05.06.2017

Kansallisbaletin tanssija esiintyy Jyväskylän Kesässä kitaristi Ismo Eskelisen kanssa

Kansallisbaletti jalkautuu keskiviikkona Jyväskylään. Kansallisbaletin nuori tanssija Hanako Matsune nähdään Jyväskylän Kesässä, jossa hän esiintyy kitaravirtuoosi Ismo Eskelisen kanssa. Matsunen koreografian Bachiin ja Steve Reichin Electric Counterpointiin on Minna Tervamäen käsialaa.

– Hanako Matsune on poikkeuksellisen lahjakas nuori tanssija. Eniten minuun on tehnyt vaikutuksen hänen vahva läsnäolonsa näyttämöllä ja intohimoinen asenne harjoittelua kohtaan. Jo siitä saakka, kun Hanako liittyi kansallisbalettiin vuonna 2013, olen halunnut työskennellä hänen kanssaan koreografina ja ohjaajana. Viimeksi Hanako edusti Suomea Kansallisbaletin Japanin kiertueella huhtikuussa, Tervamäki kiittelee.

Jyväskylän Kesän konsertissa kuullaan Johann Sebastian Bachia, Steve Reichia ja Jukka Tiensuuta. Tiensuun teos on sävelletty kitaralle ja elektroniikalle ja Reichin teos kitaralle ja ääninauhalle. Eskelinen sanoo Reichin 15 kitaralle säveltämän “Electric Counterpoint”:in sukeltavan moniäänisyyden sydämeen.

– Mutta Tiensuu se vasta mielenkiintoinen onkin. Teoksessa käytetään live-elektroniikkaa siten, että kitaristi ikään kuin soittaa kamarimusiikkia itsensä kanssa.

Kappaleeseen kuuluu varta vasten siihen tehty tietokoneohjelma.

– Se on kussakin jaksossa ohjelmoitu omanlaisekseen. Siinä on midipedaali, jolla pääsen aina seuraavaan osioon, joista kukin reagoi mun livesoittoon tietyllä tavalla, Eskelinen intoilee.

Yksinkertaisimmillaan ohjelma tuo soittoon kaikua – Monimutkaisimmillaan reilusti enemmän. Sen sijaan, että tietokone toisi musiikkiin efektisirkuksen, Tiensuu käyttää konetta soittimena.

Kappale on saanut poikkeuksetta ihastuneen vastaanoton.

– Ja myös sellaisissa ihmisissä, jotka eivät yleensä kauheasti kuuntele uutta musiikkia tai jos joutuvat kuuntelemaan niin eivät siitä tykkää.

Tiensuu kolahtaa heillekin, Eskelinen sanoo.

 

Daydream and Counterpoint Kaupunginteatterilla 7.7. klo 19.30.

www.jyvaskylankesa.fi

Jyväskylän Kesä järjestetään 5.-11.7.2017.