21.03.2022

Kansatanssifestivaali Pispalan Sottiisin kotimainen pääesiintyjä on turkulainen PRO

Tampereella 15.–19.6. järjestettävä Pispalan Sottiisi on yksi pohjoismaiden suurimmista kansantanssi- ja kansanmusiikkitapahtumista. Festivaalin pääesiintyjänä nähdään tänä kesänä tanssiryhmä PRO, joka tunnetaan varsinaissuomalaisen kansantanssiharrastuksen edelläkävijänä.

PRO on Turun Kansantanssin Ystävät ry:n ryhmä, joka on valittu vuoden 2022 kansantanssiyhtyeeksi. Vuoden kansantanssiyhtye on nimetty vuodesta 1990 saakka aina parillisina vuosina ja se on yksi merkittävimmistä tunnustuspalkinnoista, jonka suomalainen kansantanssiryhmä voi saada. Nimitys julkistettiin Tanssimania-tapahtumassa syyskuussa 2021.

Nimitys vuoden kansantanssiyhtyeeksi pääsi yllättämään meidät täysin, ja otamme sen ylpeinä ja kiitollisina vastaan. Haluamme nimityksen myötä nostaa esiin sitä, mitä on olla tällainen keski-ikäinen kansantanssija Suomessa 2020-luvulla – ja sehän voi olla ihan mitä vain!, toteaa kollektiivisesti toimivan ryhmän puhemies Mirkku Weckström.

Varsinaissuomalainen ryhmä sai Vuoden kansantanssiyhtyeen tittelin monipuolisuutensa vuoksi. PRO:n tanssi on syvälle menevää, mutta samalla irrottelevaa. Se myös edustaa uutta linjaa, vaikka pohjaa silti voimakkaasti perinteiseen paritanssiin.

PRO:n voimana on esiintyjien keskinäinen kommunikaatio ja suhde yleisöön. Ryhmässä tanssii erilaisia aikuisia ihmisiä, ja tämä rohkaisee kaikkia heittäytymään mukaan kansantanssiin. Vaikuttavaa on myös varsinaissuomalainen hienovaraisuus ja pidättyväisyys, joka näkyy PRO:n tanssissa ja tulkinnassa, summaa Pispalan Sottiisin taiteellinen johtaja Petri Kauppinen.

PRO tuo Pispalan Sottiisiin kaksi kokonaisuutta. Ai mää vai? on Kaisa Poikajärven kokoama tanssiteos, ja tanssi siinä on rentoa ja iloista. Elena Vuoksiolan teos Annikainen puolestaan pohjautuu kansanballadiin Annikaisen virsi, jossa Annikainen, Turun tyttö, saa huomata rakastuneensa väärään mieheen. Molemmat teokset johdattavat katsojan varsinaissuomalaisen paritanssin äärelle tuoden esiin sen ilmaisukeinoja hambosta masurkkaan ja sottiisista polkkaan.

PRO esiintyy Tampereella muun muassa yhdessä edellisen Vuoden kansantanssiyhtyeen, lappeenrantalaisen Kimurantin kanssa Valtikka vaihtuu -konsertissa. Kimurantti esittää Elssa Antikaisen koreografian Naapurin Ville, joka kertoo heittäytymisestä elämänmakuiseen elämään. Teos vie yleisön 70-luvun Lappeenrantaan, jossa nähdään ajan henkeen ”leveelahkeisii housui, auringonnousui, unelmia ja ystävyyttä.”

Pispalan Sottiisin ohessa järjestettävään Tanssimylly-katselmukseen on ilmoittautunut yli 30 kansantanssiryhmää. Tampereelle odotetaan saapuvan kesäkuussa jopa 1500 kansantanssijaa Suomesta ja Euroopasta.

Pispalan Sottiisin järjestävät Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Ohjelma-aikataulu julkaistaan tänään maanantaina 21.3. Ohjelma tarkentuu kevään aikana.

Festivaalin sivuille