15.02.2016

Kantaesitys Kokkolan XVIII Talviharmonikassa: Miehemme Hiidellä

Miehemme Hiidellä on kahden miehen – muusikon ja näyttelijän – yhteinen matka, näyttämöllinen leikki, joka vie kokijansa suomalaisen miehen syövereihin. Hiidelle ja takaisin.

– Miehemme Hiidellä esitys sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun minä ja Antti (Paalanen) vierailimme Seinäjoen kaupunginteatterissa. Silloin suunnittelimme tekevämme version Leinon Helkavirsistä, joita esitettäisiin muinaissuomalaisilla hiisipaikoilla. Helkavirret tippuivat prosessin aikana kelkasta ja hiisi jäi, näyttelijä Jarkko Lahti kertoo esityksen synnystä.

Miehemme Hiidellä ottaa vaikutteensa kansanperinteestä, esivanhempiemme peijaisrituaaleista ja teksteiksi on valikoitunut kaksikolle eripuolilta mukaan tarttuneita ja rakkaaksi käyneitä katkelmia.

– Miehemme Hiidellä ei kuitenkaan ole kansaperinnettä siinä muodossa kuin se yleensä esitetään. Olemme aika vapaasti yhdistelleet asioita ja mielenkiinto syntyy eri aikakausien yhdistelystä. Esitys on yhtä aikaa monessa ajassa. Samat teemat ennen ja nyt, muusikko Antti Paalanen tuumaa ja kertoo, että kantaesityksen syntyminen juuri Kokkolan Talviharmonikkaan on onnellisten yhteensattumien summa.

– Olimme jo Jarkon kanssa Seinäjoelta saakka työstäneet ajatusta yhteisestä projektista ja sitten Raimo Vertainen otti meihin yllättäen yhteyttä kysellen, että olemmeko ikinä ajatelleet tehdä yhdessä jotain. Raimo oli omassa päässään vetänyt meidät yhteen tietämättä, että meillä oli yhteistyö jo virinnyt. Niin suunnitelmamme osuivat yksiin ja kantaesitys osuu juuri Kokkolan Talviharmonikkaan!

 

Kokkolassa ja muualla

Jarkko Lahti kertoo, että Miehemme Hiidellä -esityksen materiaalin valinta alkoi vuoden 2015 alussa ja varsinainen esityksen harjoitusjakso oli viime syksynä.

– Tämä esitys kuuluu Taikelta (Taiteen edistämiskeskus) saamaani vuoden 2015 henkilökohtaiseen apurahan työsuunnitelmaan, joten viime vuosi hieno tilaisuus keskittyä yhteistyöhön Antin kanssa.

Paalanen työskentelee parhaillaan Taiken 5-vuotisen taiteilija-apurahan turvin ja esitys on osa tätä taiteellista työtä.

Lahti ja Paalanen korostavat että kantaesitys on toivottavasti hyvä alku pitkälle Miehemme Hiidellä -esitysten sarjalle.

– Kyllä kokonaisuus on kasattu sillä mielellä, että tämän esityksen kanssa on mahdollista kiertää ympäri Suomea, Paalanen toteaa.

– Talviharmonikan jälkeen keikkaillaan tällä esityksellä aina kun sauma tulee. Tätä esitystä ei raskauteta liialla ansionhankinnan paineella, vaan puhtaasti rakkaudella. Toivottavasti se pysyy ohjelmistossa meillä pitkään, Lahti tuumaa.

Miehemme Hiidellä toivovat, että yleisö tulee paikalle avoimin mielin ja valmiina antamaan esityksen herättää ajatuksia ja liikuttamaan jotakin sisimmässään. Paljon on kiinni kahden miehen välisestä energiasta.

– Esityksessä me Antin kanssa heittäydytään yleisön eteen ja katsotaan mitä kansanperinne, peijaisrituaalit ja mukaan tarttuneet katkelmat synnyttävät meidän aikamme miesten psykofysiikassa. Uskon, että luvassa on leikillinen, intohimoinen ja iloluontoinen, näyttämöllinen juhla. Katsomoon mukaan riemua elämästä ja hymyä suupieleen – me luvataan tehdä näyttämöllä samoin!

Miehemme Hiidellä. Kantaesitys Kokkolan Kaupunginteatterissa tiistaina 16.2.2016 klo 19. Liput 22/12 €