27.02.2018

Kansainvälisiä huippusolisteja ja palkittu jousikvartetti Jyväskylän Kesän klassisessa ohjelmistossa

Monitaiteinen kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä tuo heinäkuussa Jyväskylään ja kaupungin lähiympäristöön kotimaisia ja kansainvälisiä klassisen musiikin huippuja. Festivaalin käynnistää avajaiskonsertti keskiviikkona 4.7. Korpilahden kirkossa. Konsertin solistina toimii maailman johtaviin lyyris-dramaattisiin sopraanoihin kuuluva Camilla Nylund. Nylund esiintyy jatkuvasti maailman johtavien orkesterien sekä kapellimestarien kanssa ja on laulanut päärooleja oopperataloissa ympäri maailman. Jyväskylän Kesässä Nylund esittää Richard Straussin viimeiseksi jääneen ja tämän uran huipentumana pidetyn teoksen Neljä viimeistä laulua. Illan orkesterina toimii Jyväskylä Sinfonia. Orkesterin ylikapellimestari Ville Matvejeff nimitettiin vastikään Savonlinnan Oopperajuhlien seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi. Matvejeff laatii avajaiskonsertin ohjelmiston erityisesti Kesän teeman, unen ja uneksimisen huomioiden.

Torstaina 5.7. Jyväskylän yliopiston kampusalueella esiintyy Kamus-kvartetti. Kvartetin muodostavat viulistit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, alttoviulisti Jussi Tuhkanen sekä sellisti Petja Kainulainen. Sibelius-Akatemiassa yhdessä opiskellut kvartetti on hionut yhteistyötään ja linjaansa vuodesta 2002. Sen ohjelmistoon kuuluu yli 80 jousikvartetille sävellettyä teosta 1700-luvulta tähän päivään. Kvartetin viimeisimpiin saavutuksiin kuuluu Homunculus-albumilla voitettu parhaan klassisen levyn Emma-palkinto.

Torstaina 5.7. järjestetään myös Kesäilta Toivakassa -konsertti Toivakan kirkossa. Solisteina konsertissa toimivat kaksi maamme eturivin oopperalaulajaa, sopraano Mari Palo ja tenori Ilkka Hämäläinen. Molemmat ovat sekä kansainvälisesti että kotimaassa ansioituneita solisteja, jotka ovat tehneet lukuisia rooleja muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, alueoopperoissa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla. Konsertin säestää Tessa Virta Orkesteri, joka tunnetaan korkeatasoisesta ja kansainvälisestä ohjelmistostaan. Laulaja-pianisti Tessa Virran johtama orkesteri on säestänyt lukuisia maamme eturivin artisteja ja tehnyt yhteistyötä muun muassa sinfoniaorkesterien kanssa.

Oopperaa kuullaan myös Sumiaisissa, jonne saapuu La Kala -oopperan kutsumana Lontoosta mestaribaritoni John Morgan. Voimakkaasta ja tummasävyisestä äänestä tunnettu baritoni esiintyy säännöllisesti muun muassa Lontoon Royal Opera Housessa ja Covent Gardenissa. Harvinaislaatuiseksi Verdi-ääneksi kutsuttu Morgan on tehnyt lukemattomia oopperarooleja ja konsertoinut maailmanlaajuisesti. Morgan on kysytty ja suosittu laulunopettaja. Hän pitää Sumiaisissa niin ammattilaisille kuin harrastajillekin suunnatun laulun mestarikurssin. Kurssi alkaa 2.7. ja huipentuu lauantaina 7.7. pidettävään konserttiin, jossa Morganin lisäksi esiintyvät kurssilaiset.

Klassisen musiikin ohjelmiston liput ovat myynnissä nyt osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi/liput.

Jyväskylän Kesä on 4.-10.7. järjestettävä monitaiteinen kaupunkifestivaali. Monipuolisen ja korkeatasoisen festivaalin ohjelmisto koostuu muun muassa kevyestä ja klassisesta musiikista, sanattomasta teatterista sekä puhe- ja elokuvaohjelmasta.