26.07.2010

Kansanmusiikki kohtaa klassikot Kuhmossa 2011

Kansanmusiikki ja kansanmusiikkivaikutteet ovat monipuolisesti esillä Kuhmon Kamarimusiikissa 2011. Pääosassa on entiseen tapaan perinteinen kamarimusiikki, mutta sen ohella Kuhmon kaksiviikkoinen festivaali tarjoaa ainakin kletzmeriä, jazzia ja flamencoa suomalaistakaan kansanperinnettä unohtamatta. Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään ensi vuonna 10.–23.7.

Festivaalilla on jälleen kymmeniä esiintyjiä, mukana useimmat tämän kesän tutuista muusikoista. Kansanperinteestä esittävät oman näkemyksensä muiden muassa Nigel Kennedy Krok-yhtyeineen ja Pekka Kuusisto. Kesän odotettu jousikvartettivieras on Borodin-kvartetti, Kuhmoon tulevat myös kamarimusiikkiyleisön vanhat suosikit Meta4, Danel-kvartetti ja Enescu-kvartetti. Merkittäviä säveltäjävieraitakin on luvassa.

Festivaalin aikana on esillä kansanmusiikkia monessa muodossa, sellaisenaan, vaikutteiden antajana ja pinnanalaisena vaikuttajana.

– Kansanmusiikkiesitykset ovat kuin kirsikoita kakun päällä, taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn muotoilee.

Tänä kesänä konserttipäivien rakenne oli hyvin tiivis, mutta ensi kesänä tahtia harvennetaan keskipäivällä. Vladimir Mendelssohn lupaa joka päivälle elämyksiä.

– Täällä sukkula lentää päivässä sellaisille planeetoille, joihin matkustamiseen tavallisesti tarvitaan valovuosia.

Riskit kannattivat

Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn sanoo, että nyt otettiin riskejä enemmän kuin koskaan hänen aikanaan. Yksi riski oli kolmen pienoisoopperan esittäminen, sillä niiden toteuttamiseksi vaadittiin valtavasti työtä. Kuuden päivän sisällä toteutettiin saman verran oopperaensi-iltoja kuin monessa oopperatalossa koko kauden aikana.

Uuden musiikin runsaus ei ainakaan Kaija Saariahon kohdalla osoittautunut riskiksi. Useat hänen musiikkiaan sisältäneistä konserteista olivat loppuunmyytyjä.

– Uutta musiikkia esiteltiin arvostavalla tavalla, sillä sitä kuultiin konserteissa Mozartin ja Brahmsin rinnalla, ei erillisinä konsertteina, Vladimir Mendelssohn sanoo.

Onnistunut kokeilu tänä kesänä oli nuorten houkutteleminen konsertteihin tarjoamalla kahtena päivänä heille vapaa pääsy. Myös paikalliset lapset saatiin tänä vuonna mukaan, kun he esiintyivät Brittenin Pienessä nokipojassa.

Kuhmon Kamarimusiikissa kertyi tänä vuonna konserttikäyntejä noin 36 000, kun niitä oli viime vuonna 38 898. Vähennys selittyy sillä, että tilaisuuksia oli vähemmän kuin viime vuonna. Yhteensä tänä kesänä oli 103 tilaisuutta, joista maksullisia oli 67. Loppuunmyytyjä konsertteja oli 18, ja lipputuloja kertyi lähes yhtä paljon kuin viime vuonna. Hallinto- ja talousjohtaja Sari Rusasen mukaan budjetoitu lipunmyyntitavoite tullaan ylittämään 30 000 eurolla.

– Festivaalin talous pysyy tasapainossa ja on turvallista lähteä rakentamaan seuraavaa vuotta, Sari Rusanen sanoo.

Festivaalin budjetti on tänä vuonna 980 000 euroa. Lipputulojen osuus Kamarimusiikin tuloista on puolet, toinen puoli budjetista tulee Opetusministeriöltä, Kuhmon kaupungilta ja sponsoreilta. Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2010 Partneri on OP-Pohjola-ryhmä. Vuoden 2010 Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, E.ON, F-Musiikki Oy, Helsingin kaupunki, Kainuun Puhelinosuuskunta, Kainuun Sanomat, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Osuuskauppa Maakunta osana S-ryhmää, Toyota Auto Finland Oy, UPM ja VTT. Muut yhteistyökumppanit ovat Opetusministeriö, Kuhmon kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto, Ulkoasiainministeriö ja Espanjan suurlähetystö, Helsinki.

http://www.kuhmofestival.fi