16.06.2014

Kansantanssi nosteessa Tampereella SottiisiMovesissa

Lasten ja nuorten valtakunnallinen kansantanssiryhmien luokittelu pidettiin 12.–14.6. Tampereella osana SottiisiMovesia. Luokittelu keräsi noin 200 tanssijaa ja soittajaa näyttämään taitojaan. Joka toinen vuosi järjestettävä 6-16 -vuotiaiden kansantanssijoiden ja -muusikoiden tapahtuma huipentui Priimatiima-konserttiin.

Neljässä Tanssiralli-konsertissa nähtiin yhteensä 24 kansantanssiryhmää eri puolilta Suomea. Luokittelu oli jatkoa Rovaniemellä maaliskuussa järjestetylle luokittelulle. Siihen osallistui yksitoista ryhmää. Luokittelun järjestivät Suomen Nuorisoseurat ry.

Luokittelussa ryhmät jaetaan ikä- ja sukupuolirakenteen mukaan kuuteen eri sarjaan: 10 vuotta ja nuoremmat, 13 vuotta ja nuoremmat sekä 16 vuotta ja nuoremmat, erikseen tyttö- ja sekaryhmät. Raati sijoittaa ryhmät kulta-, hopea-, pronssi- tai harrastussarjaan.

Tulokset:

 

10 vuotta ja nuoremmat tyttöryhmät

Kikatus, Nuorisoseura Rajan Nuoret ry: HARRASTUS

Pisarat, ISOn Tanhuujat: HOPEA

 

10 vuotta ja nuoremmat sekaryhmät

Hyrrä, Nuorisoseura Vilikas ry: PRONSSI

Motoran Nopsakat, Nuorisoseura Motora: PRONSSI

Motoran Vinhakat, Nuorisoseura Motora: HOPEA

PikkuOttoset II, Kaustisen Nuorisoseura ry: KULTA

 

13 vuotta ja nuoremmat tyttöryhmät

Keikaus, Nuorisoseura Rajan Nuoret: HARRASTUS

Kimara, Nuorisoseura Rajan Nuoret: KULTA

Motoran Liipukat, Nuorisoseura Motora: PRONSSI

Pauha, ISOn Tanhuujat: HOPEA

Viirkantti, Nuorisoseura Nuori Iisalmi: PRONSSI

Vinksa, Kinnulan Nuorisoseura: HARRASTUS

 

13 vuotta ja nuoremmat sekaryhmät

Hilipakat, Alavuden Nuorisoseura: HOPEA

Kirpakat, Lahden Tanhuujat: PRONSSI

PikkuOttoset I, Kaustisen Nuorisoseura ry: HOPEA

16 vuotta ja nuoremmat tyttöryhmät

Eurot, Nuorisoseura Nuori Iisalmi: PRONSSI

JunioriOttoset, Kaustisen Nuorisoseura ry: PRONSSI

Mattien ja Maijojen Junnulikat, Matit ja Maijat ry: KULTA

Raika, Kinnulan Nuorisoseura: PRONSSI

Trilli, Nuorisoseura Katrilli ry: HOPEA

 

16 vuotta ja nuoremmat sekaryhmät

Kimurantti, Nuorisoseura Rajan Nuoret: HOPEA

Mattien ja Maijojen Juniorit, Matit ja Maijat ry: HOPEA

Motoran Kipakat, Nuorisoseura Motora: HOPEA

Ripakat, Lahden Tanhuujat: HARRASTUS

 

Raatilaiset olivat kansantanssin ja -musiikin ammattilaisia: tanssinopettaja (AMK) Tiina Lindblad, tanssija / tanssinopettaja (AMK) Viljami Pekkala, muusikko ja musiikin monitaituri Jarmo Romppanen, freelance-muusikko ja musiikin opettaja Jarno Tastula, taiteen maisteri ja tanssinopettaja (AMK) Niina Susan Vahtola, tanssinopettaja (AMK) Jutta Wrangén. Raatien sihteereinä toimivat Elena Penttilä ja Pirita Laiho.

Kansantanssiluokittelussa lasten ja nuorten kansantanssiryhmillä on mahdollisuus esiintyä ja saada kehittävää palautetta omasta esiintymisestään. He pääsevät myös seuraamaan toisten ryhmien esityksiä ja saavat sitä kautta ideoita ja uutta innostusta harrastukseensa.

 

Jokainen ryhmä esittää ikäsarjasta riippuen 5-10 minuuttia kestävän esityksen, jonka raati katsoo. Esityksen jälkeen yhteisessä keskusteluhetkessä jokainen ryhmä pääsee keskustelemaan raadin kanssa. Esityksen ja etukäteen annettujen taustatietojen perusteella raati auttaa tanssijoiden kasvua harrastajina ja ryhmänä sekä tukee ohjaajan kasvatustyötä kirjallisesti annettavalla palautteella. Myös lapset pääsevät osallistumaan arviointiin. Tässä ”tossuraadissa” on kolme 7-16 -vuotiasta lasta, jotka kertovat mielipiteensä nostamalla supikkaita ilmaan. Parhaat pisteet saa esitys, jolle supikkaita paukutetaan yhteen.

Lasten ja nuorten kansantanssiryhmien luokitteluja on järjestetty vuodesta 1994 lähtien joka toinen vuosi, vuorovuosin aikuisten luokittelun kanssa.