03.05.2022

Kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisi vaalii ympäristöä ja yhteisöjä

Kansainvälisen kansantanssi- ja kansanmusiikkitapahtuma Pispalan Sottiisin teemana on tulevana kesänä ”tanssin luonto”. Tapahtumassa pohditaan ihmisen luontosuhdetta tanssin keinoin, ja kierrätys, ekologisuus ja sosiaalinen vastuullisuus ovat keskeinen osa tapahtumaa. Tampereelle odotetaan 15.–19.6. saapuvan jopa 1500 kansantanssin ystävää. Festivaalin ohjelmisto julkistetaan torstaina 5.5. kello 14.

Suomen Nuorisoseurojen tanssitapahtumille on laadittu tänä vuonna vastuullisuusohjelma. Pispalan Sottiisi  panostaa vihreyteen festivaalituotannon eri osa-alueilla, ja ottaa näin ympäristön ja yhteisön hyvinvoinnin tapahtumassa huomioon.

Festivaali pidetään aiempien vuosien tapaan Tampereen keskusta-alueella, johon on helppo saapua julkisen liikenteen avulla. Myös itse tapahtumassa osallistujia ja yleisöä kehotetaan liikkumaan kevyen liikenteen avulla tai joukkoliikennettä hyödyntämällä. Osallistujille annetaan yhdenvertainen mahdollisuus valita yhteisruokailuissa kasvisruokavaihtoehto ja kasvisruoka nostetaan esille sekaruoan rinnalle. Aiemmin kasvisruoka on ollut erityisruokavalio, jota on saanut pyydettäessä.

Festivaalimateriaalien ekologisuuteen on kiinnitetty tänä vuonna erityistä huomiota. Paperisia materiaaleja tehdään kolmannes aiempaan yleisötapahtumana järjestettyyn Pispalan Sottiisiin verrattuna. Festivaaliesitteessä käytetään paperia, jolla on ympäristösertifikaatit. Staff-paidat ja tapahtumapassien kaulanauhat suunnitellaan niin ikään kierrätyshengessä.

Tapahtumaa varten on laadittu turvallisemman tilan periaatteet, joiden avulla voidaan puuttua mahdolliseen epäasialliseen käytökseen ja häirintään ja vaalia hyvää ja viihtyisää festivaalia. Pispalan Sottiisin tapahtumissa on jo vuosia työskennelleet vapaaehtoisina yhdenvertaisuusagentit, joiden tehtävänä on pitää huolta, että tapahtumassa toteutuu yhdenvertaisuus. Tänä vuonna panostetaan myös esteettömyyteen kertomalla tilaisuuskohtaisesti, onko osallistuminen pyörätuolilla mahdollista.

Ohjelmistossa teema ”tanssin luonto” herää henkiin erityisesti Tampereen Näsinpuistossa esitettävässä Haapa-teoksessa. Teos on Riina Hosion koreografioima, ihmisen luontosuhdetta pohtiva teos. Erikoisen Haapa-tanssiteoksesta tekee myös se, että kohtaukset ja samalla yleisö liikkuvat Näsinpuiston kaupunkiluonnossa. Esitykseen on vapaa pääsy, mutta yleisöä kannustetaan lahjoittamaan pääsylipputulonsa Luonnonperintösäätiölle luonnon ja haapojen suojeluun.

Pispalan Sottiisi Tampereella 15.–19.6. Ohjelmisto julkistetaan torstaina 5.5. klo 14 ja samalla käynnistyy festivaalin lipunmyynti sekä median akkreditoituminen festivaalille. Lue lisää vastuullisuusteoistamme sottiisi.fi.

Festivaalin sivuille