05.07.2012

Kansainvälisen Primus Ikaalinen -kilpailun voitto Kiinaan

Kansainvälinen Primus Ikaalinen -kilpailu on ratkennut Sata-Häme Soi -festivaalilla Ikaalisissa huikean jännittävässä finaalissa. Nyt kahdeksannen kerran järjestetyn kansainvälisen varieteemusiikin korkeatasoisen kilpailun voitti kiihkeän musiikillisen kaksintaistelun jälkeen Kiinan Tan Jia Liang. Toiseksi sijoittui Dorin Grama Moldovasta. Molemmat saivat täydet 60 pistettä kisan kansainväliseltä tuomaristolta. Kolmas oli Radu Laxgang Saksasta.

Suomen Henriikka Santamaa oli hienosti neljäs. Henriikka voitti myös internetin välityksellä järjestetyn yleisöäänestyksen. Palkinnoksi hän sai oman erikoisohjelman ranskalaiselle nettikanavalle, jonka välityksellä Primus Ikaalinen -kilpailua seurattiin tänään 56 eri maassa ympäri maailmaa.

Henriikka Santamaa ja Liettuan Martynas Levickis saivat ensimmäiseltä kierrokselta täysin identtiset pisteet, joten tuomaristo joutui ratkaisemaan, kumpi heistä jatkaa toiselle kierrokselle. Tuomariston päätöksellä Henriikka jatkoi toiselle kierrokselle.

– Jokainen kilpailijoista on maailman huippua. He kaikki tekivät myös elämänsä esitykset tänä iltana, totesi kansainvälisen juryn puheenjohtaja Kevin Friedrich USA:sta.

Tuomaristo ihastui erityisesti kiinalaisen Tan Jia Liangin musikaalisuuteen ja persoonalliseen lavakarismaan. Toiseksi tullut Dorin Grama osoitti osaavansa jazzin hienostuneen sykkeen. Radu Laxgang osoitti poikkeuksellista teknistä taituruutta. Henriikka Santamaan virtuoosisuus hämmästytti tuomaristoa, joka koostui esiintyvistä taiteilijoista ja opettajista.

Kilpailun ykköspalkinto on 3000 euroa, kakkospalkinto 2000 euroa, kolmospalkinto 1000 euroa sekä neljäs ja viides palkinto 500 euroa. Lisäksi voittaja sai ikaalislaisen taiteilijan Sirpa Ristamäen taideteoksen, pronssisen harmonikkapatsaan.

Primus Ikaalinen 2012 voittaja:

Tan Jia Liang, Kiina
Tan Jia Liang on 26-vuotias muusikko, joka on menestynyt monissa kansainvälisissä harmonikkakilpailuissa varietee-musiikin sarjoissa. Hän on esiintynyt useita kertoja Kiinan televisiossa ja häntä pidetään tällä hetkellä yhtenä Kiinan parhaana harmonikansoittajana jazz- ja muun kevyen musiikin alueella. Tan Jia Liang on kotoisin Shenyangin kaupungista itäisestä Kiinasta. Hän opiskelee Pekingin konservatoriossa ja on osallistunut moniin harmonikkamusiikin tapahtumiin myös Euroopassa.

Lopputulokset:
1. Tan jia Liang, Kiina
2. Dorin Grama, Moldova
3. Radu Laxgang, Saksa
4. Henriikka Santamaa, Suomi
5. Martynas Levickis, Liettua
6. Samgar Tollkynkhan, Kazakstan ja Elsa Gourdyn, Ranska
7. Ekaterina Utkina, Venäjä

Kilpailun kansainvälinen Jury 2012

Kevin Friedrich, USA, juryn puheenjohtaja Kansainvälisen harmonikkaliiton CIA:n entinen puheenjohtaja ja nykyinen suurlähettiläs ”ambassador”.

Grayson Masefield, Uusi-Seelanti Primus Ikaalinen -kilpailun voittaja 2009, kansainvälisen Coupe Mondiale -kilpailun voittaja 2009 sekä klassisessa että varietee-sarjassa.

Frederic Deschamps, Ranska Harmonikansoiton opettaja ja ranskalaisen harmonikkamusiikin keskeinen vaikuttaja.

Jörgen Sundeqvist, Ruotsi Harmonikkataiteilija, muusikko, Ruotsin Harmonikkaliiton varapuheenjohtaja.

Yulia Amerikova, Venäjä Konsertoiva taiteilija, Moskovan Gnesin-instituutin assistentti.

Kaisa Kujanpää, Suomi Harmonikkataiteilija, musiikin maisteri, Kultaisen Harmonikan voittaja 2004.

Sata-Häme Soi järjestetään 3.-8.7.2012.

Etusivu