07.07.2014

Kansainvälisen Primus Ikaalinen -kilpailun voitto Joni Steinille Suomeen

Kansainvälinen Primus Ikaalinen -kilpailu on ratkennut Sata-Häme Soi -festivaalilla Ikaalisissa huikean jännittävässä finaalissa. Nyt yhdeksännen kerran järjestetyn kansainvälisen varieteemusiikin korkeatasoisen kilpailun voitti kiihkeän musiikillisen taistelun jälkeen Suomen Joni Stein. Toiseksi sijoittui Petar Maric Serbiasta. Kolmas oli Sergey Lobkov Venäjältä.

Tuomaristo oli yksimielinen voittajasta. Tuomaristo luonnehti kilpailua hyvin korkeatasoiseksi. Se sisälsi hienoa tyylillistä osaamista ranskalaisuudesta jazziin ja folkloristisiin piirteisiin. Tuomariston mukaan kaikki esitykset olivat teknisesti erinomaisen virtuoosisia.

Tuomaristo totesi, että voittaja Joni Stein erottautui muista kanssakilpailijoistaan virtuoosisuutensa lisäksi poikkeuksellisella rytmisellä tarkkuudella ja luovalla intensiteetillä esittämällä mm. oman jazz- ja folkvaikutteisen sävellyksensä. Tuomaristo sanoikin, että harmonikkataivaalle on syntynyt uusi tähti.

Toni Stein on vasta 18-vuotias lahjakkuus Haapajärveltä. Hän voitti Kultaisen Harmonikan vuonna 2013. Hän aloittaa ensi syksynä opinnot Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikkiosastolla. Paitsi, että Joni esiintyy paljon, hän myös säveltää musiikkia erilaisille kokoonpanoille.

Toiseksi sijoittunut 24-vuotias Petar Maric on syntynyt Serbiassa. Hän on asunut neljä vuotta Ranskassa, kaksi vuotta Slovakiassa ja syksyllä hän muuttaa New Yorkiin. Petarin musiikillinen repertuaari on hyvin laaja: klassista, varieteeta ja elektronista musiikkia. Hän on voittanut kaikki mahdolliset lajit Coupe Mondialessa. Hän on konsertoinut ympäri maailmaa ja opettaa mestarikursseilla.

Kolmanneksi tullut 24-vuotias Sergey Lobkov opiskelee Moskovassa Gnessin Akatemiassa. Hän on erikoistunut erityisesti klassiseen musiikkiin, mutta on nyt myös muutaman vuoden opiskellut varietee-musiikkia. Sergei on konsertoinut lukuisissa maissa.

Erittäin korkeatasoisen Primus Ikaalinen -kilpailun muut osallistujat olivat Xuan Shi Kiinasta, Guillaume Fric Ranskasta, Radu Laxgang Moldovasta ja Henriikka Santamaa Suomesta.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi Sibelius-Akatemian harmonikkaluokan johtaja Matti Rantanen ja muut jäsenet olivat Dallapè-orkesterin johtaja Juha Hostikka, harmonikkataiteilija ja säveltäjä Johanna Juhola, Ljubljanan konservatorion harmonikkaluokan johtaja Klemen Leben Sloveniasta ja tuomariston sihteerinä Espoon musiikkiopiston harmonikansoiton lehtori Elina Leskelä. Kilpailijoita säestäneen orkesterin kapellimestarina toimi Tuomas ”Tumppu” Kesälä.

Primus Ikaalinen -kilpailussa ohjelmisto on varietee- ja virtuoosimusiikkia, jolla on pitkät perinteet useimmissa maissa. Kilpailussa kuultiin nuorekkaita sovituksia ranskalaisesta musettesta, tango nuevoa, huimia improvisaatioita jazzmusiikin tunnetuista standardeista sekä virtuoosisia tulkintoja kansainvälisistä ikivihreistä.

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 1.–6.7.2014.

www.satahamesoi.fi