10.12.2013

Kapellimestari Osmo Vänskä johtaa Sinfonia Lahtea Naantalin Musiikkijuhlilla kesällä 2014

Niin kotimaassaan kuin ulkomailla korkealle arvostettu kapellimestari Osmo Vänskä vierailee Naantalin Musiikkijuhlilla torstaina 5.6. Vänskä tarjoaa ainutlaatuisen konserttielämyksen johtamalla vanhaa kotiorkesteriaan Sinfonia Lahtea Naantalin kirkossa. Konsertin ohjelmistossa kuullaan Kalevi Ahon 2. sellokonserton maailman kantaesitys, Jean Sibeliuksen Öinen ratsastus ja auringonnousu sekä Carl Nielsenin sinfonia nro 1. Konserton kantaesityksen solistina soittaa Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, sellisti Arto Noras.

Suomalaisen kulttuurin viestinviejät Naantalissa

Useita palkintoja ja tunnustuksia uransa aikana kerännyt kapellimestari Osmo Vänskä on tehnyt suomalaista musiikkia sekä musiikkiosaamista tutuksi ulkomailla useiden vuosien ajan. Hän on toiminut mm. Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, BBC Scottish Symphony Orchestran pääkapellimestarina ja Minnesota orkesterin pääkapellimestarina. Suomi-seura palkitsikin Vänskän marraskuun alussa vuoden ulkosuomalaiseksi kansainvälisesti merkittävän uran sekä suomalaisen klassisen musiikin viennin johdosta. Vänskä saapuu Naantalin Musiikkijuhlille yhdessä tutun Sinfonia Lahden kanssa, jonka ylikapellimestarina hän on työskennellyt vuosina 1988–2008.

Sinfonia Lahti sitoo vahvasti myös toista konsertissa kuultavaa nimeä. Säveltäjä Kalevi Aholle avautuivat ovet kansainväliseen uraan juuri Sinfonia Lahden nimikkosäveltäjän toimen kautta. 2000-luvulla Aho on tehnyt suomalaista musiikkiosaamista tutuksi erinomaisia kritiikkejä keränneiden tilausteosten kautta. Naantalin Musiikkijuhlilla maailman kantaesityksensä saava 2. sellokonsertto on niin ikään myös tilausteos: teoksen tilaajina toimivat yhdessä Naantalin Musiikkijuhlat ja Sinfonia Lahti.

”Kesällä 2012 Naantalin Musiikkijuhlilla esitettiin kaksoissellokonserttoni, jossa solisteina olivat Arto Noras ja Frans Helmerson. Arto innostui suuresti teoksen soolo-osuudesta, hän piti sitä erittäin hyvin sellolle istuvana ja kysyi saman tien, ehtisinkö säveltää Naantalin Musiikkijuhlille 2014 uuden ns. yhden sellon konserton,” Aho kertoo teoksen syntymisestä. Sellokonsertossa on viisi yhtäjaksoisesti soitettavaa osaa – solistin osuus korostuu etenkin kolmannessa osassa, konserton ytimessä olevassa adagiossa.

Lipunmyynti Osmo Vänskän ja Sinfonia Lahden konserttiin on alkanut Lippupisteessä ja Naantalin Matkailussa. Liput myynnissä myös Naantalin Musiikkijuhlien Talvikonsertteihin, jotka järjestetään Naantalin kirkossa 15–16.2.2014

Naantalin Musiikkijuhlat järjestetään 3.-14.6.2014.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi