10.03.2015

Kansanmusiikki vahvasti esillä Oulun Musiikkijuhlilla

Oulun Musiikkijuhlat juhlii tänä keväänä 25-vuotista taivaltaan.

Ohjelmiston on suunnittelut festivaalin taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto.  Kansanmusiikki ja -tanssi ovat näkyvästi esillä erityisesti tanssiteoksessa Janne ja Aino – Balladi erään säveltäjän elämästä, joka avaa raikkaalla tavalla säveltäjänero Sibeliuksen elämänkäänteitä.

Esitys toteutetaan Oulun Musiikkijuhlilla yhteistuotantona Centria ammattikorkeakoulun, Keski-Pohjanmaan konservatorion ja Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) tanssinopettajakoulutuksen kanssa.

Teoksen keskiössä on rakkaus Jean Sibeliuksen ja Aino Järnefeltin välillä. Aino on säveltäjämiehellensä elämän suurin sinfonia, kaikki kaikessa. Kerronnassa painottuu erityisesti taiteellisesti lahjakkaan Ainon rooli Jannensa muusana ja tukijana. ”Sibeliuksen sielussa eli vahvasti kansanmuusikko ja pelimanni, mikä heijastuu myös teoksen dynaamiseen ilmaisukieleen. Teoksessa näkyy tässä päivässä soivan kansanmusiikin ja energisesti virtaavan tanssin saumaton symbioosi”, kuvailee teoksen käsikirjoittaja Petri Kauppinen.

Teoksen säveltäjä ja kapellimestari on saarijärveläinen muusikko Ville Ojanen. Balladin laulujen sanoitus on kokkolalaisen Heidi Maria Paalasen käsialaa. Esityksen koreografiasta ja ohjauksesta vastaavat Kauppinen ja Milla Korja. Pukusuunnittelija Ulpu Korpua on oululainen vaatealan moniosaaja ja valoista vastaa Jari Haavikko.

Solisteina ovat Trio Niskalaukauksestakin tunnettu laulaja Timo Rautiainen (Janne), jazzlaulajatar Johanna Iivanainen (Aino) sekä kertojan ja Robert Kajanuksen roolissa oululainen Aapo-Matti Puhakka.

Lisäksi lavalla nähdään 20 henkinen Ostrobothnian Folk Orchestra, joka koostuu kansanmusiikkia pääaineenaan opiskelevien Centria ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan konservatorion opiskelijoista.

Teoksen 12 tanssijaa opiskelevat kansantanssia pääaineenaan Oamkin tanssinopettajakoulutuksessa. Janne ja Aino saa kantaesityksensä keskiviikkona 11.3. klo 18. Madetojan salissa. Muut esitykset ovat torstaina 12.3. klo 12 ja klo 18.

 

JPP HAUKIPUTAAN TEATTERIKUOPALLA JA TEATTERI RIOSSA

Festivaalilla vierailee kansanmusiikkiyhtye JPP eli Järvelän pikkupelimannit, joka on perustettu 1982 Kaustisella. Yhtyeen musiikki juontaa juurensa Järvelän kylän ja Järvelän perheen pelimanniperinteestä 1800-luvulta asti. Alkuperäinen kipinä on syttynyt 80-luvulla, kun kansanmusiikilla oli vahva nousukausi sekä paikallisesti että kansallisesti. Tähän vaikutti vahvasti kaustislaisen viulisti-säveltäjä Konsta Jylhän ilmiömäinen menestys.

JPP on luonut oman aina yllättävän tyylinsä, jota on mahdoton kategorisoida helposti. Erottuvat sävellys- ja sovitustaidot ilmenivät heti ja loivat perustan heidän tyylilleen, vetovoimalleen ja tulevaisuuden uralleen. Yhtye on esiintynyt kaikilla mantereilla uransa aikana. JPP konsertoi keskiviikkona 11.3. Haukiputaan Teatterikuopalla ja torstaina 12.3. Teatteri Riossa. Teatterikuopan konsertti toteutetaan yhteistyössä Valveen Alueellisen kulttuuripalveluiden kanssa.

 

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 7.-22.3.2015.

www.omj.fi