27.04.2012

Katrina-kamarimusiikissa hollantilaisia huippuvieraita

Katrina-kamarimusiikkifestivaali soi Ahvenanmaalla 30.7.-4.8. Festivaalin teema, ”Alankomaiset mestarit”, tuo ohjelmistoon alankomaalaista musiikkia aina 1600-luvun nokkahuilumestari Jacob van Eyckistä myöhäisromanttis-impressionististen Matthijs Vermeulenin ja Alphons Diepenbrockin kautta oman aikamme säveltäjiin, kuten Matijs de Roo, Maarten Bon och Johanna Groot Bluemink. Taiteilijavieraita ovat mm. fagotisti Bram van Sambeek, kitaristi Izhar Elias sekä nokkahuilisti Erik Bosgraaf, joille kaikille on viime vuosien aikana myönnetty Alankomaiden merkittävin musiikkipalkinto, Nederlandse Muziekprijs. Ahvenanmaan ja Alankomaiden vuosisataiset merenkulku- ja kulttuuriyhteydet ovat luonteva tausta teemalle.

Pääteeman ohella viikon tarjonta on monipuolinen: sopraano Camilla Nylundin ja pianisti Jobst Schneideratin konsertin ohjelmassa on Sibeliuksen ja Richard Straussin tuotantoa, The Golden Horns -käyrätorvikvartetti kantaesittää Juho Kankaan teoksen neljälle luonnontorvelle ja Izhar Elias amerikkalais-hollantilaisen Johanna Groot Blueminkin vanhasta bluesista vaikutteita ammentavan uuden teoksen. Tempera-kvartetti viettää 15-juhlavuottaan oman konsertin merkeissä ja esittää lisäksi Bram van Sambeekin kanssa Kalevi Ahon monumentaalisen fagottikvinteton. Debussy-juhlavuoden kunniaksi kuullaan useita Debussyn innoittamia teoksia. Festivaalilla ovat mukana myös sellisti Tomas Nunez-Garces, pianisti Sveinung Bjelland, tenori Anton Saris, alttoviulisti Atte Kilpeläinen, tanssija Auri Ahola, professori Fabian Dahlström sekä Helsingin Barokkiorkesterin yhtye.

Festivaalin tunnelmallisia konserttipaikkoja ovat mm. Sankt Göranin kirkko, vastikään laajennettu Ahvenanmaan Merenkulkumuseo ja Pommern-museolaiva Maarianhaminassa, Kastelholman linna sekä Finströmin ja Lemlandin keskiaikaiset kirkot. Lisäksi ohjelmassa on kotikonsertteja, musiikkiaamiaisia sekä yleisölle avoin harjoitus.

Katrina-kamarimusiikkifestivaalin taiteellinen johtaja on Tiila Kangas.

http://www.katrina.ax