08.03.2012

Katsaris ja Eckardstein Mäntän Musiikkijuhlilla

Mäntän Musiikkijuhlat järjestetään neljännentoista kerran 26.6.-4.7.2012. Yhdeksänpäiväinen festivaali on taiteilijakaartiltaan entistä kansainvälisempi. Konserttisarjan teema on idän ja lännen kohtaaminen, jossa keskeisiä säveltäjiä ovat Sergei Rahmaninov ja Suomessa harvoin esitetty brittiläinen York Bowen. Kantaesityksenä kuullaan Osmo Tapio Räihälän pianoteos Aflao Highway.

Mäntässä ensimmäistä kertaa esiintyy nuori saksalaispianisti Severin von Eckardstein, joka nousi kuuluisuuteen voitettuaan Brysselin Kuningatar Elisabeth -kilpailun vuonna 2003. Oman soolokonsertin soittavat myös legendaarinen ranskalais-kyproslainen pianovirtuoosi Cyprien Katsaris ja sekä newyorkilaistunut pianisti ja huippupedagogi Matti Raekallio. Festivaalilla esiintyvät myös mm. saksalainen Fauré-pianokvartetti, Israeli–Arab -Piano Duo, pianistit Mei Yi Foo, Mirka Viitala, Risto-Matti Marin ja Matilda Kärkkäinen sekä Dallapé-orkesteri. Festivaalin lipunmyynti alkaa Lippupalvelussa 7.3.2012, festivaalitoimistossa huhtikuun alussa.

Mäntän Musiikkijuhlat järjestää toista kertaa juhlien aikana myös kansainvälisen pianon mestarikurssin yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Kurssin opettajia ovat mm. Emanuel Krasovsky ja Matti Raekallio. Mäntän Musiikkijuhlien viulukurssilla opettavat Vera Vaidman ja Lara Lev.

Viime kesän mestarikurssiopiksleijoiden joukosta Mäntän Musiikkijuhlat on nimennyt ensimmäiseksi Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 24-vuotiaan israelilaisen pianistin Shir Semmelin, jota kuullaan avajaiskonsertissa. Taiteellinen johtaja Nikals Pokki kertoo, että Vuoden nuoren taiteilijan valitsemisella festivaali haluaa nostaa esiin nuoria, kansainvälisen uran kynnyksellä olevia lahjakkuuksia. ”Mestarikurssien taso viime vuonna oli erittäin korkea, ja parhaat opiskelijat olivat jo kansainvälississä kilpailuissa menestyneitä, kiinnostavia nuoria taiteilijoita. On tärkeää tukea nuoria pianisteja antamalla heille esiintymismahdollisuuksia myös varsinaisessa konserttisarjassamme”, Pokki kertoo.

Mäntän Musiikkijuhlien uutena toiminnanjohtajana aloitti vuoden alussa Kati Lappeteläinen. Taiteellisena johtajana jatkaa festivaalin perustaja, pianotaiteilija Niklas Pokki.

http://www.mantanmusiikkijuhlat.fi