16.09.2010

Kapellimestari Tuomas Hannikainen Joroisten Musiikkipäivien johtajaksi

Joroisten Musiikkipäivien taiteelliseksi johtajaksi on kutsuttu kapellimestari Tuomas Hannikainen. Sopimus on kolmivuotinen. Hannikainen suunnittelee kesän 2011 musiikkipäivien ohjelman teemalla SOIVIA TILOJA. Musiikkipäivät järjestetään seuraavan kerran 27.-31.7.2011.

Tuomas Hannikainen seuraa tehtävässä oopperalaulaja Topi Lehtipuuta, joka toimi Joroisten Musiikkipäivien kanssa pitkään läheisessä yhteistyössä. Hän hoiti taiteellisen johtajan tehtäviä vuorovuosin Jan Söderblomin kanssa vuodesta 2004, vuodesta 2008 lähtien yksin.

Kapellimestari Tuomas Hannikainen (ent.Ollila) aloitti muusikonuransa viulistina. Hän suoritti viulunsoiton diplomin Sibelius-Akatemiassa 1988 ja kapellimestaridiplomin Jorma Panulan oppilaana 1991. Hannikainen täydensi kapellimestariopintojaan legendaarisen professori Ilja Musinin oppilaana Pietarin konservatoriossa 1990?1992 sekä 1993 Tanglewoodissa mm. Seiji Ozawan, Simon Rattlen ja Roger Norringtonin johdolla. Sittemmin hän on osallistunut myös Pierre Boulezin mestarikurssille Pariisissa ja työskennellyt siinä yhteydessä Clevelandin orkesterin ja Ensemble InterContemporainin kanssa.

Tuomas Hannikainen on johtanut Pohjoismaiden merkittävimpiä orkestereita (mm. radion sinfoniaorkesterit Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa, Helsingin kaupunginorkesteri sekä Tukholman, Oslon ja Kööpenhaminan filharmonikot) ja työskennellyt myös muissa Euroopan maissa. 1990-luvun lopulla Hannikainen debytoi menestyksekkäästi Australiassa ja on sittemmin vieraillut siellä säännöllisesti. Euroopan ulkopuolisiin kiinnityksiin kuuluvat lisäksi mm. Malesian filharmoninen orkesteri sekä useat uusiseelantilaiset orkesterit.

Hannikainen konsertoi säännöllisesti myös Iso-Britanniassa. Hän on johtanut myös Rotterdamin filharmonikoita sekä Alankomaiden radion sinfoniaorkesteria, Saksassa Frankfurtin ja Hannoverin radio-orkestereita. Viime vuosina Hannikainen on ollut myös monien espanjalaisorkestereiden säännöllinen kapellimestarivieras.

Vuosina 1994?98 Tuomas Hannikainen oli Tampereen kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. 1999?2001 hän toimi Tapiola Sinfoniettan vakituisena kapellimestarina yhdessä Jean-Jacques Kantorowin kanssa. Vuosina 2001?2003 Hannikainen oli West Australian Symphony Orchestran (Perth) päävierailija, ja 2005?2009 hän toimi Kuudennen kerroksen orkesterin taiteellisena johtajana. Viime vuodesta lähtien Hannikainen on toiminut yhtenä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin neljästä kapellimestarista.

Hannikainen on palkittu useista suomalaisen musiikin levytyksistä. Sibeliuksen Karelia-musiikin kokonaislevytys Ondinelle sai arvostetun Cannes Classical -palkinnon, Ääni- ja kuvatallennetuottajien Janne-palkinnon sekä tuli valituksi Britannian Sibelius-seuran vuoden levyksi 1998.

http://www.musiikkipaivat.joroinen.fi