24.05.2017

Kari Tikan Luther-ooppera aloittaa Urkuyö ja Aaria -festivaalin

Urkuyö ja Aarian koko kesän mittaisen festivaalin aloittaa tänä vuonna Kari Tikan Luther-ooppera kolmella esityksellä 1.-8.6.2017 Tapiolan kirkossa. Taiteellisen johtajan Erkki Korhosen suunnittelemassa ensimmäisessä festivaalikesässä näkyvät tänä vuonna vietettävät Reformaatio 500 -merkkivuosi sekä Suomi 100 -juhlavuosi. Festivaali jatkuu Luther-oopperan jälkeen kesäiltojen konserteilla Espoon tuomiokirkossa torstaisin 15.6.–31.8.2017.

Kesän ja festivaalin aloittaa Kari Tikan Luther-ooppera, joka kertoo uskonpuhdistuksen isästä Martti Lutherista ja hänen kamppailustaan hyvän ja pahan välillä. Oopperan uuden produktion ohjaa Juulia Tapola ja se toteutetaan yhteistyössä Espoon seurakuntien kanssa Reformaatio 500 -merkkivuoden kunniaksi. Oopperan kantaesitys oli vuonna 2000 Jussi Tapolan ohjaamana.

Luther-oopperan ensi-ilta on 1. kesäkuuta klo 19.30 ja muut esitykset 2. ja 8. kesäkuuta klo 19.30 Tapiolan kirkossa. Siinä esiintyvät Elja Puukko (baritoni) Lutherina, Emriikka Salonen (sopraano) Lutherin vaimona Katharina von Borana ja Aki Alamikkotervo (tenori) Saatanana. Muissa rooleissa laulavat Hannu Jurmu (tenori), Alina Koivula (sopraano) ja Jussi Merikanto (basso). Musiikin johtaa Erkki Lasonpalo ja orkesterina soittaa E-ensemble. Luther-kuorossa on laulajia pääkaupunkiseudun kuoroista. Kuoron valmennuksesta vastaa Tatu Erkkilä. Oopperan visualisoinnista vastaavat Juulia Tapola, Anna Kontek ja Suvi Saari. Osa puvustuksesta ja lavastuksesta toteutetaan Omnian oppilastöinä. Yleisö pääsee esityksissä osallistumaan oopperan sisältämien Lutherin virsien laulamiseen.

Oopperaa ovat tukeneet Espoon seurakuntien lisäksi muun muassa Espoon kaupunki, Kirkkohallitus ja Espoon hiippakunta.

 

Kesäiltojen tunnelmallisissa konserteissa suomalaisten sävelmuistoja, reformaatiota sekä tähtiä ja nuoria taitureita

Erkki Korhosen suunnittelemassa festivaaliohjelmassa tarkastellaan erityisesti suomalaisuutta ja reformaatiota eri näkökulmista. Luther-oopperan jälkeen saadaan nauttia 12 kesäillan konsertista aina torstai-iltaisin 15.6.–31.8. tunnelmallisessa keskiaikaisessa kivikirkossa. Espoon tuomiokirkon konserteissa esiintyy taiteilijoita nuorista lahjakkaista taitureista maailmantähtiin. Konserttien alkamisaikaa on aikaistettu tunnilla paremman saavutettavuuden vuoksi ja kaikki konsertit alkavat nyt klo 21.

Kesäkuun konserteissa esiintyvät Pia Freund (sopraano) ja Fibo Players 15.6. valottaen reformaation antia kirkkomusiikille sekä Päivi Pylvänäinen (sopraano) ja Laura Kivikoski (piano ja urut) 29.6. vieden matkalle muistoihin tuttujen virsien ja hengellisten laulujen kautta. Juhannusiltamissa 22.6. kuullaan kesäistä suomalaista laulu-, piano- ja urkumusiikkia sekä lauletaan yhteislauluja.

Heinäkuussa saadaan nauttia karismaattisista ja virtuoosimaisista esityksistä Cynthia Makriksen (sopraano), Raimo Sirkiän (tenori), Kalevi Kiviniemen (urut) ja Erkki Korhosen (piano) konsertissa 20.7., seesteisestä kesäillan tunnelmasta Brahmsin sävelin Jaakko Kortekankaan (baritoni) ja nuorten taitureiden, Elias Nymanin (viulu) ja unkarilaisen András Szabón konsertissa 6.7. sekä espoolaisten nuorten menestyneiden muusikoiden, Trio Roozemanin (Jonathan Roozeman, sello, Jan-Paul Roozeman, piano ja Rebecca Roozeman, viulu) ja Aurora Marthensin (sopraano) esityksistä 13.7.

Tuoreet ensi kesän Savonlinnan Oopperajuhlilla pidettävän Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajat esiintyvät Urkuyö ja Aariassa ensimmäisessä palkintokonsertissaan 27. heinäkuuta. Konsertin yhteistyökumppaneina ovat Timo Mustakallio -säätiö ja Savonlinnan Oopperajuhlat.

Elokuun konsertit aloittaa jo perinteisesti Kansallisoopperan orkesteri solisteinaan tänä vuonna Mari Palo (sopraano) ja Aarne Pelkonen (baritoni) 3.8. Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa yhteistyössä järjestettävässä konsertissa kuullaan Ravelin, Sibeliuksen ja Cantelouben värikylläistä musiikkia. 10.8. esiintyvät Kristian Lindroos (baritoni) ja Johanna Isokoski (sopraano) pianistinaan Erkki Korhonen Kansan Sivistysrahaston / Päivi ja Paavo Lipposen rahaston tukemassa konsertissa.

Lumen Valo esittelee konsertissaan 17.8. luterilaisen kirkkomusiikkiperinteen muotoutumista sekä juhlii Suomen rikasta musiikkiperintöä. Suomalaisten sävelmuistoihin vievät myös Jaakko Ryhänen (basso) ja Seppo Hovi (piano) konsertissaan 24.8., jossa kuljetaan kevyen klassisesti Merikannosta Mårtensoniin ja negro spirituaaleihin sadan vuoden ajalta. Konserttiin liittyy aiheeltaan edellisenä iltana 23. elokuuta pidettävä yleisöseminaari Leppävaaran Sellosalissa. Yhteistyössä Suomen Aivosäätiön kanssa järjestettävässä seminaarissa Helsingin yliopiston psykologian dosentti Teppo Särkämö puhuu muistista ja musiikin merkityksestä muistille. Aiheesta ovat seminaarissa keskustelemassa psykologi Pirkko Lahti ja pianisti Seppo Hovi, keskustelun isäntänä toimii Erkki Korhonen.

Urkuyö ja Aarian kesä 2017 huipentuu reformaation merkkivuoden hengessä 31.8. Johann Sebastian Bachin komeaan kantaattiin Ein feste Burg ist unser Gott, jonka esittävät Suomalainen barokkiorkesteri ja Tapiolan Kamarikuoro solisteinaan Tuuli Lindeberg (sopraano), Katariina Heikkilä (altto), Juho Punkeri (tenori) ja Sampo Haapaniemi (basso) kapellimestari Hannu Norjasen johdolla.

 

Oheisohjelmassa johdatusta oopperaan, konsertteihin ja urkuihin

Festivaali tarjoaa yleisölle ilmaista oheisohjelmaa, joissa pääsee tutustumaan ohjelmiin asiantuntijoiden seurassa. Luther-oopperaan johdattelee Original Sokos Hotel Tapiola Gardenissa pidettävä tilaisuus aina ennen oopperaesitystä, jossa Lutherin henkilö- ja ajankuvasta, reformaation vaikutuksesta suomalaisuuden kehittymiseen sekä Luther-oopperasta keskustelevat muun muassa teologian tohtori Jussi Koivisto ja taiteellinen johtaja Erkki Korhonen. Tilaisuuden yhteydessä voi myös nauttia Grill it! ravintolan buffet-illallista.

Konsertteihin johdattelevat illan taiteilijat yhdessä Erkki Korhosen kanssa Espoon tuomiokirkon pihapiirissä sijaitsevassa Pitäjäntuvassa aina tuntia ennen konserttia. Kahden konsertin yhteydessä 6.7. ja 20.7. voi tutustua Espoon tuomiokirkon 2012 käyttöönotettuihin urkuihin Espoon tuomiokirkkoseurakunnan A-kanttorin Petri Koivusalon johdolla.

 

Urkuyö ja Aaria 1.6.–31.8.2017

Luther-ooppera 1.6., 2.6. ja 8.6. klo 19.30 Tapiolan kirkossa

Konsertit 15.6.–31.8. torstaisin klo 21.00 Espoon tuomiokirkossa

Ohjelma: http://urkuyofestival.fi

Liput 14-39 € lippu.fi