21.10.2020

Kauniaisten musiikkijuhlat 24.10.-1.11. teemalla Perhosvaikutus

”Vuoden 2020 Kauniaisten musiikkijuhlien teema ja inspiraatio on Perhosvaikutus, kaaosteoria. Kun johtoajatus vuoden ohjelmaa varten syntyi, se tuntui heti oikealta, tärkeältä. Silloin en tietenkään voinut aavistaa, miten polttavan ajankohtaiseksi se muuttuisi matkan varrella.” Jan Söderblom, taiteellinen johtaja.

Festivaalin avaa huilisti-akrobaatti Jacintha Damströmin koko perheen konsertti Lämpimät talvet?. Sopraano Kajsa Dahlbäckin YLE:n vuoden levy 2018 -palkittu Earthly Angels -yhtye esittää tuoreimman ohjelmakokonaisuutensa La Rêveuse – Haaveilija. Jazzkabaree-konsertissa Maria Ylipää, Jukka Perko ja Marzi Nyman ystävineen sukeltavat 1920-luvun jazzin ja kabareen maailmaan.

Kauniaisten musiikkijuhlien residenssikvartettina jatkava Seele-kvartetti on lunastanut paikkansa Suomen huippukvartettien joukossa ja tulkitsee tänä vuonna jousikvartetot Grazyna Bacewiczilta ja Beethovenilta. Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Jan Söderblomin kokoaman unelmatiimin (Söderblom, Anna-Liisa Bezrodny, Atte Kilpeläinen, Kristian Sallinen, Jan-Erik Gustafsson, Tatu Kauppinen ja Maria Krykov) toteuttamana kuullaan festivaalin huipentumana Carl Nielsenin, Nancy Dalbergin ja Richard Straussin teoksista koostuva Metamorfooseja -ohjelma.

”Se, että olemme kaikki samassa veneessä, on viime aikoina tullut todistetuksi konkreettisemmin kuin aikoihin. Maapallomme on edelleen suhteellisen valtava taivaankappale, mutta globalisaatio on saanut sen kutistumaan, hyvässä ja pahassa. Tuntuu kuin perhosvaikutuksen teoria olisi vahvistunut globalisaation mukana. Yhtäkkiä maanantainen aivastus aamujunassa voi kasvaa epidemiaksi kymmenien tuhansien kilometrien päässä jo ennen seuraavaa viikonloppua. ” Jan Söderblom, taiteellinen johtaja.

Kauniaisten musiikkijuhlien tarjontaan kuuluu myös yhdessä Tieteellisten seurain valtuuskunnan kanssa suunniteltu tiedeohjelma. Filosofi ja hyvinvoinnin psykologian dosentti Frank Martela pohtii puheenvuorossaan hyvän tekemistä merkityksellisen elämän lähteenä. Aivotutkija Minna Huotilainen antaa vinkkinsä miten musiikkia voi käyttää etätyöskentelyn ja oppimisen tukena. Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund kertoo, miten muinaisten tulivuortenpurkausten perhosvaikutus muokkasi maailmaa, säätä ja taidetta. Suositun YouTuben Samun tiedekanavan professori Samuli Siltanen avaa mukaansatempaavasti perhosvaikutuksen matemaattista mallia ja koronamallinnusta.

Kaikissa tapahtumissa noudatetaan tarkkoja koronaturvallisuusjärjestelyjä ja ne myös striimataan kauniaistenmusiikkijuhlat.fi

 

Kauniaisten musiikkijuhlat | Grankulla musikfest 24.10.-1.11.2020

Lämpimät talvet? | Varma vintrar?
24.10.2020 — klo 14.00
Uusi Paviljonki
Jacintha Damström – huilu ja fyysinen komedia
Tuomas Nikkanen – piano
Koko perheen konsertti täynnä fyysistä komediaa globaalista lämmöstä.

Matemaatikko Samuli Siltanen
Perhosvaikutus ja koronamallinnus
24.10.2020 — klo 16:00
Uusi Paviljonki

Bacewicz & Beethoven
25.10.2020 — klo 17.00
Uusi Paviljonki
Bacewicz & Beethoven, ikäero 1381⁄2 vuotta. 250-vuotisjuhlia tänä vuonna viettävä Ludwig van Beethoven oli uraauurtava jousikvartettojen säveltäjänä, puolalainen Grażyna Bacewicz kirjoitti erityisen ahkerasti omalle soittimelleen viululle.
GRAŻYNA BACEWICZ
Jousikvartetto nro 4
LUDWIG VAN BEETHOVEN
Jousikvartetto nro 14 op. 131
Seele-kvartetti
Rebecca Roozeman – viulu
Amanda Ernesaks – viulu
Kristian Sallinen – alttoviulu
Tatu Kauppinen – sello

Aivotutkija Minna Huotilainen
Miten käytän musiikkia etätyössä, oppimisessa ja hyvinvoinnin tukena?
25.10.2020 — klo 15:00
Uusi Paviljonki

Jazzkabaree | Jazzkabaré
27.10.2020 — klo 19 ja klo 21
Uusi Paviljonki
Maria Ylipää, Jukka Perko ja Marzi Nyman ystävineen seikkailevat 1920-luvun jazzin ja kabareen maailmassa.
Maria Ylipää – laulu
Jukka Perko – saksofoni
Marzi Nyman – piano, banjo
Ville Herrala, kontrabasso
Joonas Riippa, lyömäsoittimet

Filosofi Frank Martela
Hyvän tekemisen kierre merkityksellisen elämän lähteenä
30.10.2020 — klo 16:00
Uusi Paviljonki

La Rêveuse | Haaveilija | Drömmerskan
30.10.2020 — klo 18 ja klo 20
Kauniaisten kirkko
Fantasia ja tunne ovat keskiössä konserttiohjelmassa, joka vie kuulijan 1600-1700-lukujen vaihteen Ranskaan. Vuosisatoja sitten säveliin painetut tunteet ovat yhä ajankohtaisia. Ohjelma rakentuu Marin Marais’n La Rêveusekappaleen tunnelman ympärille, mutta esiin nostetaan myös vähemmän tunnettuja säveltäjiä sekä naisten säveltämää ja sovittamaa musiikkia.
Kajsa Dahlbäck – sopraano
Heidi Peltoniemi – viola da gamba
Eero Palviainen – luuttu
Aapo Häkkinen – cembalo

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund
Tulivuorten perhosvaikutukset
01.11.2020 — klo 15:00
Uusi Paviljonki

Metamorfooseja
01.11.2020 — klo 17.00
Uusi Paviljonki
Richard Straussin Metamorfoosit 23 soolojouselle on kokenut matkan varrella useita muodonmuutoksia. Rudolf Leopoldin sovitus pohjautuu säveltäjän omiin luonnoksiin jousiseptetille, ennen kuin hän laajensi kokoonpanoa. Myös musiikkikenttä on kokenut vuosisatojen varrella monenlaisia muodonmuutoksia. Menneinä aikakausina naissäveltäjä oli kummajainen, mutta tällä hetkellä
kaivetaan esille lukuisia nykykuulijalle tuntemattomia aarteita. Nancy Dalberg sävelsi erityisesti kamarimusiikkia ja lauluja sekä ensimmäisenä tanskalaisena naisena sinfonian (vuonna 1917).
CARL NIELSEN
At the bier of a young artist
NANCY DALBERG
Jousikvartetto nro 2
RICHARD STRAUSS, SOV./ARR. R.
LEOPOLD
Metamorfoosit
Jan Söderblom – viulu
Anna-Liisa Bezrodny – viulu
Atte Kilpeläinen – alttoviulu
Kristian Sallinen – alttoviulu
Jan-Erik Gustafsson – sello
Tatu Kauppinen – sello
Maria Krykov – kontrabasso