03.07.2014

Kauko Röyhkä ja moni muu viikonloppuna Mäntän kuvataideviikoilla

Kauko Röyhkä, Juhana Vartianen ja Pelastusalus Silakan miehistö tulevat ensi viikonloppuna Mäntän kuvataideviikoille ottamaan elämään ja taiteeseen kantaa näyttelykierroksille, joiden teemoina ovat matkat, tulevaisuus ja luonto. Millaisia ajatuksia taide heissä herättää? 

Mäntän kuvataideviikot on Suomen suurin nykytaiteenkatselmus, jonka nimi tänä kesänä on Hetkinen. Minna Joenniemen kuratoima näyttely kunnioittaa taiteilijoita hetkeen tarttumisen erikoisosaajina ja lupaa näyttelyvieraille havahtumisia, pysähtymisiä, oivalluksia, jaettuja hetkisiä. Tänä kesänä järjestetään useita kommentoivia näyttelykierroksia: hetkisiä luonnolle, tulevaisuudelle, animaatiolle, tulevaisuudelle, arkkitehtuurille ja elämälle ja erotiikalle. 

Monelle hetkeen tarttuminen tarkoittaa irtiottoa. Perjantaina 4.7. klo 16.30 useita matkakirjoja kirjoittanut Kauko Röyhkä ja kuraattori Minna Joenniemi matkailevat yhdessä taiteen avulla. Pekilolla matkustetaan taideteosten välityksellä Jäämerelle, Yhdysvaltojen halki, Etelämantereelle, Burmaan, Argentiinaan, Qatariin, Lofooteille, tuntureille, Krimille, Jamaikan dancehall-alakulttuuriin ja Jämsään.   

Lauantaina 5.7. pääosassa ovat luonto ja tulevaisuus. Pekilolla klo 13 alkaen tehdään näyttelytilassa luontomatka. Näyttelyssä on mukana paljon eläimiä: pingviinejä, valaita, kanarialintuja, rauhanlintuja ja uhanalaisia lintuja, elättikäärmeitä ja limasieniä. Taiteilijaoppaina luontokierroksella ovat Alma Heikkilä ja Jussi Heikkilä.  

Lauantaina tulevaisuudesta keskustelevat kello 15 Kuvataideviikkojen vakituiset kävijät valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, sotaprofessori Mika Hyytiäinen sekä taiteilija Antti Majava, joka haastaa vieraat kommentoimaan kunkin näyttelystä valitsemiensa teosten kautta tulevaisuudesta.

Lauantaina kierroksiin osallistuu myös Pelastusalus Silakan miehistö, jonka taideteoksessa yhdistyvät viikonlopun kaikki kolme teemaa. Vuonna 2010 vesille laskettu paloletkuista ja tynnyreistä rakennettu alus on seilannut jo Turusta Tallinnaan ja Helsinkiin. Lautalla käydyistä keskusteluista on julkaistu kirja. Nyt tänä kesänä Silakka seilaa Tampereelta Vilppulaan tutkien sisävesinomadismia. Sitä miten vesillä voi elää niukasti, mutta rikkaasti. He lähettävät matkaltaan lokimerkintöjä näyttelyyn. Tässä muutamia: 

22.6. ilta
61* 44″ 21′ N
23* 47″ 36′ E
Yksinkertaisen elämän salaisuus on sen hankaluudessa.

23.6. iltapäivä
61* 44″ 21′ N
23* 47″ 36′ E
Jotkut menevät illalla elokuviin tai baariin. Me lähdemme iltatyynellä soutamaan sateessa kohti pohjoista, josta tuuli on puhaltanut jo toista viikkoa.

23.6. 23:00
61* 47″ 24′ N
23* 46″ 48′ E
Radio antaa tahdin kaleeriorjille.
Barry White todettiin parhaaksi souturytmiksi.

24.6. 14:30
61* 48″ 12′ N
23* 46″ 54′ E
Kun aallot lyövät nuotioon on aika siirtää nuotio rannalta.

24.6. ilta
61* 47″ 30′ N
23* 46″ 20′ E
Luoviminen vastatuuleen painoi meidät kilometrin etelään.
Lopullinen vapaus on vapaus omasta tahdosta.

www.mantankuvataideviikot.fi