09.07.2014

Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä täydessä vauhdissa

Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesän avasi maailmankuulu harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ja tähtitanssija Minna Tervamäki teoksellaan Bright Shadow. Pohjonen konsertoi avajaisiltana myös tyttärensä Saana Pohjosen kanssa.

Jyväskylän Kesä 8.-13.7. tarjoaa kuusi päivää teatteria, konsertteja, klubiesityksiä, lastenohjelmaa ja ilmaistapahtumia. Katuohjelma ”Mitä noi tekee tuo tekee?!” tuo kävelykadulle värikkäitä esityksiä koko tapahtuman ajan. Pohjoismaiden suurin scifi- ja fantasiatapahtuma Finncon järjestetään osana Jyväskylän Kesää.

Suomen vanhin kaupunkifestivaali järjestetään tänä vuonna 59. kerran. Sen kokonaisyleisömääräksi odotetaan noin 18 000 kävijää. Festivaalin pääohjelmassa on 37 esitystä ja 163 esiintyjää. Esiintyjiä tulee kymmenestä eri maasta ja festivaalilla työskentelee noin sata talkoolaista.

TEATTERITARJONTA ILOISTA JA OSALLISTAVAA

Kaupunkifestivaali Jyväskylä Kesän erityispiirteenä on monipuolinen sanattoman teatterin tarjonta. Tapahtuman vetonaulana ovat tänä kesänä teatteriklovnerian mestarit BP Zoom (FR), Mat Ricardo (UK) ja Thomas Monckton (NZ). Teatteriohjelma on paitsi iloista ja keveää, myös koskettavaa ja osallistavaa. Jyväskyläläinen Teatterikone esittää yksityisten ihmisten elämäntarinoita tarinankertojien omissa kodeissaan. Myös jyväskyläläisissä hoivakodeissa asuvat ikäihmiset saavat äänensä kuuluviin Mihin katosin? -teoksessa.

HYVÄÄ MUSIIKKIA

Jyväskylän Kesässä 2014 lavalle nousevat suuret kotimaiset tähdet Tuomari Nurmio, Maarit, Muska Jukka Perko Avara ja Hannu-Pekka Björkman.

Festivaalilla kuullaan kaikkien aikojen suosituimpien bändien musiikkia:

ABBAa (menestysorkesteri Jyväskylä Big Band), Beatlesia (Seppo Tammilehto), Sinatraa (Nicke Lignell) ja Laila Kinnusen hittejä (Aili Ikonen ja jazztrio HERD). Jyväskyläläinen Steeples esittää 50-vuotisjuhlakonsertissaan melodista popmusiikkia yhtyeen nykyisellä kokoonpanollaan. Laura Pyrrö vie Sibeliuksen ja Merikannon kesäisiin tunnelmiin. Uutta ja ennennäkemätöntä esittävät fuusiomusiikkiyhtye Melech Mechaya (POR), aavikkobluesia soittava Etran Finatawa (NG) ja värikkäistä tanssi- ja musiikkiesityksistään tunnettu Everest Nepal Cultural Group (NP).

RUNSAASTI ILMAISOHJELMAA

Jyväskylän Kesä tarjoaa myös runsaasti ilmaisohjelmaa. Perinteinen, yleisölle maksuton katuohjelma _Mitä noi tekee tuo tekee?!_ tuo kävelykadulle värikkäitä esityksiä koko tapahtuman ajan. Resepti on vanha tuttu ja hyväksi koettu. Kompassin kulmalla nähdään laulua, soittoa, katuteatteria, sirkusta, tanssia ja muita performansseja.

Lavalla kuullaan myös artistien haastatteluja ja ennakkotietoa tulevista esityksistä. Muu ilmaisohjelma sisältää mm. musiikkitoimittaja Jake Nymanin luennon radiossa soittokiellossa olleiden leveyjen historiasta.

KOKO PERHEEN FESTIVAALI

Jyväskylän Kesässä viihtyy koko perhe. Sanattomien teatteriesitysten lisäksi nuoret ja nuoret aikuiset nähdään katutanssitapahtuma Payback Jamissa, huikean livebändin SICI:n keikalla ja tuoreiden stand uppareiden esityksessä.

Lasten Kesän viisipäiväinen ohjelmatarjonta on kotimaan festivaaleihin nähden laaja. Lasten Kesä houkuttelee vuosittain tuhansia kävijöitä.

Päätähtinä tänä kesänä ovat mm. Hevisaurus, virolaiset klovnit Piip ja Tuut, sirkustaiteilija Thomas Monckton, teatteriklovnerian tähtikaksikko BP Zoom ja komedia- ja varieteetaija Mat Ricardo. Tarjolla on myös runsaasti maksutonta ohjelmaa maan ensimmäisen perhepuiston (Mäki-Matti) 35-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

www.jyvaskylankesa.fi