06.11.2023

Karita Mattila ja Prahan kansallisooppera esiintyvät yhteisessä konsertissa Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä

Kesän 2024 vierailija Prahan kansallisooppera esittää oopperakonsertissa Olavinlinnassa keskiviikkona 31.7.2024 tšekkiläisen oopperan keskeisiä teoksia. Prahan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista, tulkitsee Jenufa-osuudessa Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi kertaa Suomessa. Mattila debytoi ensi kesänä Oopperajuhlilla myös oopperaroolissa Wagnerin Lohengrinissa.

”Kesällä 2020 Oopperajuhlien ohjelmistossa oli kaksi Karitan loppuunmyytyä gaalakonserttia, mutta koronapandemian takia ne piti peruuttaa. On upeaa, että saamme Karitan vihdoin tänä kesänä ensimmäiseen oopperarooliin Savonlinnaan ja sen lisäksi Prahan kansallisoopperan konsertin solistiksi. Karita on aikamme merkittävin Janáček-sopraanoroolien tulkki ja saamme kuulla Suomessa ensi kertaa hänen tulkintansa Kostelnička Buryjovkan roolista oopperassa Jenufa”, Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kertoo.

“Karitan ura on hämmästyttävä ja poikkeuksellinen. Se on jatkunut yli 40 vuotta. Taiteilija uudistuu edelleen sekä uusien teosten ja roolien (muun muassa Elektran Klytamnestra) myötä että vaihtamalla roolia itselleen läheisissä oopperoissa. Vaihdoista esimerkkeinä esim. Herodias Salomessa tai ensi kesänä Savonlinnassa kuultavat Ortrud ja Kostelnička. Samalla hän jatkaa juhlittujen rooliensa laulamista, kuten Emilia Martya Janáčekin Tapaus Makropulosissa, viimeksi Pariisin oopperassa vain pari viikkoa sitten. Tällä kaudella Karita nähdään suurissa oopperataloissa myös Lontoossa ja Roomassa”, Matvejeff lisää.

Maineikas ja arvostettu, yksi Euroopan suurimmista oopperataloista, Prahan kansallisooppera vierailee kesällä 2024 Savonlinnan Oopperajuhlilla. Ensi vuonna on tšekkiläisen musiikin juhlavuosi, kun tulee kuluneeksi 200 vuotta Tšekin klassisen musiikin isän, Bedřich Smetanan syntymästä.

Praha esittää Olavinlinnassa kaksi kuuluisaa tšekkiläisoopperaa, Smetanan Myyty morsian ja Leoš Janáčekin Katja Kabanova. Nyt ohjelmisto täydentyy mitä parhaalla tavalla tšekkiläisen oopperan konsertilla, jota tähdittää sopraanolegenda Karita Mattila. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla kuullaan läpileikkaus tärkeimpien tšekkiläisten oopperasäveltäjien, Bedřich Smetanan, Antonín Dvořákin ja Leoš Janáčekin laajasta oopperatuotannosta. Väliajan jälkeen ohjelmassa on koko 2. näytös Janáčekin oopperasta Jenufa.

Suuren oopperakonsertin kapellimestarina on Prahan kansallisoopperan musiikillinen johtaja Robert Jindra. Karita Mattilan rinnalla Jenufan nimiroolissa laulaa Prahan kansallisoopperan sopraano Alžběta Poláčková. Kansainvälistä uraa tekevät tenorit Pavel Černoch ja Aleš Briscein Jenufan solistikvartetin. Ensimmäisen osan solisteina Černochin ja Brisceinin lisäksi myös baritoni Svatopluk Sem, sopraano Kateřina Kněžíková ja basso Zdeněk Plech.

Prahan kansallisooppera & Karita Mattila – Suuri oopperakonsertti

Keskiviikkona 31.7.2024 kello 19.00 Olavinlinna
Karita Mattila, sopraano
Alžběta Poláčková, sopraano
Kateřina Kněžíková, sopraano
Pavel Černoch, tenori
Aleš Briscein, tenori
Svatopluk Sem, baritoni
Zdeněk Plech, basso
….
Robert Jindra, kapellimestari

Prahan kansallisoopperan orkesteri

Ennakkomyynti Oopperajuhlien jäsenille alkaa maanantaina 6.11. kello 12 Lippu.fi
Yleinen myynti alkaa perjantaina 10.11. kello 9.00 Lippu.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

26.03.2024

Savonlinnan Oopperajuhlat: Waltteri Torikan juhlakonsertti Olavinlinnassa 3.8.2024

Waltteri Torikka juhlistaa 40-vuotispäiväänsä Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä lauantaina 3.8. kello 16. Ainutlaatuisessa juhlakonsertissa Torikan kanssa lavalle nousevat Kuopion kaupunginorkesteri kapellimestarinaan James Sherlock sekä yllätysesiintyjiä. “Luvassa on takuulla ainutkertainen ilta ja unohtumaton konserttielämys meille kaikille!…

19.03.2024

Tšekkiläisen kulttuurin superkesä Savonlinnan Oopperajuhlilla – ooppera-, valokuva- ja olutkulttuuria

Savonlinnassa on ensi kesänä mahdollista nauttia tšekkiläisestä kulttuurista monipuolisesti. Savonlinnan Oopperajuhlilla vieraileva maineikas Prahan kansallisooppera tuo Olavinlinnaan yhden tšekkiläisen oopperakulttuurin merkittävimmistä teoksista, sekä konsertoi muun muassa sopraano Karita Mattilan kanssa. Tšekkiläisen kulttuurin päivän voi päättää…

01.03.2024

Savonlinnan Oopperajuhlat: Historiallinen oopperayhteistyö – Viimeiset kiusaukset juhlavuonna Tampereelle ja Savonlinnaan

Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat tekevät historiallista yhteistyötä ja tuottavat ensi vuodelle yhteistuotantona Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan. Teoksen ohjaa Mikko Kouki, musiikinjohdosta vastaa Ville Matvejeff ja pääosissa laulavat Mika Kares, Silja Aalto ja Johan…