06.11.2023

Karita Mattila ja Prahan kansallisooppera esiintyvät yhteisessä konsertissa Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä

Kesän 2024 vierailija Prahan kansallisooppera esittää oopperakonsertissa Olavinlinnassa keskiviikkona 31.7.2024 tšekkiläisen oopperan keskeisiä teoksia. Prahan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista, tulkitsee Jenufa-osuudessa Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi kertaa Suomessa. Mattila debytoi ensi kesänä Oopperajuhlilla myös oopperaroolissa Wagnerin Lohengrinissa.

”Kesällä 2020 Oopperajuhlien ohjelmistossa oli kaksi Karitan loppuunmyytyä gaalakonserttia, mutta koronapandemian takia ne piti peruuttaa. On upeaa, että saamme Karitan vihdoin tänä kesänä ensimmäiseen oopperarooliin Savonlinnaan ja sen lisäksi Prahan kansallisoopperan konsertin solistiksi. Karita on aikamme merkittävin Janáček-sopraanoroolien tulkki ja saamme kuulla Suomessa ensi kertaa hänen tulkintansa Kostelnička Buryjovkan roolista oopperassa Jenufa”, Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kertoo.

“Karitan ura on hämmästyttävä ja poikkeuksellinen. Se on jatkunut yli 40 vuotta. Taiteilija uudistuu edelleen sekä uusien teosten ja roolien (muun muassa Elektran Klytamnestra) myötä että vaihtamalla roolia itselleen läheisissä oopperoissa. Vaihdoista esimerkkeinä esim. Herodias Salomessa tai ensi kesänä Savonlinnassa kuultavat Ortrud ja Kostelnička. Samalla hän jatkaa juhlittujen rooliensa laulamista, kuten Emilia Martya Janáčekin Tapaus Makropulosissa, viimeksi Pariisin oopperassa vain pari viikkoa sitten. Tällä kaudella Karita nähdään suurissa oopperataloissa myös Lontoossa ja Roomassa”, Matvejeff lisää.

Maineikas ja arvostettu, yksi Euroopan suurimmista oopperataloista, Prahan kansallisooppera vierailee kesällä 2024 Savonlinnan Oopperajuhlilla. Ensi vuonna on tšekkiläisen musiikin juhlavuosi, kun tulee kuluneeksi 200 vuotta Tšekin klassisen musiikin isän, Bedřich Smetanan syntymästä.

Praha esittää Olavinlinnassa kaksi kuuluisaa tšekkiläisoopperaa, Smetanan Myyty morsian ja Leoš Janáčekin Katja Kabanova. Nyt ohjelmisto täydentyy mitä parhaalla tavalla tšekkiläisen oopperan konsertilla, jota tähdittää sopraanolegenda Karita Mattila. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla kuullaan läpileikkaus tärkeimpien tšekkiläisten oopperasäveltäjien, Bedřich Smetanan, Antonín Dvořákin ja Leoš Janáčekin laajasta oopperatuotannosta. Väliajan jälkeen ohjelmassa on koko 2. näytös Janáčekin oopperasta Jenufa.

Suuren oopperakonsertin kapellimestarina on Prahan kansallisoopperan musiikillinen johtaja Robert Jindra. Karita Mattilan rinnalla Jenufan nimiroolissa laulaa Prahan kansallisoopperan sopraano Alžběta Poláčková. Kansainvälistä uraa tekevät tenorit Pavel Černoch ja Aleš Briscein Jenufan solistikvartetin. Ensimmäisen osan solisteina Černochin ja Brisceinin lisäksi myös baritoni Svatopluk Sem, sopraano Kateřina Kněžíková ja basso Zdeněk Plech.

Prahan kansallisooppera & Karita Mattila – Suuri oopperakonsertti

Keskiviikkona 31.7.2024 kello 19.00 Olavinlinna
Karita Mattila, sopraano
Alžběta Poláčková, sopraano
Kateřina Kněžíková, sopraano
Pavel Černoch, tenori
Aleš Briscein, tenori
Svatopluk Sem, baritoni
Zdeněk Plech, basso
….
Robert Jindra, kapellimestari

Prahan kansallisoopperan orkesteri

Ennakkomyynti Oopperajuhlien jäsenille alkaa maanantaina 6.11. kello 12 Lippu.fi
Yleinen myynti alkaa perjantaina 10.11. kello 9.00 Lippu.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

29.11.2023

Ohjaaja-valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Savonlinnan Oopperajuhlien festivaali-ilmeen ensi kesälle

Ohjaaja ja valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Oopperajuhlien kesän 2024 ilmeen yhdessä meikkaaja-maskeeraaja Saara Sarvaksen kanssa. Ilmeen teemana on ”ooppera tulee iholle”. Kahden ihmisen kasvoille on kuvitettu Olavinlinna, Nabuccon kasvoja korostaa salama, Myyty morsian on täynnä iloa…

15.11.2023

Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen jatkaa Savonlinnan Oopperajuhlien valtuuston puheenjohtajana

Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistyksen uusi, lokakuussa nimetty valtuusto on valinnut keskuudestaan puheenjohtajakseen Ensto Oy:n hallituksen puheenjohtajan Marjo Miettisen, joka jatkaa tehtävässä. Miettinen toimi tehtävässä myös valtuuston edellisen kauden kaksi viimeistä vuotta, kun hänen edeltäjänsä Johanna Lamminen valittiin Oopperajuhlien…

17.10.2023

Savonlinnan Oopperajuhlien yleisön ja henkilökunnan taloudellinen vaikutus alueelle noin 20 miljoonaa euroa

Tapahtumakyselyn mukaan vuonna 2023 Oopperajuhlille lipun ostaneiden matkailijoiden välitön matkailukulutus oli noin 17,3 miljoonaa euroa. Oopperajuhlilla työskentelee kahden kuukauden ajan lähes 1000 kausityöntekijää, joista useat muuttavat kesäksi muualta Savonlinnaan ja tuovat myös perheen mukanaan. He…