26.10.2022

Kauniaisten musiikkijuhlilla monitaiteinen ohjelma ja huippuvierailijana Anne Sofie von Otter

Kauniaisten musiikkijuhlien ohjelmat ovat festivaalin perustamisesta lähtien rakentuneet puheen ja musiikin vuorovaikutukseen. Tänä vuonna otamme askeleen pidemmälle lisäämällä eri taiteenlajien muodostaman synteesin yleisömme tutkittavaksi ja pohdittavaksi, kertoo Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jan Söderblom.

Tähtinäyttelijät ja kuvataiteilijat konserttilavoilla

Kauniaisten musiikkijuhlien monitaiteinen ohjelma tuo loka-marraskuun vaihteessa lavalle muusikoiden lisäksi palkittuja näyttelijöitä.

Teatterista, elokuvista ja televisiosta tunnettu Hannu-Pekka Björkman on saanut tunnustetulla urallaan niin Jussi- ja Kultainen Venla -palkintoja kuin Pro Finlandia -mitalin ja Suomi-palkinnon. Björkman esiintyy Jukka Perko Avara -yhtyeen kanssa 2.11. Uudella Paviljongilla elämän ja kuoleman kysymysten äärellä teoksessa Puku ommellaan hiljaisuudessa.

Yli 50 elokuvaroolia tehnyt näyttelijä-ohjaaja Kati Outinen on tullut tunnetuksi erityisesti Aki Kaurismäen luottonäyttelijänä ja Cannesin parhaan naispääosan palkinnostaan. Outinen on dramatisoinut ja ohjannut musiikkijuhlien ohjelmassa 4.11. nähtävän Try Me Good King -teoksen ja on myös yksi sen esiintyjistä.

Kolmikielinen suomalais-ranskalainen Cécile Orblin ihastutti yleisöä vuoden 2021 festivaalilla ja esiintyy nyt Briosa- ja Haiku-kvartettien kanssa Huvilasarjan konserteissa.

Ensimmäistä kertaa festivaalin ohjelmaan kuuluu myös taidenäyttely – muusikko-kuvataiteilijoiden Bridget Allairen ja Laura Hynnisen yhteisnäyttely Synteesi on esillä kaupungin Galleriassa 31.10.-7.11. Allairen ja Hynnisen teoksia on nähtävissä myös Uuden Paviljongin lämpiössä festivaalin ajan.

Kuvataide on tiiviisti mukana kahdessa konsertissa: harpisti ja laulaja Laura Hynninen esiintyy Uudella Paviljongilla taideteostensa keskellä palkitun Otilia-levynsä musiikilla 29.10. Festivaalin nimikkokvartetti Jan Söderblomin johdolla kutsuu Bridget Allairen lavalle maalaamaan uuden teoksen Sointikuvia-konsertin huipennuksena Thomas Adèsin Arcadiana-kvartettoon. Maalaus on konsertin jälkeen myynnissä ja tuotto lahjoitetaan Ukrainan sodan uhreille.

Huippuvierailijoita Lontoosta ja Tallinnasta

Festivaali saa värikkään, taitoa ja tunnetta pursuavan lähdön kun virolaisen Hortus Musicus -yhtyeen 50- vuotisjuhlakiertue saapuu 28.10. Kauniaisiin. Täydet salit hurmannutta yhtyettä luotsaa viulisti-kapellimestari Andres Mustonen.

Castalian String Quartetin konserttia on Kauniaisissa odotettu jo useamman vuoden ajan. Suomalaisen ensiviulistin Sini Simosen kvartetti toimii Oxfordin yliopiston residenssiyhtyeenä ja tekee kotipaikastaan Lontoosta käsin huikeaa kansainvälistä nousua. New Yorkin, Berliinin, Wienin ja Amsterdamin jälkeen on ilo saada kvartetti Kauniaisiin 30.10., jolloin ohjelmassa on Mozartin ja Schubertin kvartettojen lisäksi Oxfordin- tuliaisena Edmund Finnisin Aloysius.

Puheenvuorot avartavat teemaa

Musiikkijuhlien odotettu ja pidetty puheohjelma avaa Synteesi-teemaa monelta kannalta. Puhujina ovat kirjailija Minna Lindgren, avaruusfyysikko Minna Palmroth, esteetikko ja taidekasvatuksen professori Pauline von Bonsdorff, tanssija-koreografi Tiina Lindfors sekä VTT Ulla Tikkanen. Mukana keskustelemassa ovat myös saattohoitolääkäri Juha Hänninen ja sosiologi Kaisa Kuurne.

Intiimit huvilakonsertit

Kauniaisten musiikkijuhlat on nostanut tänä vuonna ohjelmaan uuden Huvilasarjan juhlistaakseen Grani50- vuotta. Kauniaisten kauniissa ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa huviloissa kuullaan kamarimusiikin helmiä nuorten muusikoiden esittäminä sekä runoutta näyttelijä Cécile Orblinin esittämänä

Intiimit konsertit ovat noin tunnin pituisia ja tapahtumapaikkoina ovat Villa Bensow, Villa Liipola, Villa Junghans ja Villa Vallmogård. Esiintyjinä ovat nuoret, taitavat jousikvartetit Briosa ja Haiku, sekä näyttelijä Cécile Orblin.

Koko perheen ohjelmana musiikkijuhlat järjestää yhdessä palkitun Maria Baric Companyn kanssa Valon juhlan, jossa päästään ihastelemaan säkenöivää tuliteatteria, tulisirkusta ja tulinukketeatteria Thurmaninpuistossa illan hämärtyessä.

Anne Sofie von Otterin talvinen konsertti festivaalin huipennuksena

Rakastetun mezzosopraanon Anne Sofie von Otterin konsertti huipentaa vuoden 2022 Kauniaisten musiikkijuhlat. Supertähden tunnelmallinen konsertti järjestetään varsinaisen festivaaliviikon jälkeen 24.11. Temppeliaukion kirkossa. Lavalla von Otterin lisäksi ovat hänen luottopianistinsa Bengt Forsberg, kitaristi Fabian Fredriksson sekä alttoviulistina Jan Söderblom.

grankullamusikfest.fi

Kauniaisten musiikkijuhlat järjestetään 28.10.-6.11.2022.

Festivaalin sivuille