27.03.2024

Kansanmusiikkijuhla Sommelon kesän 2024 ohjelma on nyt julkaistu!

Tulevan kesän festivaalin teemana on Paimenessa ja koko Sommelon ohjelmisto on suunniteltu toteuttamaan tätä teemaa: niin jokainen päivä, jokainen tunti kuin koko festivaalikin esittelee paimenen mielenmaisemaa ja luonnon läsnäoloa yhtenä kokonaistaideteoksena.

Kuhmo-talon Lentua-salin keskiviikkoillan konsertissa kuullaan virolaista kanteleen ja laulun yhdistävää Duo Ruutia. Torstain väliajallisessa Säveliä paimenille -konsertissa esiintyvät etnofuturistinen The Mystic Revelation of Teppo Repo -yhtye sekä koransoittajat  Cheick Cissokho ja Dembo Jobarteh. Festivaalin perjantai huipentuu partymetalfolkyhtye Ritva Neron konserttiin Paimenpitti.

Suurten Lentuan konserttien lisäksi Sommelossa kuullaan akustisia, intiimejä soolokonsertteja ja esityksiä mm. jouhikonsoittaja Lassi Logrénilta, lyömäsoittaja Oskari Lehtoselta, runolaulaja Anna-Kaisa Liedekseltä sekä pienkantelisti Arja Kastiselta.

Kesän 2024 erikoisvieraana esiintyy kirkontorniteknikko ja kellonsoittaja Supavit Nummelin, jonka kellonsoittoa kuullaan useana päivänä.

Sommeloviikolla saadaan myös visuaalisia elämyksiä, kun Sommelon festivaalitaiteilija Anu Välitalo osallistuu festivaalin kokonaistaideteoksen luomiseen kuvan keinoin.

Sommelon yhteydessä järjestetään myös kansanmusiikkiin keskittyviä kursseja, joille voi ilmoittautua kaikentaitoisia soittajia. Opetusta annetaan kanteleen-, jouhikon-, paimenpuhaltimien, kansanomaisten lyömäsoitinten soitossa sekä runolaulussa. Tämän kesän erikoisuutena järjestetään kirkonkellojen soittokurssi. Lisäksi tarjolla on niin lapsille ja aikuisillekin sopiva Näppärikurssi.

Kansanmusiikkijuhla Sommelo järjestetään Kuhmossa 26.–29.6. Sommelo on paikallisuudesta kasvava maanlaajuinen ja kansainvälinen kansanmusiikkifestivaali, joka on profiloitunut arkaaiseen

kansanmusiikkiperinteeseen: runolauluun ja muihin suullisen ja muistinvaraisen musiikin muotoihin sekä runolaulukulttuurin keskeisiin soittimiin kuten kanteleeseen, jouhikkoon ja kansanomaisiin puhaltimiin.

www.sommelo.net

Festivaalin sivuille