen monet tunnistavat vuodesta vuoteen.
– Nyt jos koskaan tarvitsemme kaikesta kulttuurista saatavaa hyvinvointia. Kaustiselle voi tulla ja monet tulevatkin myös yksin, koska täällä on helppo olla sananmukaisesti mukana, Anne-Mari Hakamäki kuvailee.

– Festivaaliviikolla on mahdollista irrottautua omasta arjesta ja tuntea yhteisöllisiä kokemuksia, vaikka ei edes harrastaisi kansanmusiikkia tai kansantanssia. Täällä paitsi soitetaan, myös eletään musiikkia, kun ihmiset kohtaavat kesäyössä.

Maakuntateemojen sarjassa on Karjalan vuoro esittäytyä, Etelä- ja Pohjois-Karjala yhdessä ja erikseen. Heidän ohjelmistossaan nähdään loppuviikosta Värttinän lisäksi muun muassa Loimolan Voima ja Motora. Tulossa on myös työpajoja karjalaisen musiikin ja tanssin parissa.

Festivaalin ohjelmassa näkyy yhtenä teemana myös menuetti, joka on kansanmusiikin ja kansantanssin vuoden 2022 yleisteema.

Konsta Jylhä -kilpailu palaa

Arvostettu Konsta Jylhä -kilpailu palaa festivaalin ohjelmaan 11.–12. heinäkuuta kahden vuoden tauon jälkeen. Pelimannitalon ja Kansanmusiikki-instituutin järjestämässä kilpailussa jaetaan palkintoina 6000 euroa.
Tällä kertaa kilpailuun voi osallistua duoyhtye, jonka molemmat muusikot asuvat Suomessa. Ainakin toisen soittimen on oltava viulu. Ohjelmiston tulee perustua jonkun merkittävän viulupelimannin vanhakantaiseen tyyliin ja sävelmistöön.

Tuomaristo suorittaa esikarsinnan näytetallenteen perusteella. Kilpailun ensimmäisen päivän semifinaaliin tuomaristo valitsee enintään kymmenen yhtyettä ja toisen päivän finaaliin kuusi yhtyettä.

Ilmoittautumiset käynnissä

Pelimanni-ilmoittautuminen on käynnissä tammikuun loppuun asti. Täydennyskierros järjestetään tarvittaessa kevään aikana. Festivaaliviikon työntekijöiden ja talkoolaisten haku on avoinna 15. toukokuuta saakka. Molemmat haut löytyvät osoitteesta Kaustinen.net.
Kaustinen Folk Music Festivalin historia on jatkunut katkeamattomana. Pohjoismaiden suurin kansanmusiikkifestivaali järjestetään heinäkuun toisella viikolla jo 55. kerran. Kaksi edellistä kertaa festivaali on järjestetty virtuaalisena ja rajoitetuin yleisöin.

Kaustinen Folk Music Festival
maanantaista sununtaihin 11.–17.7.2022
Kaustinen.net

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

09.04.2024

Vuoden festivaali, Kaustinen Folk Music Festival, valmistautuu ennätysmäärään yleisöä

Palkinnot, tunnustukset ja kansainvälinen huomio ennakoivat Vuoden festivaaliksi nimetylle Kaustiselle niin uusia esiintyjiä kuin uusia festivaalivieraita heinäkuun toisella viikolla. Ensi kesänä lähtee liikkeelle ennätysmäärä pelimanneja: yli 700 ryhmää soittajia ja tanssijoita kaikkialta Suomesta. Kansanmusiikin kotimaiset…

08.04.2024

Kaustinen Folk Music Festival showcase-sarjan esiintyjät on valittu

Kaustinen Folk Music Festivalin vuoden 2024 showcase-esiintyjät tulevat tässä: Muusikko-säveltäjä Ilkka Heinonen sekä instrumentaaliyhtyeet HOSTIKKA ja Luomuduo nousevat ensi kesän festivaalilla sarjaan, jossa esitellään nousevia ja kansainvälistyviä kansanmusiikin nimiä. Showcase-hakuun oli tällä kertaa ennätysmäärä osallistujia:…

15.01.2024

Vuoden festivaali 2024 Kaustinen Folk Music Festival aikoo hurmata Antti Paalasen johtamalla hanuriparaatilla

Vuoden festivaali 2024! Vuoden kulttuurikehto! Sellainen on Kaustinen Folk Music Festival. Tunnustusten innostamana kansanmusiikkijuhlien järjestäjä Pro Kaustinen valmistautuu ottamaan vastaan runsaasti esiintyjiä ja kansainvälisiä vieraita 8.–14. heinäkuuta. Jo muusikko Antti Paalasen suuri hanuriparaati yhdistää suuren…